Dolar 32,3854
Euro 35,0481
Altın 2.326,29
BİST 9.078,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 25°C
Sal 21°C

Bilim Adamları Yapay Zeka Yapmak İçin Beyin Hücrelerini Kullanıyor

Bilim Adamları Yapay Zeka Yapmak İçin Beyin Hücrelerini Kullanıyor
1 Mart 2023 21:35
176

Johns Hopkins Üniversitesi, yaptığı açıklamaya göre, sinir ağlarının geleceği olarak ‘organoid zekayı’ zorluyor…

Johns Hopkins Üniversitesi’nin Salı günü yaptığı basın açıklamasının ortaya koyduğu gibi, araştırmacılar insan beyin hücrelerinden inşa edilen yapay zeka (AI) üzerinde çalışıyorlar. Proje, sinir ağları için yeni büyük adım olarak “biyobilgisayar”ı öne sürüyor.

Bu “organoid zekayı” oluşturmayı amaçlayan ekibin başında Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu ve Whiting Mühendislik Okulu’nda çevre sağlığı bilimleri profesörü olan Thomas Hartung bulunuyor. Araştırmacı, bilgi işlem ve yapay zekanın bir tavana ulaştığını ve donanım sınırlamalarının insan organlarına benzeyen laboratuvarda yetiştirilen doku olan “organoidler” ile aşılabileceğini savunuyor.

Hartung, bunun “hesaplama gücünü sıkıştırmasına ve mevcut teknolojik sınırlarımızı aşmak için verimliliğini artırmasına” izin vereceğini iddia ediyor.

Özellikle, üniversitenin basın açıklaması, ekibin insan beynine dayalı organoidler üzerindeki çalışmalarını vurgulamaktadır. Hartung, ekibinin laboratuvarda üretilen bu dokuyu “insan beyniyle etik olarak yapamayacağınız” şeyleri yapmak için kullanabileceğini söyledi. Açıklama ayrıca, bu araştırmanın yalnızca kendi kendine öğrenen yapay zekaya fayda sağlamayacağını, aynı zamanda insan biliş sorunlarının ve bozukluklarının tedavisini de ilerleteceğini iddia ediyor.

OpenAI tarafından oluşturulan dil işleme aracı ChatGPT, manşetlere konu oluyor ve tartışmalara yol açıyor. MedPage Today tarafından bildirildiği üzere, sinir ağının Ocak ayında ABD tıbbi lisans sınavını geçecek kadar “akıllı” olduğu gösterildi . Geçen ay, bir Rus öğrencinin AI ile yazılmış bir tezi başarıyla sunması ve diplomasını alması, işleme aracıyla ilgili bir skandala yol açtı. INews’in Salı günü bildirdiğine göre Oxford ve Cambridge üniversiteleri, ChatGPT’nin insan fikirlerini intihal ettiği endişesiyle akademik çalışma yazarken kullanılmasını yasakladı.

ChatGTP’nin önemi, çok sayıda şirketin kendi rakiplerini geliştirmek istemesiyle, üretici yapay zeka endüstrisinde bir patlamaya neden oldu. Tesla ve SpaceX’in sahibi Elon Musk, botu Aralık ayında Twitter’da “korkutucu iyi” olarak adlandırdı ve kendi sinir ağı rakibini yaratmanın yollarını arıyor. Birden fazla rapora göre, Pekin hem kendi AI analoğunu geliştirmeye çalışıyor hem de aynı anda ABD merkezli olana erişimi yasaklayarak bunun “yanlış bilgi yaymak” için kullanılabileceğini savunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.