Dolar 32,3849
Euro 35,0357
Altın 2.326,43
BİST 9.138,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 25°C
Sal 21°C

Bakan Bozdağ, Depremden Etkilenen Diyarbakır’da İncelemelerde Bulunuyor

Bakan Bozdağ, Depremden Etkilenen Diyarbakır’da İncelemelerde Bulunuyor
9 Şubat 2023 22:07
105

BOZDAĞ: ÖNCELİĞİMİZ ENKAZ ALTINDAKİ İNSANLARIMIZI KURTARMAK, ARKASINDAN YARGI SÜRECİNDE İHMALİ, KUSURU OLANLAR HESABINI VERECEK

Adalet Bakanımız Bekir Bozdağ, “Şu anda önceliğimiz enkaz altındaki insanlarımızı korumak, kurtarmak. Bilesiniz ki yargı süreci devam edecek. İhmali, kusuru, kastı olanlar varsa hepsi bunun hesabını verecek. Kimsenin yanına yaptığı yanlış bırakılmayacak.” dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki depremden etkilenen kentler arasında yer alan Diyarbakır’da çeşitli incelemelerde bulundu. Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinde (GAMER) düzenlenen Deprem Değerlendirme Toplantısına katılan Bakan Bozdağ, il genelinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

1 1 Life Haber Ajansı
2 1 Life Haber Ajansı
3 1 Life Haber Ajansı
4 Life Haber Ajansı
5 1 Life Haber Ajansı
6 1 Life Haber Ajansı
7 Life Haber Ajansı
8 1 Life Haber Ajansı
9 Life Haber Ajansı
10 1 Life Haber Ajansı
11 1 Life Haber Ajansı
12 1 Life Haber Ajansı
13 Life Haber Ajansı

Ardından arama kurtarma çalışması yürütülen enkaz bölgesine giden Bakan Bozdağ, vatandaşları dinledi. Bakan Bozdağ’ın açıklamaları şu şekilde:

KİMSENİN YAPTIĞI YANLIŞ YANINA BIRAKILMAYACAK

Şu anda önceliğimiz enkaz altındaki insanlarımızı korumak, kurtarmak. Bilesiniz ki yargı süreci devam edecek. İhmali, kusuru, kastı olanlar varsa hepsi bunun hesabını verecek. Kimsenin yanına yaptığı yanlış bırakılmayacak, bundan emin olun. Ama bunların hepsini takdir edersiniz ki bir zamanlaması var, süresi var. Şimdi acımız var. Bir sürü enkaz altında canımız var. Hastanelerde var. Şimdi bizim önceliğimiz bunlar. Zaten yargıyla ilgili süreci savcılar takip ediyor. Onlar da gereğini yapacaklar.

Elimizden gelen hızlanmanın tamamının yapıyoruz ama sadece yavaş gitmesinin sebebi altında bir tane canlı olabilir. Yani şimdi bu canlı zarar görmesin. Şuanda personel sıkıntımız yok. Arama, tarama, kurtarma da uzman arkadaş sıkıntımız yok. Hepsi dönüşümlü de çalışıyorlar. İhtiyaç olduğu zaman zaten gönüllülerden elimizde hepsinin listesi var biz onların hepsini çağıracağız ama şuan da sistem yürüyor, ihtiyaç olduğunda da gerekeni yapacağız. Bundan endişeniz olmasın.

GÖNÜLLÜ KATKILAR VATANDAŞLARIMIZDAN YOĞUN BİR ŞEKİLDE GELİYOR

Aynı şekilde vatandaşlarımızda devletimizin yanında olmak için kendiliğinden bu sürece destek vermekte adeta durumdan vazife çıkarmış bir seferberlik ruhuyla bu süreci desteklemektedir. Gönüllü katkılarda vatandaşlarımızdan yoğun bir şekilde geldiği gibi yardım konularında da vatandaşlarımız elinden geleni yapmaktadır. Tabi bildiğiniz gibi enkaz altındaki vatandaşlarımıza sağ ve salimen ulaşmak onları oradan sağ çıkarabilmek büyük bir çalışmayı gerektiriyor. Onların sıhhatleri halel görmesin diye çalışmalar büyük bir titizlikle ve onların sağ ve salimen çıkarmalarını sağlayacak usul ve yöntemlerle yapılmaktadır.

