Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 22°C
Pts 20°C
Sal 27°C

Avrupa Yeterince Güçlü Değil

Avrupa Yeterince Güçlü Değil
2 Aralık 2022 22:05
136

Başbakan Sanna Marin, Ukrayna çatışması devam ederken Batılı ülkelerin savunmalarını güçlendirmesi gerektiğini öne sürdü…

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Ukrayna ihtilafında oynadığı rol olmasaydı Batı Avrupa ülkelerinin şu anda tehlikeli bir yerde olacağını söyledi. Ayrıca Helsinki’nin ortaklarını savunma yetenekleri oluşturma çabalarını artırmaya çağırdı.

Avustralya ziyareti sırasında konuşan Finlandiya başbakanı, Batı Avrupa’nın mevcut krizle tek başına başa çıkmak için iyi bir konumda olmadığını belirtti. “Size karşı acımasızca dürüst olacağım, Avrupa [sic] yeterince güçlü değil. ABD Ukrayna savaşına dahil olmasaydı başımız belaya girerdi” dedi ve Washington’ın Kiev’e sağladığı büyük yardıma işaret etti.

Yorumları, kıtanın en büyük ülkesi olan Rusya’nın kontrol altına alınmasıyla ilgili gibi görünüyordu. Rusya, İngiltere, Ukrayna, Norveç, İsviçre, Sırbistan ve Beyaz Rusya gibi bazı büyük Avrupa devletlerinin üye olmamasına rağmen, AB liderleri genellikle bloğa atıfta bulunmak için Avrupa’yı kullanıyor.

Marin’e göre, NATO ile uyumlu Avrupa devletleri kapasitelerini güçlendirmeli: “Avrupa [sic] savunması ve Avrupa savunma endüstrisi söz konusu olduğunda da bu yetenekleri geliştirdiğimizden emin olmalıyız.”

Ayrıca, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonunun Helsinki’nin siyasi hesaplarını “bir gecede” değiştirdiğini de kaydetti. Mayıs ayında Finlandiya ve Kuzey komşusu İsveç, NATO’ya katılmak için başvuruda bulundu. Blok bu talebi yerine getirirken, iki ülkenin teklifi henüz 30 üyesinin tamamı tarafından onaylanmadı.

ABD liderliğindeki ittifak, Ukrayna’yı askeri olarak desteklemekle birlikte çatışmanın tarafı olmadığını defalarca söyledi. Ancak Perşembe günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Washington ve NATO’yu açmazda doğrudan yer almakla suçladı.

Moskova’nın Batılı ülkelerin Rusya ve Beyaz Rusya olmadan inşa etmeye çalıştığı türden bir güvenlik mimarisine ihtiyacı olmadığını da sözlerine ekledi. Lavrov , “Avrupa güvenliği artık ABD’ye tamamen boyun eğmeye indirgeniyor” dedi.

Bakan, son yıllarda Fransa ve Almanya’nın Amerikan askeri korumasından bağımsızlık ararken, ABD’nin NATO’yu vazgeçilmez kılmaya kararlı olduğunu ve diğer Avrupa uluslarını Rusya’ya karşı kışkırtmak istediğini hatırlatarak devam etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.