Dolar 32,5987
Euro 34,8108
Altın 2.496,49
BİST 9.464,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Az Bulutlu
Samsun
20°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 18°C
Sal 29°C

Bakan Bozdağ: Sorumluluğu Olanlarla İlgili Adli Tahkikatlar Başlatıldı

Bakan Bozdağ: Sorumluluğu Olanlarla İlgili Adli Tahkikatlar Başlatıldı
9 Şubat 2023 22:14
131

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Depreme maruz kalan illerimizdeki Cumhuriyet başsavcılıklarınca bu binalarla ilgili, bu binaları yapanlar ve bununla ilgili süreçlerde katkısı olanlar, sorumluluğu olanlarla ilgili adli tahkikatlar da başlatılmıştır.” dedi.

Bozdağ, “Kim olursa olsun, nerede olursa olsun, görevi ne olursa olsun hepsinin üzerine sonuna kadar gidilecek.” ifadesini kullandı.

Bakan Bozdağ, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır’da yıkılan binalar arasında yer alan merkez Bağlar ilçesi Mevlana Halit Mahallesi Cengizler Caddesi Hisami Apartmanı’nda enkaz altında kalanların kurtarılması amacıyla yürütülen çalışmalarla ilgili inceleme yaptı.

İncelemelerinin ardından Diyarbakır Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde (GAMER) açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın açıklamaları şu şekilde:

“Türkiye’mizde yaşanan büyük deprem sonrası ülkemizin her bir yanında arama, tarama ve kurtarma faaliyetleri hummalı bir şekilde yürütüldüğü gibi Diyarbakır ilimizde de arama, tarama ve kurtarma faaliyetleri büyük bir titizlikle, özenle kurumlarımızın ve uzmanlarımızın koordinesiyle yürütülmektedir.

Diyarbakır’ımızda 7 müstakil binanın tamamen çöktüğünü, bunlardan birinde insan bulunmadığı, diğer 6’sında da meskun vatandaşlarımızın bulunduğunu daha önce de ifade etmiştik. Bugüne kadar yapılan çalışmalar sırasında 6 binanın enkazı altından 322 vatandaşımız çıkarıldı. Maalesef bunlardan 192’si vefat etti. Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Bu vesileyle ülkemizin değişik yerlerinde deprem felaketi nedeniyle vefat eden her bir vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum. Yaralılara da acil şifalar diliyorum.

ENKAZ ALTINDA ÇALIŞMALARIMIZ BÜYÜK BİR TİTİZLİKLE YÜRÜTÜLÜYOR

Enkaz altından 130 vatandaşımız da sağ çıkarıldı. Şu anda enkaz kaldırma çalışmaları vatandaşlarımızı arama, tarama, sağ ve salimen enkaz altından kurtarma çalışmaları da büyük bir titizlikle, özenle yürütülmektedir. Çalışmalarda büyük de bir koordinasyon yapılmakta ve her enkazda yeterinden fazla teknik uzmanlarımız olduğu gibi ekipmanlarımız da söz konusudur.

PERSONEL VE ARAÇ İHTİYACI DİYARBAKIR’DA YETERİ KADAR VAR

Diyarbakır genelinde şu ana kadar afet kapsamında 11 bin 906 personel değişik alanlarda kimisi yemek, kimisi çadır, kimisi nakliye, kimisi barınma, kimisi güvenlik pek çok açıdan bu sürece katkı veren 11 bin 906 personel büyük bir seferberlik anlayışıyla çalıştığı gibi bu alanda 1193 araç da kullanılmaktadır. Şu anda personel ve araç ihtiyacı Diyarbakır’da yeteri kadar vardır. Diyarbakır ayrıca başka illerde afet bölgelerine de hem araç hem de ekip yardımı yapmakta. Burada ihtiyaç fazlası olan ekip ve araçları da Adıyaman başta olmak üzere diğer illere de yönlendirmektedir.

DİYARBAKIR’DA 740 CİVARI VATANDAŞIMIZ TABURCU EDİLDİ

Diyarbakır’ımızda bugüne kadar toplam 1091 vatandaşımız hastaneye başvurdu. Bu vatandaşlarımızdan önemli bir kısmı yaklaşık 740 civarında vatandaşımız yaralı tedavi gördü. Taburcu edildi. Şu an hastanelerimizde bulunan yaralı vatandaş sayımız 136 civarındadır ve bunların içerisinde durumu ciddi olan vatandaşlarımız da bulunmaktadır.

