Site icon Life Haber Ajansı

Almanya’da Enflasyon Yüksek Kalmaya Devam Edecek

63aeeafa20302714c158a425 Life Haber Ajansı

Alman endüstri grupları, faiz oranı artışlarının kısa vadede fiyat artışını durdurmak için çok geç kaldığını söylüyor…

Alman Sanayicileri Federasyonu (BDI), 30 Aralık’ta Reuters tarafından yayınlanan büyük sanayi gruplarıyla ilgili bir ankette, Alman tüketicilerin önümüzdeki aylarda fiyat artışlarının azalmasını beklememesi gerektiğini söyledi.

Rapora göre, enflasyonun önümüzdeki yıl boyunca yüksek kalması muhtemel ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) belirlediği %2 hedef orana en az 2025 yılına kadar ulaşılamayabilir.

BDI Başkanı Siegfried Russwurm, “Yüzde 2’lik bir seviyeye dönüş muhtemelen daha uzun sürecek ve ancak para politikası yürürlüğe girerse on yılın ortasında elde edilebilir ” dedi. ECB’nin enflasyonu durdurmayı amaçlayan daha fazla önleminin yatırım faaliyetlerinde daha fazla düşüşe neden olacağını kaydetti.

Yaz boyunca, ECB uzun süredir devam eden sıfır faiz oranı politikasını terk etti ve kilit oranı birkaç adımda mevcut %2,5’e yükseltti.

“Enflasyon enerji krizinden önce yükselmeye başladı ve şimdilik devam edecek. Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK) başkanı Peter Adrian, “bir süre daha makul ECB hedefi olan %2’nin üzerinde kalacağını varsaymalıyız” dedi. Ona göre, ECB faiz artırımlarına çok geç başladı, bu da faiz oranlarını şimdi daha hızlı artırması gerektiği anlamına geliyor.

“Bu, kurumsal finansmanı zorlaştırıyor ve işletmeler için ek bir yük unsuru.”

Almanya’nın yıllık enflasyon oranı Ekim ayındaki %11,6’dan Kasım ayında hafifçe yavaşlayarak %11,3’e geriledi. Bununla birlikte, Alman Nitelikli Zanaatkarlar ve Küçük İşletmeler Konfederasyonu (ZDH) Genel Sekreteri Holger Schwannecke’ye göre, “fiyat artışlarında gözle görülür bir yavaşlama muhtemelen 2023 yazına kadar beklenmiyor, ancak o zaman bile fiyat seviyesi yüksek kalacak.”

Exit mobile version