Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 27°C
Çar 24°C

Başka Bir Yanardağ Patlaması Daha

Başka Bir Yanardağ Patlaması Daha
11 Nisan 2023 22:00
165

Shiveluch Dağı, Rusya’nın Uzak Doğu’sunda Kamçatka üzerine lav ve kül püskürttü…

Rusya’nın Uzak Doğusundaki Shiveluch yanardağı yerel saatle Salı sabahı patlayarak atmosfere 20 km kadar bir kül bulutu fırlattı. Kamçatka yetkilileri lav akışını izliyor, bölge sakinlerine içeride kalmaları ve maske takmaları söylendi.

Yerel volkanologlara göre, patlama sabah 1 civarında başladı ve maksimum beş saat sonra ulaştı. Sıcak kül bulutları gökyüzüne yükseldi, ardından Pasifik Okyanusu’nun 2.500 metre üzerinde yükselen dağdan kayalar ve lavlar aktı.

Salı sabahı enstrümanlar ve uydu gözetimi, külün atmosfere 20 km kadar ulaştığını doğruladı. Olay, 100 km’den daha uzaktaki izleme istasyonları tarafından kaydedildi.

Bilim adamları ve bölge sakinleri, Shiveluch’un üzerinde yükselen büyüleyici ve uğursuz bulutu yakaladılar ve yakın kasabalardaki araçları ve evleri kaplayan kalın bir kül tabakasının videolarını paylaştılar.

Federal jeoloji servisinin Kamçatka şubesi müdürü Danila Chebrov, “Neyse ki, yanardağ, pek çok sorumsuz yolcunun uyarıları dikkate almadığı ve yasak bölgeye girdiği turizm sezonunda patlamaya başlamadı” dedi.

photo 2023 04 11 00 05 17 Life Haber Ajansı

Shiveluch’a yaklaşık 47 km uzaklıktaki Klyuchi’de gökyüzü karardı. Yerel okullar uzak sınıflara geçti ve sakinlere, kül yağışı nedeniyle herhangi bir nedenle dışarı çıkmaları gerektiğinde evde kalmaları ve maske takmaları söylendi.

Volkandan aşağı inen lav, Shiveluch’un yamaçlarındaki karı eriterek çamur kayması riskini artırır. Klyuchi’yi Mayskoe ve daha iç kesimlerdeki Kozyrevsk’e bağlayan Kamçatka Nehri boyunca uzanan yol, olası kapanmalardan önce izleniyor.

Shiveluch patlamasının ardından yarımadada hava yolculuğu için kırmızı alarm ilan edildi. Cuma günü daha güneydeki Bezymianny yanardağında meydana gelen ve 12 km’lik bir kül dumanına neden olan patlamanın ardından hava trafiği zaten yeniden yönlendiriliyordu. Shiveluch’taki patlama beklentisiyle her iki volkanın etrafında 25 km’lik bir yasak bölge ilan edilmişti.

Shiveluch, Kamçatka’nın en büyük yanardağlarından biridir ve gezegendeki en aktif yanardağlardan biridir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.