BEŞİR YILDIZ YAVRUMUZU SAĞ SALİM KURTARDIK

Bugünkü enkaz kurtarma çalışmaları sırasında Beşir Yıldız isminde bir yavrumuzu sağ salim kurtardık. Kurtaran arkadaşlara buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Kendisine ulaştılar, ses verdi. AFAD Müdürümüz kendisini konuştuğunda ‘Nasılsın?’ dediğinde Müdür beyin bize anlattığına göre, 6 yaşındaki yavrumuz Rabbiyessir duasını tekrar ediyordu diye kendisine bu halde ulaşıldı. Şu anda hastanede durumunun da iyi olduğunu sağlık ekiplerimiz bize bildirmiş durumda. Bu açıdan da yeni kurtarma imkanları olur diye büyük bir umutla kurtarma çalışmalarının devam ettiğini buradan ifade isterim.

DİYARBAKIR’DA 928 VATANDAŞIMIZA PSİKOSOSYAL DESTEK VERİLİYOR

Diyarbakır’ımızda yaklaşık 170 bin civarında vatandaşımız konaklama, iaşe ve ibate ihtiyaçları Diyarbakır Valiliğimizin belirlediği sosyal tesislerde, kurumlarımıza ait yerlerde barındırılmaktadır ve bunların üç öğün yemek ihtiyaçları ve diğer ihtiyaçları da doğrudan kurumlarımız tarafından, devletimiz tarafından karşılanmaktadır. Şu anda Diyarbakır’da bu anlamda bir barınma sorunu bulunmadığını da buradan ifade etmek isterim.

Hasar tespit komisyonları da çalışmalarını sürdürüyor. Şu anda 81 komisyon 162 personelle hasar tespit çalışmalarını da teknik usullere uygun bir şekilde yerine getirmektedir. Ayrıca kurulan psikososyal destek ekipleriyle vatandaşlarımıza destek verilmekte. Bu anlamda da 928 vatandaşımıza psikososyal destek verildiğini ifade etmek isterim.

206 CUMHURİYET SAVCISI DEPREM BÖLGELERİNE GÖREVLENDİRİLDİ

Ülkemizin değişik yerlerinde yargısal faaliyetler çerçevesinde de atılan adımlar bulunmaktadır. Deprem felaketinin etkisi nedeniyle deprem olan bölgelerdeki Cumhuriyet savcılarımız ve adliye personelimiz de depreme maruz kaldığı ve onlardan etkilendikleri için deprem bölgelerindeki adli süreçleri yönetmek üzere şu ana kadar 206 Cumhuriyet savcısı değişik deprem bölgelerine Hakimler ve Savcılar Kurulumuz (HSK) tarafından görevlendirildi. Bundan sonra da ihtiyaç olan her yere HSK’mız tarafından gerekli görevlendirmeler yapılacaktır. Şunu da özellikle ifade etmek isterim, görevlendirmeler gönüllülük esasına göre yapılmakta. Şu ana kadar bütün görevlendirmeler isteyen hakim ve savcılarımız üzerinden yapıldı. Pek çok savcımız da ‘bize de görev verilirse bölgeye gideriz’ diye talepleri var. İhtiyaç halinde bu talepler değerlendirilecektir.

ADLİ TIP KURUMUNDAN BÖLGEYE 180 UZMAN DOKTOR VE TEKNİKER GÖREVLENDİRİLDİ

Ayrıca Adli Tıp Kurumu vefat eden vatandaşlarımızın cenazelerinin yakınlarına teslimi hususunda hem Cumhuriyet savcılıkları hem de Adli Tıp Kurumu birlikte sağlık ekipleriyle beraber çalışmaktadır. Adli Tıp Kurumu üzerinden de şu ana kadar bölgeye 180 uzman doktor ve tekniker görevlendirildi. Tabii Sağlık Bakanlığımız da bölgede pek çok görevlendirme yaptı, sağlık hizmetlerinin de sağlıklı yürümesi bakımından böylesi bir adım atıldı.

ADALET BAKANLIĞINDAN 721 PERSONEL BÖLGEYE GÖREVLENDİRİLDİ

Ayrıca Adalet Bakanlığı diğer bir ihtiyaç duyulan personel bakımından da şu ana kadar 721 personeli bölgeye görevlendirmiştir. Buna ilaveten Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğümüze bağlı CEKUT ekipleri 19 ekibiyle beraber 6 Şubat’tan itibaren deprem bölgelerinde ve şu ana kadar 326 gönüllüyle de arama kurtarma ve tarama faaliyetlerine katılmakta. Ekipler son iki gün içerisinde 38 kişiyi enkaz altında çıkardılar. Onlar da çalışmalarını sürdürmektedirler.

