Dolar 32,4962
Euro 34,6396
Altın 2.478,94
BİST 9.628,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 32°C
Az Bulutlu
Samsun
32°C
Az Bulutlu
Çar 31°C
Per 19°C
Cum 21°C
Cts 17°C

Amazon İşçileri Tarihi Grev Düzenliyor

Amazon İşçileri Tarihi Grev Düzenliyor
25 Ocak 2023 19:48
124

İngiliz işçiler, ‘robotlara daha iyi davranıldığını’ söyleyerek maaş zammı ve daha iyi koşullar talep ediyor…

Birleşik Krallık’taki Amazon sendikası işçileri ilk kez greve gidiyor. Ücretlerinin enflasyona bağlı oranların altında olduğundan şikayet ediyorlar ve çalışma koşullarını “ağır” olarak nitelendiriyorlar.

Perakendecinin Coventry’deki deposunda çalışan GMB Sendikası üyeleri, Amazon’un geçen ay maaşlarda saat başına 50 peni (62 sent) artış teklif etmesinin ardından “tarihi” bir endüstriyel eylem düzenlemeye oy verdi. İşçiler, “gülünç” olarak adlandırdıkları maaş artışını reddettiler ve bunun yerine saatte 15 sterlin (18,48 dolar) artış talep ettiler.

24 saatlik grev Çarşamba günü gece yarısından sonra başladı ve GMB fabrikadaki toplam 1.000 çalışandan 300’ünün greve katılmasını beklediğini söyledi.

GMB üst düzey organizatörü Stuart Richards yaptığı açıklamada , “Altı ay boyunca işçilerin endişelerini dinlemeye yönelik tüm talepleri görmezden gelen GMB, Amazon İngiltere patronlarını doğru şeyi yapmaya ve işçilere uygun bir maaş artışı vermeye çağırıyor” dedi.

Geçen Ağustos ayında Amazon, maaşı saat başına 10,50 £ ile 11,45 £ arasında artırmayı teklif etti ve BBC’nin görüştüğü çalışanlar , şirketin kârı ve artan enflasyon göz önüne alındığında “ağzına şaplak atmak” dediler.

Bir şirket depo çalışanı olan Darren Westwood, medya kuruluşuna “Bu insanlar, Amazon’un hisselerinin tavan yaptığı salgın boyunca iki yıl çalıştılar, kârın hayal bile edilemez hale geldiğini gördüler” dedi.

Grevciler ayrıca daha iyi çalışma koşulları talep ediyor, uzun çalışma saatleri, sık sık yaralanmalar ve amansız çalışma temposunun yanı sıra çalışanların agresif, teknolojik olarak geliştirilmiş izlenmesinden şikayet ediyorlar.

Westwood CNBC’ye “Geçen gün biri bize robot gibi davranıldığını söyledi – hayır, robotlara daha iyi davranılıyor” dedi.

Yanıt olarak Amazon, yaptığı açıklamada, grevin boyutunun “İngiltere çalışanlarımızın yalnızca yüzde 1’i” olduğunu söyledi. Eylem, ABD teknoloji devinin, tüketicilerin pandemi öncesi çevrimdışı alışverişe yeniden başlamasının ardından çevrimiçi satışlardaki dramatik yavaşlamaya uyum sağlamak amacıyla dünya çapında 18.000 işçiyi işten çıkarmasıyla gerçekleşti.

Şirket, perakende grubunda yeni depo açılışını erteledi ve işe alımları durdurdu. Daha önce Amazon, İngiltere’deki üç deposunu kapatmayı planladığını ve bunun yaklaşık 1.200 çalışanı etkileyeceğini söyledi.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.