Dolar 32,4644
Euro 34,8405
Altın 2.446,22
BİST 9.911,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Almanlar Yeşil Tarıma Geçişte Nitratlı Gübre Kullanmaktan Men Edildi

Almanlar Yeşil Tarıma Geçişte Nitratlı Gübre Kullanmaktan Men Edildi
5 Aralık 2022 22:27
136

Bölgenin tarım bakanı, Kuzey Ren-Vestfalya’daki yeni kuralın “geriye doğru bir adım” olduğunu söyledi…

Almanya’nın en kalabalık eyaletindeki çiftçiler, görünüşe göre endüstriyi daha “yeşil” hale getirmeyi amaçlayan bir dizi yeni kısıtlama kapsamında belirli gübreleme tekniklerini kullanımlarını ciddi şekilde dizginlemek zorunda.

Perşembe gününden itibaren, Kuzey Ren-Vestfalya’daki çiftçilerin, şu anda eyaletin kullanılabilir tarım arazilerinin üçte birini kapsayan bir belirleme olan, kimyasalın “sorunlu” seviyelerine sahip olduğu düşünülen alanlarda %20 daha az nitratlı gübre kullanması gerekiyor .

Kurallar, bazı yerel çiftçiler ve siyasi yetkililer arasında popüler değil gibi görünüyor. Rheish Tarım Derneği başkan yardımcısı Erich Gussen, yeni düzenlemelerin daha düşük mahsul kalitesi anlamına geleceği konusunda uyardı ve çiftçilerin kuralları savaşmadan kabul etmeyeceklerini ima etti. “Çiftçiler arasında bizi gerçekten üzen büyük bir öfke var!” dedi.

“Bir buğday tarlasında optimum verim için 200 kg gübreye ihtiyaç duyulursa, çiftçiler artık 40 kg daha az gübre kullanmak zorunda kalır. Bu da verimin düşmesi ve buğdayın kalitesinin düşmesi anlamına geliyor!”

Tedbirin zamanlaması -çok az önceden bildirimde bulunularak Noel’den hemen önce geliyor- yerel bürokrasi önünde istisnalar için savunma çabaları tatiller ve diğer teknik ayrıntılar nedeniyle gecikeceğinden, rahatsızlığı en üst düzeye çıkaracak gibi görünüyor.

Kuzey Ren-Vestfalya tarım ve tüketiciyi koruma bakanı Silke Gorissen, düşük nitratlı bölgelerin son dakikada genişletilmesini “geri adım” olarak nitelendirdi. Gorissen, arazinin sorumlu kâhyalarından kendilerini zaten kanıtlamış olan kurucu çiftçiler için uzun süredir istisnalar aradığını iddia etti.

Son birkaç aydır Hollanda’da sürmekte olan benzer bir girişim, yüksek derecede yerel direnişle karşılaştı. Amsterdam’ın, ülkedeki çiftçilik savunucuları insanlığın bildiği en gelişmiş, sürdürülebilir tarım tekniklerinden bazılarına sahip olduklarını iddia etmelerine rağmen, AB’nin çevresel hedeflerini karşılamak için 3.000 kadar çiftliği satın almaya veya zorla kapatmaya çalıştığı bildiriliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.