VATANDAŞLARIMIZIN SAĞ SALİM ÇIKARILMASI İÇİN GAYRETİ EN ÜST DÜZEYDE TUTUYORUZ

O nedenle çalışmaların seyrinin yavaş olması tamamiyle vatandaşlarımızın enkaz altından sağ çıkarılması için kullanılan tekniklerden kaynaklı bir durum olduğunu buradan bütün vatandaşlarımıza da ifade etmek isterim. Hem on ilde hem de pek çok ilçede ayrıca bazı yerlerde kırsalda ve binlerce binada meydana gelen bir depremin çok büyük çaplı bir deprem olduğu ve buna Türkiyemizin kendi imkan ve kabiliyetleriyle etkin bir şekilde müdahale ettiği çok net ortadadır. Bu müdahale sonucunda da her ilde bakanlarımız var. Bizzat bu çalışmaları koordine ediyorlar. Vatandaşlarımızın sağ salimen çıkarılması için de gayreti en üst düzeyde tutuyorlar. O yüzden bu çalışmaların sonucunu hepimizin sabırla beklemesi, bu çalışmaları yapan görevlilere herkesin elinden geldiğince yardımcı olmasında büyük fayda vardır.

TÜM EKİPLER BÜYÜK FEDAKARLIKLA ÇALIŞIYOR

Diyarbakır’da 7 müstakil bina tamamen yıkıldı. Bunlardan bir tanesi içinde insan yaşamayan yani meskun olmayan bir bina. Ama 6 tanesi ise içinde meskun vatandaşlarımızın olduğu bina, tamamen yıkıldı. Bu 6 binada 184 daire olduğunu görüyoruz. Mernis’e baktığımızda 570 civarında vatandaşımızın bu bölgede yaşadığı görünüyor. Ancak enkazdan çıkan yaralılara baktığımızda da burada Mernis kayıtlarında gözükmeyen ancak misafirlik ve değişik sebeplerle o gece yıkılan evlerde olan pek çok vatandaşımızın da olduğunu ifade etmek isterim. Yıkılan 6 binadan şuana kadar enkazı altından 254 vatandaşımız çıkarıldı. Bunlardan 133’ü vefat etti maalesef hepsine tekrar Allah’tan rahmet diliyorum. 121’i de sağ olarak çıkarıldı. Şuanda kimisi taburcu edildi kimilerinin tedavisi devam ediyor. Diğerlerine henüz ulaşılmadı. Enkaz kaldırma ve diğerlerine ulaşma çalışmaları da devam ediyor. Çalışmalara şuanda yeterinden fazla personel katılıyor. Hem AFAD’ın hem Emniyetimizin, hem Jandarmamızın, hem askerimizin herkesin burada büyük bir seferberlik anlayışıyla çalıştığını bilmenizi isterim.

DİYARBAKIR’DA BARINMA VE İAŞE SORUNUMUZ YOK

Araç gereç konusunda ve arama-tarama-kurtarma ekipleri konusunda Diyarbakır’da herhangi sıkıntı söz konusu değildir. Ayrıca bu arama kurtarmada çalışanlara ilaveten de Diyarbakır genelinde 10 bin 6 personel, 1160’ta araç bu süreçte ihtiyaç nedeniyle görevlendirilmiş. Herkes görevinin ne olduğunu biliyor. Kendilerine görev düştüğü zaman da eksiksiz bu görevler yerine getirilmektedir. Şuana kadar 773 çadır Diyarbakır’da kurduk. Yaklaşık 7 bin civarında vatandaşımızı istekleri halinde burada şuana kadar ikametini sağladık. Ayrıca Diyarbakır’da bulunan sosyal tesislerde, kamuya ait tesislerde, spor salonlarında, camilerde ve değişik yerlerde de şuana kadar 168 bin 421 vatandaşımızı barındırdık. İhtiyaç olması durumunda barındırmaya bundan sonra da devam edeceğimizi ifade etmek isterim.

