Dolar 32,3276
Euro 34,7452
Altın 2.391,96
BİST 10.250,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 20°C

Biden Gazze’deki Hastane Saldırısı İçin Filistinlileri Suçladı

Biden Gazze’deki Hastane Saldırısı İçin Filistinlileri Suçladı
18 Ekim 2023 16:56
2.185

ABD Başkanı, ülke liderleriyle yaptığı toplantıda İsrail’in ölümcül saldırıdaki masumiyetine kefil oldu…

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya, Salı gecesi Gazze’deki El-Ahli Hastanesi’ne düzenlenen saldırıdan sorumlu olmadıklarına dair ülkenin verdiği güvencelere inandığını söyledi.

Çarşamba günü İsrail’e yaptığı bir ziyaret sırasında İsrailli lidere “Gördüklerime dayanarak, bunu siz değil diğer ekip yapmış gibi görünüyor” dedi.

Biden, Filistinli yetkililere göre 500’den fazla can kaybına neden olan olaydan dolayı “derin üzüntü ve öfke” duyduğunu söyledi.

Washington, Filistinli militan grup Hamas’ın bu ayın başlarında Gazze’den İsrail’in güneyine düzenlediği ve yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan ölümcül saldırının ardından İsrail’e askeri yardıma devam sözü verdi. Saldırganlar ayrıca baskında çok sayıda rehine ele geçirdi ve bu rehineleri İsrail’in gözaltında tuttuğu binlerce mahkumla takas etmek istediler.

İsrail hükümeti örgütü yok etme sözü verdi ve o zamandan beri Gazze’yi ağır bombardımanlara maruz bıraktı.

Biden bir destek jesti olarak Çarşamba sabahı İsrail’e geldi. Günün ilerleyen saatlerinde Ürdün’e geçerek Kral 2. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesi bekleniyordu. Amman, İsrail’i suçladığı hastane grevinin ardından zirveyi iptal etti.

Netanyahu, el-Ahli’deki yıkıma Hamas’ın müttefiki bir başka militan grup olan Filistin İslami Cihad’ın neden olduğunu iddia ediyor. Hastaneye yaklaşan bir rota üzerinde roket yağmuru başlattığını söyledi. Grup bu iddiayı reddediyor.

Konuk ABD lideri Netanyahu ile görüşmesinde Hamas’ın işlediği suçlara odaklandı.

Rehineleri kameralar önünde infaz etmesiyle ünlenen cihatçı grup İslam Devleti’ne (İD, eski adıyla IŞİD/ISIL) atıfta bulunarak “IŞİD’i biraz daha rasyonel gösterecek kötülükler ve vahşetler işlediler” dedi.

Biden ayrıca Hamas’ın “Filistin halkının tamamını temsil etmediğini ve onlara sadece acı getirdiğini” vurguladı.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog geçen hafta suçun bir kısmını sivil Filistinlilere yükledi ve “orada bütün bir ulus … sorumludur” dedi.

“Ayaklanabilirlerdi, Gazze’yi ele geçiren o şeytani rejime karşı savaşabilirlerdi” dedi.

İsrail 1970’lerden 1990’ların başına kadar laik El Fetih’e karşı bir denge unsuru olarak İslamcı Hamas’ı destekledi. Hamas’ın 2006 Filistin parlamentosu seçimlerini kazanması ve El Fetih’in ortak bir hükümet kurmayı reddetmesinin ardından iki grup Gazze’nin kontrolü için kanlı bir çatışmaya girdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.