Dolar 32,3736
Euro 34,7938
Altın 2.439,96
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 18°C

Apple Casus Uyarısı Üzerine Kullanıcı Verileri Politikasını Değiştirdi

Apple Casus Uyarısı Üzerine Kullanıcı Verileri Politikasını Değiştirdi
13 Aralık 2023 21:19
1.137

ABD’li bir senatör geçen hafta hükümetlerin akıllı telefon kullanıcılarını izlediğini söyledi…

Teknoloji devi Apple, kullanıcıların anlık bildirimleriyle ilgili verileri açıklamak için artık mahkeme kararı gerektiriyor ve yetkililerin şirketin iPhone serisinden belirli türde bilgileri elde etmesini zorlaştırıyor.

Politika değişikliği, Apple’ın hüküm ve koşullarını Google’da halihazırda yürürlükte olanlarla uyumlu hale getiriyor. Değişiklikler teknoloji firması tarafından resmi olarak duyurulmadı, ancak son günlerde çevrimiçi olarak yayınlanan güncellenmiş bir yasa uygulama yönergeleri listesinde yer aldı.

Bu hamle, Demokrat Senatör Ron Wyden’ın, kimliği belirsiz hükümetlerin anlık bildirimleri (bir kullanıcının bir uygulamadan mesaj ya da güncelleme aldığının bildirildiği sistem) izleyerek akıllı telefon kullanıcılarını gözetlemeye çalıştığı uyarısında bulunmasının ardından geldi.

Bir anlık bildirimle ilişkili veriler, örneğin, hükümetlerin ya da yetkililerin mesajlaşma uygulamalarının anonim kullanıcılarını belirli bir Google ya da Apple hesabına bağlamasına yardımcı olabilir. Reuters geçen hafta, uygulama hakkında bilgi sahibi olan anonim bir kaynağa dayanarak, yabancı ve ABD’li devlet kurumlarının Apple ve Google’dan anlık bildirim verilerine ilişkin veri talebinde bulunduğunu bildirdi.

Google ile birlikte kullanıcı verilerini yetkililere açıklama talepleri aldığını doğrulayan Apple, güncellenen şartlarında artık bilgileri yalnızca “mahkeme celbi veya daha büyük bir yasal süreçle” kullanıma sunacağını söyledi.

Alphabet’in ana şirketi olan ve Android akıllı telefonlara güç veren teknolojiyi üreten Google’ın zaten benzer bir politikası vardı.

Geçtiğimiz hafta Wyden, her iki şirketin de “kullanıcıların belirli uygulamaları nasıl kullandıklarının hükümet tarafından gözetlenmesini kolaylaştırmak için benzersiz bir konumda” olduğunu söyledi. Wyden ayrıca Adalet Bakanlığı’na anlık bildirimlerin izlenmesi konusunda kamuoyundaki tartışmaları azaltabilecek “her türlü politikayı yürürlükten kaldırma ya da değiştirme” çağrısında bulundu.

Wyden’ın yorumlarına geçen hafta yanıt veren Apple, senatörün sorularının kendisine hükümetin izlemesini tartışmak için bir platform sağladığını söyledi. Şirket, “Bu durumda federal hükümet herhangi bir bilgi paylaşmamızı yasakladı,” dedi. “Artık bu yöntem kamuya açık hale geldiğine göre, şeffaflık raporlarımızı bu tür talepleri detaylandıracak şekilde güncelliyoruz.”

Google, Wyden’ın “kullanıcıları bu talepler hakkında bilgilendirmeye yönelik taahhüdüne” katıldığını söyledi. Adalet Bakanlığı, Reuters tarafından anlık bildirim verilerinin izlenmesi ya da Apple ve Google’ın bu tür talepleri kamuya açıklamasını engelleyip engellemediği sorulduğunda yorum yapmadı.

Wyden, Apple’ın kullanıcı verilerini yetkililere teslim etmek için bir hakim kararı gerektiren Google’ı takip ederek “doğru olanı yaptığını” belirtti.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.