Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 26°C
Çar 22°C

Amerikalılar Mali Felaket Uyarısında Bulundu

Amerikalılar Mali Felaket Uyarısında Bulundu
29 Ocak 2023 20:36
120

Hazine Bakanı, borcunu ödemezse ülkenin resesyonla karşı karşıya kalacağını söyledi…

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Cumartesi günü, ülkenin önümüzdeki aylarda yasal borç tavanını artırmaması durumunda karşı karşıya kalabileceği korkunç sonuçlar konusunda uyardı. Üst düzey yetkiliye göre ABD yaza kadar borcunu ödeyemeyebilir ve bu da bir mali krize yol açabilir.

“ Beni endişelendiriyor… Yıkıcı olurdu. Axios haber kaynağına verdiği demeçte , bu bir felaket” diyen Yellen, “ mali bir kriz yaşayacağız ve Amerika Birleşik Devletleri’nde resesyona gireceğimize inanıyorum ” dedi.

Yellen, hükümetin ekonomiyi teşvikle destekleme kabiliyetini ortadan kaldıracağını belirterek , ” Harcamaların vergi gelirleriyle eşleşmesi için düşmesi gerekecek ” dedi. Ayrıca, insanların para harcamaktan korkması gibi ” psikolojik sonuçlar “, ” harcamaları daha fazla etkileyebilir ve bir durgunluğu derinleştirebilir .”

Tam gelişmiş bir ABD borcunun temerrüde düşmesinin de küresel ekonomi genelinde dalgalanma etkileri yaratacağını kaydetti.

Yellen, “Amerikalılar daha yüksek borçlanma maliyetleriyle karşı karşıya kalır ve bu, küresel olarak da büyük bir kargaşaya neden olur ” dedi.

Sekreter, bu ayın başlarında ABD Kongresi’ne Hazine’nin ülkenin şu anda 31.4 trilyon dolar olarak belirlenen ulusal borç tavanına ulaşmasını önlemek için acil önlemler almaya başladığını bildirerek ABD’nin olası borç temerrüdü konusunda alarm vermeye başladı. Önlemler, büyük ölçüde, hükümetin çalışmaya devam etmesi için hemen gerekli olmayan ödemelerin geçici olarak askıya alınmasını içeriyor. Ancak Yellen o sırada, önlemlerin yalnızca Kongre’ye müzakere etmesi ve büyük olasılıkla Haziran başına kadar bir borç limiti zammı geçirmesi için zaman tanıyacak kadar ileri gittiğini kaydetti. Zam olmadan temerrüdün yakın olacağını söyledi.

Axios’a, ” Başkan ve Kongre liderliği, borç tavanını yükseltmenin bir yolunu bulmaktan sorumludur ” dedi.

İlk olarak 1917’de Kongre tarafından yasalaştırılan borç tavanı, ABD Hazinesinin borç tavanına ulaşıldıktan sonra hükümet operasyonlarını finanse etmek için yeni devlet tahvilleri çıkarmasını engelliyor. Sınırın aşılması, federal hükümetin çeşitli sosyal harcamalar için ödeme yapmak da dahil olmak üzere rutin bütçe ödemeleri yapma yeteneğinin risk altında olduğu anlamına gelir. Ayrıca, hükümetin borçları ve halihazırda tahakkuk etmiş olan yükümlülüklerin faizini ödeme kabiliyeti ciddi şekilde zayıflayabilir.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.