Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 27°C

Arıcılara Kovan Başı İlave Destek Müjdesi

Arıcılara Kovan Başı İlave Destek Müjdesi
20 Mayıs 2024 22:14

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Dünya Arı Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, gezginci arıcılar ile genç ve kadın üreticilere kovan başına ilave destek verileceğini duyurdu. Yumaklı, yakında açıklanacak yeni destekleme modelinin detaylarını paylaştı.

Türkiye’nin Bal Üretimindeki Başarısı

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin bal üretiminde dünyada ikinci sırada olduğunu belirterek, 2003’ten bu yana arıcılara sağlanan desteklerin sektörde büyük artışlara yol açtığını vurguladı. 2002’de 74 bin ton olan bal üretiminin 2023’te 115 bin tona ulaştığını ifade eden Yumaklı, aynı dönemde arılı kovan sayısının 4,1 milyondan 9,2 milyona yükseldiğini söyledi.

Beş Ana Eksen Üzerinde Çalışma

Yumaklı, Bakanlık olarak çalışmalarını verimlilik, kalite, sürdürülebilirlik, kayıtlılık ve sektöre yatırım olmak üzere beş ana eksende sürdürdüklerini belirtti. Yeni destekleme modelinin de bu eksenler doğrultusunda şekillendiğini söyleyen Yumaklı, gezginci arıcılar ile genç ve kadın üreticilere kovan başına ilave destekler verileceğini açıkladı.

Arıcılık Eylem Planı ve İklim Değişikliği

İklim değişikliğinin bal arıları üzerindeki etkilerine dikkat çeken Yumaklı, Arıcılık Eylem Planı’nın hayata geçirilmesi için çalışmaların başladığını duyurdu. Bu planın kamu kuruluşları, üniversiteler ve özel sektör temsilcilerinin iş birliği ile oluşturulacağını belirtti. Plan, bölgesel ırk ve ekotiplerle yapılan arıcılığın geliştirilmesi, bitki örtüsünün korunması, arıcılık yönetimi, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi konuları kapsayacak.

Yumaklı, eylem planıyla iklim değişikliğinin arılar üzerindeki olumsuz etkilerinin en aza indirilmesinin hedeflendiğini vurguladı.

Dünya Arı Günü ve Arıların Önemi

Her yıl 20 Mayıs’ta kutlanan Dünya Arı Günü’nün önemine değinen Bakan Yumaklı, arıların yeryüzündeki yaşamın devamlılığında önemli bir rol üstlendiğini hatırlattı. Bu özel günde, arıcılara yönelik yeni destekleme modelleri ve projelerle arıcılığın sürdürülebilirliğini artırmayı amaçladıklarını ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.