Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 18°C

Azerbaycan: Fransa Savaş İstiyor

Azerbaycan: Fransa Savaş İstiyor
22 Kasım 2023 21:21
2.891

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, eski sömürgeci gücün Güney Kafkasya’da hiçbir işe yaramadığını iddia etti…

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Salı günü yaptığı açıklamada, Fransa’nın sömürgeci yöntemlerine takılıp kaldığını ve daha önce hiç yönetmediği bölgelerde istikrarsızlık yaratmaya niyetli olduğunu iddia etti.

Bakü’nün ev sahipliğinde düzenlenen dekolonizasyon konulu uluslararası bir konferansta konuşan Aliyev, bu yılın başlarında Dağlık Karabağ sorununun çözülmesinin ardından Azerbaycan’ın bölgesel rakibi Ermenistan ile kurduğu askeri temas da dahil olmak üzere Paris’e yönelik bir kınama yağmuru başlattı.

Azerbaycan lideri, Fransa’nın sömürgecilik nedeniyle milyonlarca insanın ölümünden sorumlu olduğunu ve bugün hala hem eski topraklarında hem de başka yerlerde “yeni sömürgecilik politikası” izlediğini iddia etti.

Aliyev, “Fransa ayrılıkçı eğilimleri ve ayrılıkçıları destekleyerek… Güney Kafkasya’yı istikrarsızlaştırıyor” dedi. “Ermenistan’ı silahlandırarak militarist bir politika uyguluyor, Ermenistan’daki rövanşist güçleri cesaretlendiriyor ve bölgemizde yeni savaşların başlamasına zemin hazırlıyor.”

Fransa, Başbakan Nikol Pashinyan hükümeti ile savunma işbirliğini arttırırken Ekim ayı sonunda Ermenistan’a silah sattığını duyurdu. Bu ay Ermenistan Savunma Bakan Yardımcısı Edvard Asryan, Washington ve NATO müttefiklerinin Erivan’a askeri yığınak konusunda nasıl yardımcı olabileceklerini görüşmek üzere ABD Avrupa Komutanlığı (EUCOM) karargahını ziyaret etti.

Ermenistan, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (CSTO) içinde Rusya’nın ortağıdır, ancak Paşinyan yönetimi altında Batı’ya yönelmiştir. Başbakan Moskova’yı geçen yıl Azerbaycan’la yaşanan sınır çatışmaları sırasında ülkesini savunmamakla suçladı. Rusya ve CTSO’nun diğer üyeleri bunun yerine gerilimin azaltılması için bastırdı ve ateşkesi izlemek üzere yetkililer gönderdi.

Paşinyan hükümeti Eylül ayında Azerbaycan birliklerinin Dağlık Karabağ’da tam kontrolü ele geçirmesiyle bir darbe aldı. Bölge ilk olarak SSCB’nin dağılması sırasında Bakü’den kopmuş ve çoğunluğu etnik Ermeni olan nüfus bağımsızlık arayışına girmişti.

Eylül ayındaki operasyon, 2020 Ermenistan-Azerbaycan savaşı sırasında başlayan süreci tamamladı. O dönemde Paşinyan ve Aliyev tarafından Rusya’nın arabuluculuğunda sağlanan ateşkes, Erivan’ın Bakü’nün Dağlık Karabağ üzerindeki egemenliğini resmen tanımasına yol açmıştı.

Batılı ülkeler birkaç yıldır Ermenistan’a Rusya yerine alternatif güvenlik sağlayıcıları olarak kendilerini öneriyorlar. Bir NATO üyesi ve Azerbaycan’ın müttefiki olan Türkiye, Pazartesi günü dış oyuncuların niyetlerine ilişkin şüphelerini dile getirdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülke ismi vermeden “Ermenistan’ı yıllarca kışkırtanlar, bu bölgede yaşayan tüm insanların acılarından, sıkıntılarından, çatışmalarından rant devşirenler aslında en büyük zararı Ermenilere vermişlerdir” dedi.

Erdoğan, hükümetlerinin “binlerce kilometre ötede değil, komşularıyla barış ve işbirliği” araması halinde Ermenilerin daha iyi durumda olacağını öne sürdü.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.