Şuana kadar hastaneye müracaat eden vatandaş sayımız, yaralı olarak hastaneye getirilen, ulaşan vatandaş sayımız 871. Bunlardan 742’si tedavileri yapıldıktan sonra taburcu edildi. Şuanda yatan 129 tane yaralımız var. Bunlardan 38’inin durumunun ciddi olduğunu biliyoruz. Vefat eden de şuana kadar 133 vatandaşımız oldu. Vefat eden vatandaşlarımıza tekrar Allah’tan rahmet diliyorum. Bugüne kadar yaklaşık demin söylediğim gibi 170 bin vatandaşımızı barındırdığımız için bunların üç öğün sabah, öğle, akşam iaşelerini de valiliğimiz koordinesinde sağlanmış bulunmaktayız. Herhangi iaşe sorunu da, barınma sorunu da Diyarbakır’ımızda yoktur. Diğer çalışmaları hızlandırıyoruz.

56 SAAT SONRA MÜCİZE KURTULUŞ

Şu an Hediye Aslan isminde bir kardeşimizin şuanda Diyarbakır’daki arama kurtarma çalışmaları sırasında sağ ve salimen enkazdan çıkarıldığını arkadaşlarımız bildirdiler. Kendisine Allah’tan şifa diliyorum. Bu mucize bir kurtuluş. Bunun içinde çalışan, kurtarmayı sağlayan arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum. Kendisi şuan da arkadaşlarımız tarafından sağlık tesislerine ulaştırılmaktadır. Tekrar aziz milletimize büyük geçmiş olsun diliyorum. İnşallah bu felaketi de hep birlikte atlatacağız. Rabbim bir daha böylesi acıları, felaketleri milletimize ve devletimize yaşatmasın inşallah.

DEPREMZEDE AİLELERE TAZİYE ZİYARETİ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, depremin etkilediği Diyarbakır’da yaşamını yitiren vatandaşların ailelerine taziyede bulundu.

Bakan Bozdağ, enkaz bölgesinden ayrıldıktan sonra depremde yaşamını yitiren vatandaşların ailelerine taziye ziyaretinde bulundu. Bozdağ, Diyarbakır’da yaşamını yitiren baba Şaban Yoldaş, anne Hediye Yoldaş çocukları Elif Yoldaş, Eyüp Yoldaş ve Hiranur Yoldaş’ın ailesini ziyaret ederek, başsağlığı diledi. Ardından depremin etkilediği Malatya’da yaşamını kaybeden Fatma Kaya’nın ailesini ziyaret eden Bakan Bozdağ, Adıyaman’da yaşanan depremde yaşamını yitiren anne Leyla Güzel ve bebeği Miraç Güzel’in de ailesine giderek başsağlığı diledi.

Ziyaretlerde Kur’an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

DEPREMZEDELERE DESTEK ZİYARETİ

Adalet Bakanı Bozdağ, Diyarbakır’da depremlerden etkilenen vatandaşları da ziyaret etti. Barınma imkanı sağlanan vatandaşlarla sohbet eden Bozdağ, yemek kazanlarının başına geçerek yemek dağıtımına destek oldu. Daha sonra merkez Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi’nde yıkılan Yoldaş Apartmanı ve Şeyh Şamil Mahallesi’ndeki Dündar Apartmanı enkazındaki arama ve kurtarma çalışmalarını inceledi. Yetkililerden çalışmalarla ilgili bilgi alan Bozdağ, yakınları enkaz altında kalan vatandaşlarla görüştü.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.