Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 20°C
Sal 27°C

Avrupa Kızlar Bilgisayar Olimpiyatı’nda Büyük Başarı

Avrupa Kızlar Bilgisayar Olimpiyatı’nda Büyük Başarı
22 Ekim 2022 23:58
171

Türk sporcu Duru Özer’in altın, Bergüzar Yürüm’ün bronz madalya kazandığı 2. Avrupa Kızlar Bilgisayar Olimpiyatı’nda (The European Girls’ Olympiad in Informatics –EGOI) dereceye girenlerin ödülleri verildi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) ev sahipliğinde 16-23 Ekim’de Antalya’nın Kemer ilçesinde düzenlenen olimpiyatta, Türkiye’yi temsilen yarışlara katılan öğrencilerden Duru Özer performansıyla Avrupa birincisi olarak önemli bir başarıya imza attı. Özer, puan sıralamasında 29’u Avrupa olmak üzere 45 ülkenin ve 164 kız öğrencinin katıldığı olimpiyatta birinci sırada yer alarak, altın madalya kazandı. Olimpiyatta takımda yer alan Bergüzar Yürüm ise bronz madalyanın sahibi oldu. Olimpiyatlarda Türkiye ile birlikte Ukrayna 3, Gürcistan, Slovakya, Fransa, Singapur, Estonya, ABD ve Polonya’dan öğrenciler toplam 11 altın madalya elde etti. Farklı ülkelerden 33 gümüş, 32 bronz madalya kazanıldı.

BU KATEGORİDE İLK ALTIN MADALYA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Antalya Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde düzenlenen 2. Avrupa Kızlar Bilgisayar Olimpiyatı ödül töreninde, olimpiyata ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Avrupa Kızlar Bilgisayar Olimpiyatı yeni başlayan bir kategori. Ama biz bu kategoriye ikinci yılında ev sahipliği yaptık. Misafirlerimizi burada en güzel şekilde ağırlamaya çalıştık. Öğrencilerimizin de burada yarışmanın ikinci senesinde bir altın, bir bronz madalya almış olmaları, bayrağımızın burada temsil edilmiş olması bizi gerçekten çok memnun etti. İlk defa bu kategoride bir altın madalya kazanıyoruz. Öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

45 ÜLKE, 164 KIZ ÖĞRENCİ

Olimpiyatın geçen yıl ilk defa İsviçre tarafından çevrim içi düzenlendiğini anlatan Varank, “Bu yıl, bu organizasyonu fiziki olarak düzenliyoruz ve bunu sizinle birlikte tecrübe etmekten oldukça heyecan duyduk. Bu etkinlik 45 ülkeden, 164 yetenekli kızı bir araya getirdi. Farklı yeteneklerin, kültürün ve kimliğin bu organizasyonu daha güçlü bir hale getirdiğine inanıyoruz. Olimpiyatın da yardımıyla daha fazla kızı bilgisayar bilimini keşfetmeleri için teşvik ediyor, onlara kendileriyle benzer ilgi ve yetenekleri olan kızlarla biraraya gelmeleri için bir iletişim ağı oluşturmalarına vesile oluyoruz. Ayrıca sosyal ve kültürel değişimi destekliyor ve kızlar için rol modeller oluşturmayı amaçlıyoruz. Kızları sadece iş gücüne hazırlamıyor aynı zamanda değişen işgücüne liderlik etmeye, onu geliştirebilmeleri için de hazırlıyoruz.” dedi.

BİLİM VE TEKNOLOJİ

Teknolojiden anlayan genç bilim insanlarını misafir ederken onlara bilgisayar bilimindeki ilgilerini derinleştirmeleri için bir platform sağladıklarını vurgulayan Varank, olimpiyatın gençlik ve dünyaya faydalı sonuçlar getireceğini söyledi. Ekonomik ve sosyal kalkınmanın bilim ve teknoloji alanında kesintisiz gelişmeye bağlı olduğuna dikkati çeken Varank, bilim insanlarının genç yaşlarında üretken, daha yenilikçi olduklarını ve böylece bilime daha çok katkıda bulunduklarını aktardı.

