Dolar 32,2741
Euro 34,7881
Altın 2.404,06
BİST 10.304,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Sal 20°C
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 20°C

Almanya Esrarı Yasallaştırdı

Almanya Esrarı Yasallaştırdı
1 Nisan 2024 21:48
1.785

Yetişkinlerin artık 25 grama kadar esrar taşımasına ve evde en fazla üç marihuana bitkisi yetiştirmesine izin veriliyor…

Almanya’da 18 yaş üstü yetişkinler için esrar içmek artık yasal. 1 Nisan’da yürürlüğe giren yeni bir yasayla kişisel bulundurma serbest bırakıldı.

Almanya’yı keyif amaçlı esrarı yasallaştıran en büyük AB ülkesi haline getiren yasa, daha kolay erişim sağlamanın artıları ve eksileri hakkında hararetli bir tartışmanın ardından kabul edildi.

Yeni yasa, Almanya’daki yetişkinlerin kamusal alanlarda 25 grama kadar kurutulmuş esrar bulundurmasına ve evde en fazla üç marihuana bitkisi yetiştirmesine izin veriyor.

Esrarın okullar, spor tesisleri ve çocuk oyun alanları yakınlarında sabah 7:00 ile akşam 8:00 saatleri arasında kamuya açık olarak tüketilmesi yasak olacak. Esrar bulundururken yakalanan reşit olmayanların uyuşturucu kullanımını önleme programından geçmesi gerekecek.

Şansölye Olaf Scholz liderliğindeki Alman koalisyon hükümeti, yasallaştırmanın popüler madde için büyüyen karaborsayı kontrol altına almaya yardımcı olacağını savundu. Ancak bir dizi tıp derneği, otun suç olmaktan çıkarılması hamlesinin gençler arasında en yüksek risklere yol açacağı konusunda uyarıda bulundu.

Ülkenin başkentindeki bir uyuşturucu bağımlılığı merkezi olan Tannenhof Berlin-Brandenburg’da terapist olan Katja Seidel AFP’ye yaptığı açıklamada, “Bizim bakış açımıza göre, yasa yazıldığı şekliyle bir felaket” dedi.

“Ürüne erişim kolaylaşacak, imajı değişecek ve özellikle gençler arasında daha normal hale gelecek” diyen Seidel, “en azından başlangıçta” esrar kullanımında bir artış görmeyi beklediğini sözlerine ekledi.

Avrupa Doktorlar Daimi Komitesi’nden Profesör Ray Walley de bu sözleri yineleyerek esrarın bağımlılık yapabileceği ve yeni önlemlerin “özellikle gençler arasında kullanımı ve sağlıkla ilgili zararları arttıracağı” uyarısında bulundu.

Yasa ayrıca 1 Temmuz’dan itibaren kar amacı gütmeyen “kenevir kulüplerinde” daha büyük ölçekli uyuşturucu yetiştirilmesine de izin veriyor. Bu gruplar en fazla 500 üyeden oluşmalı ve sadece kişisel tüketimleri için bitki yetiştirmelidir. Esrar kulüplerinin sadece Almanya’da yaşayanlara yönelik olması ve böylece turistlerin sorunsuz esrar kullanımının tadını çıkarmak üzere ülkeye akın etmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Alman polisi de 1 Nisan’ın ülke için bir “kaos aşamasının” başlangıcı olacağını söyleyerek endişelerini dile getirdi. Uzmanlar, esrar kulüplerinin faaliyete geçmesinin aylar alacağı için talebin yasal arzı hızla aşacağını tahmin ediyor.

Alman Polis Sendikası Gewerkschaft der Polizei’den (GdP) Alexander Poitz BBC’ye yaptığı açıklamada, “Karaborsanın güçleneceğini varsayıyoruz” dedi.

2021’deki resmi istatistiklere göre, Almanya’da 18-64 yaş arası yetişkinlerin %8,8’i önceki 12 ay içinde en az bir kez esrar kullandığını söyledi. Yaşları 12 ila 17 arasında değişen kişiler arasında bu oran yaklaşık %10’dur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.