Dolar 32,3679
Euro 34,8020
Altın 2.395,43
BİST 10.285,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 20°C

Beyaz Saray Ukrayna’ya Mali Desteğin Kesilmesini Öneriyor

Beyaz Saray Ukrayna’ya Mali Desteğin Kesilmesini Öneriyor
22 Ekim 2023 14:53
1.858

ABD Başkanı’nın Kongre’ye sunduğu talebe göre Kiev ayda 275 milyon dolar daha az alacak…

ABD Başkanı Joe Biden’ın Kongre’ye gönderdiği 105 milyar dolarlık fon talebi, Cuma günü kamuoyuna açıklanan belgelere göre Ukrayna hükümetine yapılan aylık sübvansiyonun 825 milyon dolara düşürülmesini öngörüyor.

Biden’ın Perşembe akşamı yaptığı konuşmada ana hatlarıyla belirttiği üzere, Ukrayna’ya yapılacak yardım İsrail, Tayvan ve ABD sınırına yönelik fonlarla birlikte paketleniyor. ABD medyasına göre bu paketlemenin amacı Kongre’de iki partinin desteğini sağlamak.

Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Ofisi’nin (OMB) Temsilciler Meclisi Başkan Vekili Patrick McHenry’ye gönderdiği 69 sayfalık teklife göre Ukrayna’ya 61.4 milyar dolar, İsrail’e ise 10.6 milyar dolar yardım yapılacak.

Belgede yer alan ifşaatlardan biri de ABD’nin Ekonomik Destek Fonu programı kapsamında Ukrayna’ya ayda 1.1 milyar dolar göndererek Kiev’in bütçesindeki açıkları kapatmasına ve kamu çalışanlarına ödeme yapmasına olanak sağlaması.

OMB talebinde, “Bu talep, doğrudan bütçe desteğinde aylık 1.1 milyar dolardan aylık 825 milyon dolara kadar bir kayma yolu sağlıyor” denilerek toplam 11.775 milyar dolar talep ediliyor. Bu rakamlar Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Ukrayna’nın 2024 bütçesine ilişkin en son tahminlerine ve ABD’nin “AB, Japonya ve diğer donörler tarafından güçlü yük paylaşımı varsayımlarına” dayanmaktadır.

OBM mektubuna göre Kiev’i desteklemek gerekli çünkü Rusya “Ukrayna’nın teslim olmasını sağlamak için açıkça Ukrayna ekonomisinin çökmesini sağlamaya çalışıyor”. Paranın “Dünya Bankası aracılığıyla, ABD tarafından geliştirilen mevcut koşulluluk çerçevesi doğrultusunda Ukrayna Hükümetine yetkilendirilmiş ve doğrulanmış harcamalar için geri ödeme olarak” sağlanacağını da ekliyor.

OMB teklifinde dikkat çeken diğer talepler arasında askeri yardımın çekilme limitinin 100 milyon dolardan 7 milyar dolara çıkarılması ve Ukrayna için kredi garantilerinin iki katına çıkarılarak 4 milyar dolardan 8 milyar dolara yükseltilmesi yer alıyor.

Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Cuma günü bir konferans görüşmesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ukrayna’nın savaş alanındaki ihtiyaçlarını karşılamaya ve halkını korumaya devam edebilmemizi sağlamak için” Kongre’nin harekete geçmesi gerektiğini çünkü daha önce Kongre tarafından onaylanan fonun “neredeyse tükendiğini” söyledi.

Temsilciler Meclisi, Kevin McCarthy’nin Beyaz Saray ile Ukrayna finansmanı konusunda gizli bir anlaşma yaptığı gerekçesiyle birkaç Cumhuriyetçinin isyanıyla görevden alındığı 3 Ekim’den bu yana meclis başkanından yoksun. McCarthy’nin yerine geçecek kişi henüz seçilmedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.