Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 19°C
Çar 17°C

Beyaz Saray’dan Rusya’nın Nükleer Hamlesine Tepki

Beyaz Saray’dan Rusya’nın Nükleer Hamlesine Tepki
11 Haziran 2023 22:10
911

ABD, Belarus’a atom silahlarının konuşlandırılacağı duyurusunu “izlemeye devam edecek”

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby Cuma günü yaptığı açıklamada, Washington’un Rusya’nın nükleer silah kullanmaya hazırlandığına dair herhangi bir işaret görmediğini, ancak müttefikinin atom cephaneliğine ev sahipliği yapmak için Belarus’taki hazırlıklara göz kulak olacağını söyledi.

Günün erken saatlerinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, mevkidaşı Aleksandr Lukaşenko’ya, Belarus’ta taktik nükleer silahların konuşlandırılmasının önümüzdeki ayın başlarında başlayabileceğini söyledi.

Kirby, duyuruyu, ABD’nin “ciddiye almak zorunda kalacağı” Moskova’dan gelen “pervasız ve sorumsuz retoriğin bir başka örneği” olarak nitelendirdi.

CNN’den Christiane Amanpour’a “İzlemek için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz” dedi. “Dışarıda, nükleer yeteneklerin hareketinin yakın bir göstergesi olduğunu veya Ukrayna içinde veya hatta kıtada nükleer savaş riskinin yakın olduğunu gösteren hiçbir şey görmüyoruz.”

“Bu tür yetenekler söz konusu olduğunda kendi caydırıcı duruşumuzu değiştirmemize neden olacak hiçbir şey görmedik.”

Eski ABD Deniz Kuvvetleri amirali, Mart ayı sonlarında, Rusya’nın, İngiltere’nin Ukrayna’ya tükenmiş uranyum tankı mühimmatı göndermesine cevaben, nükleer silahlarının bir kısmını Belarus’ta konuşlandıracağını ilk kez açıkladığında da aynı şeyi söylemişti.

“Her şey plana göre gidiyor” Putin Cuma günü Lukaşenko’ya verdiği demeçte, Temmuz ayının ilk haftasının sonuna kadar “ilgili tesislerin hazırlığının tamamlanacağını ve ilgili silah türlerinin bölgenizde konuşlandırılmasıyla ilgili önlemlere derhal başlayacağımızı” da sözlerine ekledi.

Moskova ve Minsk, geçen ay Belarus’ta Rus taktik nükleer silahlarına ev sahipliği yapma konusunda bir anlaşma imzaladı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya göre, atom savaş başlıkları İskender-M füzelerine ve bu amaç için özel olarak modifiye edilmiş savaş uçaklarına monte edilecek.

Rusya, ABD’nin on yıllardır yürürlükte olan “nükleer paylaşım” adlı uygulamasına işaret etti. Nisan 150 itibariyle Almanya, İtalya, Belçika, Hollanda ve Türkiye’de başta B-61 yerçekimi bombaları olmak üzere tahmini 2022 Amerikan atom silahı konuşlandırıldı. Polonya o zamandan beri ABD nükleer savaş başlıklarına da ev sahipliği yapmakla ilgilendiğini belirtti.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.