CENAZE VE DEFİN İŞLEMLERİ

Vatandaşlarımızın vefat eden yakınlarının cenazelerini almaları ve defin edebilmeleri için herhangi bir yığılma ve sorun yaşanmaması için yasalar çerçevesinde ölü muayeneleri ve diğer işlemlerin süratle yapılması vatandaşlarımızın fazla bekletilmemesi, her türlü kolaylığın gösterilmesi hususunda yasalarımız zaten gerekli düzenlemeleri içermekte. Cumhuriyet savcıları da bu düzenlemeler çerçevesinde görevlerini yerine getirmektedirler. Bundan sonra da yerine getireceklerdir. Burada yeteri kadar savcı görevlendirdik. ihtiyaç halinde ilave savcı görevlendirmesi de yapılacaktır.

SORUMLULUĞU OLANLARLA İLGİLİ ADLİ TAHKİKAT BAŞLATILDI

Diyarbakır’da enkaz çalışmalarını yapan arkadaşlarımızı yerinde ziyaretlerimizde vatandaşlarımızla da hasbihal ettiğimizde pek çok vatandaşımız bu binaları yapanlar, yapım sürecini denetleyenler ve buralarla ilgili ihmal ve kusuru olanlarla ilgili hesap sorulmasını da yüksek sesle dile getiriyorlar. Diyarbakır’dan şunu da ifade etmek isterim, Diyarbakır başta olmak üzere diğer bütün depreme maruz kalan illerimizdeki Cumhuriyet başsavcılıkları bu binalarla ilgili, bu binaları yapanlar ve bununla ilgili süreçlerde katkısı olanlar, sorumluluğu olanlarla ilgili adli tahkikatlar da başlatılmıştır. İhmali, kusuru olanlar ve deprem sonrası ortaya çıkan yıkımlar nedeniyle sorumlu olanların tespit edilmesi ve yargı önünde hesap vermesi sağlanacaktır. Şu anda harekete bütün Cumhuriyet başsavcılarımız geçmiştir. Bundan vatandaşlarımız emin olsunlar. Şu anda canlarımızı kurtarmak, onlara sağ salim ulaşmak için herkes burada bir seferberlik içerisinde. Ama öte yandan da Cumhuriyet başsavcılıklarımız her yerde bu olaylarla ilgili adli tahkikatlarını başlattılar. Araştırmaları, soruşturmaları devam ediyor. Bunun sonucunda demin de söylediğim gibi kusuru, ihmali, eksiği olan her kim varsa onların üzerine gidilecek ve onlar yargı önüne çıkarılacak ve hukuk önünde hesap vermeleri temin edilecektir. Zaten yasalarımızın savcılarımıza da emri bu yöndedir. Savcılarımızın yaptığı da yasalarımızın amir hükümlerine uymaktan ibarettir. Bu hükümlerin gereği, bu süreç içerisinde yerine getirilecektir. Herhangi bir kişinin himaye edilmesi, görmezlikten gelinmesi söz konusu olmayacak. Kim olursa olsun, nerede olursa olsun, görevi ne olursa olsun hepsinin üzerine sonuna kadar gidilecek. Maddi hakikat bütün boyutlarıyla ortaya çıkarılacak ve dediğimiz gibi mahkemelerimiz adli makamlarımız, bunların hukuk içinde ve hukuka uygun biçimde gereklerini elbette takdir edeceklerdir. Biz de bu adli süreçleri milletimiz gibi yakından takip edeceğiz.

GAYRİMEŞRU KAZANÇ PEŞİNDE KOŞANLARLA İLGİLİ GEREKLİ HUKUKSAL YAPTIRIMLAR İŞLETİLECEK

Tabii bir de bu dönemde fırsatçılar türedi. Maalesef insanlarımızın bu acı zamanında fiyatları fahiş arttıranlardan tutun da pek çok ahlak ve hukukla bağdaşmayan usul ve yöntemlerle buradan gayri meşru kazanç elde etmek isteyenleri de görüyoruz. Buradan bunu da ifade etmek isterim. Bunlarla ilgili hem belediye zabıtaları hem ilgili görevliler hem de Cumhuriyet başsavcılıkları bu tür gayri ahlaki ve gayri hukuki gayri insani davranışla böylesi bir zamanda gayrimeşru kazanç peşinde koşanlarla ilgili de gerekli hukuksal yaptırımları işletecekler ve bunların üzerinde ayrıca durulacaktır. Bunlar çok değil sayısı az. Ama vatandaşlarımızın hepsini az da olsa bu sayıdaki insanlar rahatsız etmektedir. İnsanlarımızı rahatsız eden herkesle bizim de bu noktada onların karşısında hukuku koymamızda büyük fayda vardır. O yüzden de hem belediye görevlileri hem ilgili bakanlıklarımızın denetim elemanları hem de suç oluşturan bir hal varsa Cumhuriyet başsavcılıkları bunlarla ilgili de gereken iş ve işlemleri sürdüreceklerdir.

