Dolar 32,5134
Euro 34,9154
Altın 2.441,81
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Avustralya’da Acil Sağlık Uyarısı Yayınlandı

Avustralya’da Acil Sağlık Uyarısı Yayınlandı
27 Ocak 2023 20:24
132

Akut radyasyon hastalığına neden olabilecek radyoaktif madde içeren küçük bir kapsül ülkenin batısında kayboldu…

Batı Avustralya’daki yetkililer Cuma günü acil bir sağlık uyarısı yayınlayarak insanları bölgede kaybolan “makul” miktarda radyasyon yayan küçük bir kapsül hakkında uyardı. WA baş sağlık görevlisi Andy Robertson, insanları nesneyi bulurlarsa uzak durmaya çağırdı.

Robertson , “Kaynak olarak hem beta ışınları hem de gama ışınları yayar. Bu nedenle, temas halindeyseniz veya yakınınızda bulundurursanız, bir süre sonra cilt yanıkları da dahil olmak üzere cilt hasarına maruz kalabilirsiniz.” ” Bunun gibi bir kaynağa maruz kalındığında uzun vadeli risklerden biri kanserdir.”

Söz konusu kapsül, altı milimetre uzunluğunda ve sekiz milimetre yüksekliğinde ya da Avustralya’nın on sentlik madeni parasından daha küçük olan küçücük bir nesnedir. Batı Avustralya’nın kuzeyindeki Newman kenti yakınlarındaki bir maden sahası ile güneybatıdaki Perth kentinin kuzey banliyösündeki bir depo arasındaki 1.400 kilometrelik otoyolda seyreden bir kamyondan düştüğüne inanılıyor. Kapsülün araçtan düşmüş olabileceği kesin konum bilinmiyor.

Kapsül, bir kişinin bir metre yakınında olması halinde saatte on X-ışınlarına eşdeğer miktarda radyasyon yayar. Bu, kabaca bir kişinin bir yıl boyunca maruz kaldığı doğal radyasyon miktarıdır. Kapsülün 10 Ocak’ta kaybolduğu söyleniyor.

Şimdi yetkililer, 10 Ocak’tan sonra ilgili karayolu boyunca seyahat eden tüm sürücüleri, kapsülün içlerinden birine saplanması ihtimaline karşı lastiklerini kontrol etmeye çağırıyor. Avustralya Yangın ve Acil Durum Hizmetleri Departmanı (DFES), öğenin silah haline getirilemeyeceğini söyledi, ancak yine de dikkatli olunması çağrısında bulundu.

DFES, insanlara kapsüle benzeyen herhangi bir şeyden en az beş metre uzakta durmalarını ve bunun yerine derhal servisle iletişime geçmelerini söyledi. Sağlık Bakanlığı, polis ve diğer bazı uzmanlarla birlikte başlattığı arama çalışmalarına şu anda liderlik ediyor.

DFES Country North baş müfettişi David Gill Cuma günü yaptığı açıklamada , “Kapsül bulunamadı” dedi ve 1.400 kilometreyi aşan bir alanda böylesine küçük bir nesneyi aramanın “zorluklar” yarattığını da sözlerine ekledi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.