Dolar 32,5332
Euro 34,8891
Altın 2.430,91
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 30°C
Az Bulutlu
Samsun
30°C
Az Bulutlu
Çar 28°C
Per 21°C
Cum 17°C
Cts 19°C

Avrupa Borsaları 2018’den Beri En Kötü Yılı Geride Bıraktı

Avrupa Borsaları 2018’den Beri En Kötü Yılı Geride Bıraktı
31 Aralık 2022 21:45
103

Önde gelen endeksler yüksek enflasyon, jeopolitik gerilimler ve sıkılaştırıcı para politikası nedeniyle satış yaptı…

CNBC’nin Cuma günü bildirdiğine göre, önde gelen Avrupa hisse senedi endeksleri 2022’de mücadele etti ve çoğu Covid-19 salgını öncesinden bu yana en kötü performansını gösterdi.

Medya kuruluşuna göre pan-Avrupa Stoxx 600 endeksi, yılın son işlem gününe bir yıl öncesine kıyasla %12’den fazla düşüşle başladı ve 2018’deki %13,24’lük düşüşten bu yana en kötü yıllık düşüşünü yaşadı.

Fransız CAC 40, yıl için %12’lik bir düşüş kaydetme hızındayken, Alman DAX 2022’de %18’lik bir kayıpla, her iki durumda da beş yılın en kötü performansını kaydetme yolunda. Birleşik Krallık’ın FTSE 100 endeksi biraz daha iyi performans gösterdi, ancak yine de bu yıl için %2 kaybetmeye hazırlanıyor.

Analistler, düşük performansı bu yılki jeopolitik sorunlara, özellikle de Ukrayna’daki ihtilafa ve ardından Batı tarafından Rusya’ya karşı uygulanan kapsamlı yaptırımlara bağlıyor. Bunun sonucunda gıda ve enerji fiyatlarındaki küresel artış, birçok ülkede enflasyonu birkaç on yılın en yüksek seviyelerine çıkararak, Batı ülkelerinde hızla tam anlamıyla bir yaşam maliyeti krizine yol açtı.

Öte yandan, bu yıl pek çok merkez bankasının yürürlüğe koyduğu faiz artırımları gibi enflasyondaki yükselişi durdurmak için küresel ölçekte atılan adımlar da pek çok kişi tarafından yetersiz görülüyor. Öte yandan, hem artan fiyatlar hem de yüksek borçlanma maliyetleri sanayi faaliyetini önemli ölçüde etkileyerek birçok ekonomistin yaklaşan küresel resesyon uyarısında bulunmasına neden oldu.

Çin’de kısa süre önce kaldırılan ve devam eden Covid-19 kilitlenmeleri de borsalardaki belirsizliğe katkıda bulundu.

Piyasa uzmanları, hisse senedi gibi daha riskli yatırımlar için bu yılın büyük bölümünde görülen bastırılmış iştahın 2023’te de devam edebileceğini söylüyor.

“ Yatırımcılar 2023’e temkinli bir zihniyetle, daha fazla faiz artırımına hazırlıklı olarak ve dünya çapında resesyon beklentisiyle giriyor. Ve sonra Çin ve onun Covid önleme konusundaki U dönüşü var. Forex ticaret platformu OANDA’nın kıdemli piyasa analisti Craig Erlam, Bloomberg’e verdiği demeçte, her vakayla mücadele etmekten virüsle yaşamaya geçiş oldukça büyüktü ve bu, yılın başlangıcı için büyük bir belirsizlik yaratıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.