HİÇ KİMSENİN BU SÜREÇLERİ PROVOKE ETMEYE HAKKI YOKTUR

Pek çok sosyal medya mecralarında ve değişik yerlerde provokatif haberler yayan ve bunları insanlarımızı tedirgin edecek şekilde dolaşıma sokanlar var. Provokasyon yapanlar var. Gayriinsani, gayriahlaki, gayrihukuki, vicdansızca iş ve işlemler yapanlar. Yani geçenlerde bir tanesi enkaz altında can derdinde olan bir kardeşimizle konuşuyor. Sonra onu kayda alıyor, alaya alıyor. Ve bunu yayınlıyor. Cumhuriyet başsavcılıkları harekete geçip bununla iş ve işlemler, adli süreçleri işletince de başkaları buna sahip çıkıyor. Aslında herkesin şunu demesi lazım, ‘Böylesi bir ahlaksızlığı, böylesi bir vicdansızlığı yapana hukuk ne lazımsa gereğini yapsın’ demek lazımken bazı kişilerin bunlara sahip çıktığını görüyoruz. Onların yaptığı vicdansızlık, ahlaksızlık ve hukuksuzluk kadar bunu yapanlara, bunları yapanlara sahip çıkanların yaptığı da o kadar vicdansızlıktır, o kadar hukuksuzluktur, o kadar ahlaksızlıktır. Hiç kimsenin milletimizin can derdinde olduğu herkesin evlatlarını enkaz altında çıkarmak için umutla beklediği, çalışanlara destek verdiği, dua ettiği bir dönemde milletimizin duygularıyla, milletimizin hassasiyetleriyle alay etmeye, onları aşağılamaya hakkı yoktur, bu süreçleri provoke etmeye hakkı yoktur. Aziz milletin evlatlarına da bu yakışmıyor. Türk milleti asil bir millettir, onun evlatlarına bu yakışmıyor. Bunların sayısı çok az. Bir denizin yanında damla gibi. Ama bu damla az da olsa herkesi rahatsız ediyor. Böylesi bir vicdansızlığı insanların hoş görmesi de o vicdansızlıktan daha büyük bir vicdansızlıktır. Ben o yüzden de aziz vatandaşlarımıza buradan bir kez daha çağrıda bulunuyorum; Lütfen milletimizin huzurunu, barışını, birbiriyle dayanışmasını, birbirlerine olan saygı ve sevgisini yok etmeyi amaçlayan, böylesi dar ve zor bir zamanda herkesin her türlü hesabı bir tarafa bırakması gereken dönemde birtakım hesaplar yapan ve bu hesaplara göre hareket eden ahlak ve şeref yoksunu yaklaşımlara ve bunları sergileyenlere karşı da herkesin duyarlı olmasında fayda vardır. Vakit birlik zamanıdır, dirlik zamanıdır, omuz omuza verme zamanıdır. Başka tartışmaların vakti değildir. Konular vakti gelince gereken zeminlerde gerekli şekilde elbette konuşulacak, tartışılacaktır. Ama herkes can derdindeyken böylesi yaklaşımların insani bulmadığımız, ahlaki bulmadığımızı, vicdani bulmadığımızı buradan bir kez daha ifade ediyor, bu tür ahlaksızlık, vicdansızlık ve hukuksuzluk yapanlara karşı aziz milletimizin vicdandan, ahlaktan, hukuktan yana tavır koyacağına ve bunları reddedeceğine yürekten inandığımı buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum.

HERKES SEFERBERLİK BİLİNCİYLE ÇALIŞIYOR

Çalışmalar Diyarbakır’da olduğu gibi diğer illerde de hummalı bir şekilde devam ediyor. İnşallah kısa süre içerisinde bu felaketin enkazını kaldırma ve enkaz altında olan vatandaşlarımıza ulaşma imkanı bulacağız. Tekrar destek olan vatandaşlarımıza, çalışan ekiplerimize huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Çünkü yandan emniyetimiz, bir yandan jandarmamız bir yandan AFAD’ımız bir yandan askeri birliklerimiz, Kızılay’ımız, hasılı kamu kurum ve kuruluşlarımızın tamamı ve vatandaşlarımız gönüllülük anlayışı içerisinde büyük bir seferberlik bilinciyle çalışmaktadır. Herkese çalışmalarında, vatandaşlarımıza sağ salim ulaşmalarında kendilerine dua ediyoruz ve bu çalışmaları birlikte arkadaşlarımızla bundan sonra da yürütmeye devam edeceğiz. Tekrar büyük geçmiş olsun. Rabbim bir daha böylesi felaketi hem milletimize, ülkemize, hem de dünyanın hiçbir yerinde hiçbir insana ve ülkeye yaşatmasın diye dua ediyorum, temennide bulunuyorum.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.