GENÇ BİLİM İNSANLARI

Genç bilim insanlarının değişime yön vermede ve entelektüel sınırları genişletmekte kritik rol oynadığının altını çizen Varank, “Genç bilim insanlarının erken yaşlarda en iyi araştırma standartlarına sahip olmalarının gelecekteki yapacakları araştırmaları ve keşifleri olumlu yönde etki edeceğini biliyoruz. Genç bilim insanlarının gelişimi için sağlıklı bir araştırma ortamı elzem. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bilim, teknoloji ve inovasyon ekosistemimizi sürekli geliştirerek seçkin genç bilim insanlarını destekliyor ve onların gelişimleri için olumlu bir atmosfer oluşturuyoruz.” diye konuştu.

Varank, genç bilim insanlarının bilimsel gayelerini gerçekleştirmek için bilim, araştırma ve eğitm politikalarını uyguladıklarını, araştırma bursları vererek, bilimsel programlar ve ulusal bilim olimpiyatları düzenlediklerini ifade etti.

YENİ NESİL TEKNOLOJİ

Öğrencileri temel bilimlerle uğraşmaya, çalışmalarına yön vermeye ve bu alanlardaki gelişimlerine katkıda bulunmaya teşvik ettiklerinin altını çizen Varank, “İklim değişikliği, kutup araştırmaları ve uzay keşifleri gibi insanlığın bugünlerde karşı karşıya olduğu büyük zorluklarla mücadele etmek için genç bilim insanlarını destekliyoruz. Yeni nesil teknoloji uzmanları için uygulama laboratuvarları, kodlama okulları ve teknoloji festivalleri gibi amiral gemisi niteliğinde girişimlerimiz bulunuyor. Böylece binlerce genç, mevcut teorik bilgilerini pratiğe dönüştürme şansına sahip oluyor.” diye konuştu.

HEPİNİZ BU YARIŞMANIN KAZANANLARISINIZ

Bu bağlamda, olimpiyatların teknoloji geliştirmek için mükemmel bir imkan sağladığını anlatan Varank, “Bu etkinlik, bilgisayar bilimlerindeki gücünüzü, bilginizi ve başarınızı göstermeniz için bir fırsat. İlk olarak, madalya alsın ya da almasın tüm takımları kutlarım. Avrupa Kız Bilişim Olimpiyatlarının başarılı bir şekilde gerçekleşmesini sağladığınız için teşekkür ederiz. Hepiniz bu yarışmanın kazananlarısınız. Ülkenizi üstün bir şekilde temsil ettiniz. Şu an burada olmanız geleceğimizin bugünden çok daha parlak olacağının kanıtı.” dedi.
40.BALKAN MATEMATİK OLİMPİYATLARINA DAVET

Öğrencilerin geliştirdiği yazılımın geleceğe yön vereceğine ve rehberlik edeceğine işaret eden Varank, “Daha iyi bir dünya için yönlendirici olacağınıza inanıyorum. Lütfen seçtiğiniz yoldan asla vazgeçmeyin, yapabileceğinizin en iyisini yapın. Sizi her zaman her alanda destekleyeceğiz. EGOI organizasyonunun her zaman büyümeye ve kızlar için hizmet etmeye devam edeceğini belirtmek isterim. Sizleri 2023’te Türkiye’de düzenlenecek 40. Balkan Matematik Olimpiyatlarına davet etmek istiyorum. Bilimin kalbi geçmişte olduğu gibi Türkiye’de atmaya devam edecek.” diye konuştu.

BU BAŞARI BENİ GURURLANDIRIYOR

Altın madalya kazanan Duru Özer ise arkadaşlarıyla bir yıldır birlikte çok çalıştığını, Türkiye’yi temsil etmekten mutluluk duyduğunu söyledi. Bu olimpiyata ilk kez katıldığını anlatan Özer, “Türkiye’de bu alanda ilk madalyayı kazandığım için kendimi gururlu hissediyorum. Bu alanda kadınlara ihtiyaç var, onun için bu başarı beni gururlandırıyor. Kahramanmaraş Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Fen Lisesi 11. sınıfta okuyorum. Bilgisayar mühendisliğini okumak istiyorum. Bilişim alanında dünyayı ileriye taşımak istiyorum.” dedi.

Bakan Varank ile Vali Ersin Yazıcı, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ve beraberindekiler sporculara madalyalarını verdi.

Törende, olimpiyat bayrağı 2023’te ev sahipliği yapacak İsveç’e verildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.