Dolar 32,3811
Euro 34,7754
Altın 2.396,64
BİST 10.234,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 17°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Biden İsrail’in İşgal Takvimini Etkilediğini İtiraf Etti

Biden İsrail’in İşgal Takvimini Etkilediğini İtiraf Etti
23 Ekim 2023 21:36
3.238

ABD Başkanı, daha fazla rehinenin serbest bırakılmasını sağlamak için IDF’nin Gazze operasyonunun ertelenmesini istediğini söyledi…

ABD Başkanı Joe Biden Cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada, rehinelerin serbest bırakılmasına daha fazla zaman tanımak için İsrail’in Gazze’ye yönelik işgalini ertelemesini istediğini söyledi. Beyaz Saray hemen geri adım attı ve Biden’ın İsrail’in planlarına hiçbir katkısı olmadığı konusunda ısrar etti.

Cuma gecesi Delaware sahilindeki evine gitmek üzere Air Force One’a binerken Biden’a İsrail’i Gazze’ye asker göndermeyi ertelemeye çağırıp çağırmadığı soruldu. Başkan uçağın merdivenlerini tırmanırken “Evet,” diye cevap verdi.

Bir saatten kısa bir süre sonra Beyaz Saray İletişim Direktörü Ben LaBolt gazetecilere Biden’ın soruyu yanlış yorumladığını ve İsrail’in karar verme sürecini etkilemeye çalışmadığını söyledi.

Bir havuz haberine göre LaBold, “Başkan uzaktaydı,” dedi. “Sorunun tamamını duymadı. Soru ‘Daha fazla rehinenin serbest bırakılmasını ister misiniz’ gibiydi. Başka bir şey hakkında yorum yapmadı.”

Takas, Hamas militanlarının “insani” bir jest olarak nitelendirdikleri bir şekilde iki Amerikalı rehineyi serbest bırakmasından saatler sonra gerçekleşti. Şikagolu bir anne ve kızı olan iki kadın Katarlı arabulucuların yardımıyla serbest bırakıldı ve arabulucular daha fazla rehinenin serbest bırakılması için Hamas ve İsrail arasında irtibat kurmaya devam ettiklerini söyledi.

Hamas şu anda Gazze’de yaklaşık 200 rehine tuttuğunu, 50 kişinin de bölgedeki diğer militan gruplar tarafından tutulduğunu ve 20 kişinin de İsrail hava saldırılarında öldürüldüğünü söylüyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Cuma günü yaptığı açıklamada bu sayının “bir kısmının” Gazze’de esir tutulduğunu söylerken, yaklaşık on Amerikalıdan hala haber alınamadığını belirtti.

Devam eden müzakerelerin ortasında İsrail, askerlerini Filistin bölgesine göndermeye hazırlanıyor. İsrailli askeri yetkililer geçen haftadan bu yana böyle bir operasyona hazır olduklarını söylüyorlardı ancak Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın birçok kez bir işgalin yakın olduğu sözünü vermesine rağmen Pazar öğleden sonra itibariyle herhangi bir emir verilmedi.

Bu arada gecikme için çeşitli bahaneler ortaya atıldı. İsrailli askeri kaynaklar geçen hafta Times’a havanın bulutlu olmasının operasyon planlamasını engellediğini söylerken, medyada yer alan diğer haberlerde de İsrail’in büyük kayıplar vermesi ve İran’ın müdahalesi riskinden bahsedildi.

Bloomberg’e göre ABD ve bazı Avrupalı müttefikleri İsrail’e daha fazla rehine serbest bırakılana kadar saldırıyı ertelemesi için baskı yapıyor. Görüşmelerde yer alan kaynaklar haber sitesine İsrail’in “ABD’nin baskısı altında ertelemeyi kabul ettiğini” söylerken, bir Beyaz Saray yetkilisi Cuma günü CNN’e yaptığı açıklamada “İsraillileri biz yönlendirmiyoruz, zaman çizelgesi onların – onların düşüncesi, onların planlaması” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.