Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C

Bilim Adamları Kokain Oranı Yüksek Köpekbalıklarından Endişe Duyuyor

Bilim Adamları Kokain Oranı Yüksek Köpekbalıklarından Endişe Duyuyor
22 Temmuz 2023 22:55
2.103

Araştırmacılar, deniz avcılarının yasadışı beyaz tozla temas etmeleri durumunda “çıldırabileceklerini” buldular…

ABD’li araştırmacılar, Florida kıyılarındaki köpekbalıklarının, uyuşturucu kaçakçıları tarafından okyanusa bırakılan kokaini tüketiyor olabileceğini buldu. ABD Sahil Güvenliği, sadece geçen ay boyunca Karayip Denizi ve Atlantik Okyanusu’nda 6.400 kilogram kokain ele geçirdiğini iddia ediyor.

Discovery Channel’ın yaklaşmakta olan TV dizisi ‘Kokain Köpekbalıkları’ üzerinde çalışan araştırmacılar, Perşembe günü yaptıkları açıklamada, bazı köpekbalıklarının bölgede garip davrandığını ve balıkçıların uyuşturucu bağımlısı balıklarla karşılaştıkları Florida anahtarlarındaki köpekbalıkları üzerinde bir dizi deney yaptıklarını tespit ettiklerini söyledi.

Deniz biyoloğu Tom Hird ve Florida Üniversitesi çevre bilimcisi Tracy Fanara, bir dalış sırasında büyük bir çekiç kafası gördüklerini iddia ediyorlar – düzenli olarak insanlardan kaçınan bir tür – yüzerken doğrudan ekibe hücum ediyorlar.

Başka bir kum çubuğu köpekbalığı, görünüşe göre aslında orada olmayan bir şeye sabitlenirken, sürekli olarak dar daireler halinde yüzerken gözlendi.

Bilim adamları ayrıca, uyuşturucu kaçakçıları tarafından okyanusa atılacak gerçek bir kokain balyasına benzer boyut ve görünümde bir paketin yanına sahte bir kuğu koydukları bir test yaptılar.

Araştırmacının sürprizine göre, köpekbalıkları kuğulara saldırmadı ve bunun yerine onlardan ısırık almaya çalışarak doğrudan ‘kokain balyalarına’ yöneldi. Bir köpekbalığı bile tüm balyayı yakaladı ve onunla yüzdü.

Bilim adamları ayrıca, yüksek konsantrasyonlu balık tozundan bir yem topu yaptıkları bir deney yaptılar ve bu da köpekbalıklarında kokain vuruşuna benzer bir dopamin acelesini tetikledi. Hayvanlar tozu yediğinde, araştırmacılar onların tamamen vahşileştiğini gördüklerini söylüyorlar.

“Sanırım köpekbalıklarına kokain verirseniz nasıl görünebileceğine dair potansiyel bir senaryomuz var.”

“Onlara bir sonraki en iyi şey olduğunu düşündüğüm şeyi verdik. Bu onların beyinlerini alevlendirdi. Çılgıncaydı.”

Ekip ayrıca, gerçek hayattaki bir uyuşturucu düşüşünü simüle etmek için bir uçaktan sahte kokain balyaları düşürdü ve birden fazla köpekbalığı türünün anında paketlere girdiğini buldu.

Ancak biyologlar, araştırmalarının köpekbalıklarının aslında kokain tükettiğini henüz kanıtlamadığını itiraf ettiler ve “[kokainin] köpekbalığına ne yapabileceği hakkında hiçbir fikrimiz yok” dediler. Ancak Hird, belgesel dizisinin yayınlanmasının konuyla ilgili daha fazla araştırmaya ve diğer ilaçların deniz yaşamını nasıl etkilediğine yol açabileceğini umduğunu belirtti.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.