Dolar 32,5633
Euro 34,9764
Altın 2.428,67
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Az Bulutlu
Samsun
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C

Araştırmacılar Dinozor Öldüren Tsunamiyi Yeniden Yarattı

Araştırmacılar Dinozor Öldüren Tsunamiyi Yeniden Yarattı
1 Şubat 2023 19:09
2.792

Uluslararası bir bilim insanı ekibi, 66 milyon yıl önce bir asteroit tarafından tetiklenen küresel tufanı simüle etti.

Uluslararası bir grup araştırmacı, on milyonlarca yıl önce dinozorları Dünya’nın yüzünden silip süpürdüğüne inanılan dev tsunamiyi canlandırmak için özel bir yazılım kullandı. Bilim adamları, asteroit kaynaklı selin, gezegenin üzerinde kilometrelerce yükseklikte dalgalar gördüğünü söylüyor.

Pazartesi günü, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) Twitter’da bilgisayar simülasyonunun bir parçasını yayınladı.

Bilim adamlarının tahminlerine göre, kaydedilen herhangi bir tsunamiden 30.000 kat daha güçlü olduğu söylenen yıkıcı doğa olayı, Meksika’nın Yucatan Yarımadası’nın şu anda bulunduğu yere devasa bir asteroit çarpmasıyla başladı. Gök cismi çapının 10 km’den (6 mil) fazla olduğuna inanılıyor.

Asteroit, indiği yerde şimdi Chicxulub krateri olarak bilinen derin bir iz bıraktı. Çarpışma, yeni modelin gösterdiği gibi, dünya çapında dalgalanan 4,5 km’ye (2,5 mil) kadar yüksek dalgaları tetikledi.

Grev, tüm kanatlı olmayan dinozorlar da dahil olmak üzere, o sırada Dünya’daki tüm flora ve faunanın %75’inin büyük yıkım ve ardından gelen iklim değişikliği nedeniyle yok olduğunu gören Kretase-Paleojen neslinin tükenmesi olayıyla aynı zamana denk geliyor.

Bilgisayar simülasyonu, Amerika’nın NOAA’nın Pasifik Deniz Çevre Laboratuvarı ve Jeofizik Akışkanlar Dinamiği Laboratuvarı da dahil olmak üzere birçok ülkeden araştırmacıların ortak çalışmalarının meyvesidir.

Bilim adamları, ” Chicxulub asteroit çarpma tsunamisinin ilk küresel simülasyonu ” olarak tanımladıkları şeyi yaratmak için sayısal modelleme ve jeolojik kayıtların analizini birleştirdiler . ”

Karmaşık sıvı akışlarının ayrıntılarını modelleyen hidrokod adlı güçlü bir bilgisayar programı, tsunami oluşumunun ilk 10 dakikasını yeniden yaratırken, NOAA tarafından geliştirilen iki model daha dalgaların dünyaya yayılmasını sağlayan modelleri simüle etti. Araştırmacılar ayrıca tahminlerini desteklemek için dünya çapında 100’den fazla bölgeden jeolojik kayıtları analiz ettiler.

Ekibe göre, çalışma ” gelecekteki büyük asteroit çarpma riskini değerlendirmeye ve ölçmeye ” yardımcı olabileceği için pratik kullanım olabilir . Ayrıca model, günümüzde düzenli olarak meydana gelen daha küçük ölçekli tsunamilerin etkilerini tahmin etmeye yardımcı olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.