Dolar 32,3670
Euro 35,0307
Altın 2.325,51
BİST 9.110,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 26°C
Sal 21°C

Birkaç Milyarderin Karbon Ayak İzi Fransa Büyüklüğünde…

Birkaç Milyarderin Karbon Ayak İzi Fransa Büyüklüğünde…
10 Kasım 2022 08:27
106

Bir araştırma, sadece 125 zengin kişinin her yıl 393 milyon ton CO2 emisyonuna neden olduğu sonucuna varıyor.

Yoksulluk karşıtı yardım kuruluşu Oxfam, dünyanın en zengin insanlarının devasa ve sürdürülemez miktarlarda karbon emisyonuna neden olduğunu ve sıradan insanların aksine kirliliklerinin %50 ila %70’inin yatırımlarından kaynaklandığını açıkladı.

Pazartesi günü yayınlanan rapora göre, dünyanın en zengin milyarderlerinden 125’i, her yıl ortalama olarak üç milyon ton CO2 yayar; bu, insanlığın daha az varlıklı %90’ındaki birinin ortalamasının bir milyon katından fazla. Araştırmaya göre milyarderlerin 183 şirkette toplam 2,4 trilyon dolarlık hissesi var.

Oxfam, kurumsal karbon emisyonlarına ilişkin mevcut verilerin gerçek etkiyi sistematik olarak hafife aldığı gösterildiğinden, gerçek kirlilik rakamının muhtemelen daha da yüksek olacağını söylüyor. Emisyonlarını kamuoyuna açıklamayan ve bu nedenle araştırmaya dahil edilemeyen milyarderler ve şirketler, iklim etkisi yüksek olanlar olabilir.

Oxfam İklim Değişikliği Lideri Nafkote Dabi, “Bu birkaç milyarder birlikte Fransa, Mısır veya Arjantin gibi tüm ülkelerin karbon ayak izlerine eşit ‘yatırım emisyonlarına’ sahip” dedi.

“Şirket piramidinin tepesindeki bu milyarder yatırımcıların iklim çöküşünü tetikleme konusunda büyük sorumlulukları var. Hesap vermekten çok uzun süre kaçtılar” diye vurguladı.

Kampanyaya göre, özel jetleri ve yatları da dahil olmak üzere milyarder yaşam tarzlarından kaynaklanan emisyonlar, ortalama bir insandan binlerce kat daha fazla. Ancak, yatırımlarından kaynaklanan karbon emisyonları bir milyon kat daha fazladır.

Milyarder, insanların neden süper zenginlerden nefret ettiğini açıklıyor.
Çalışma ayrıca, milyarderlerin yatırımlarının ortalama %14’ünü enerji ve çimento gibi malzemeler gibi kirletici endüstrilere yaptığını da ortaya koydu. Bu, S&P 500 şirketlerine yapılan yatırımların ortalamasının iki katı. Oxfam, örneklemdeki yalnızca bir milyarderin yenilenebilir bir enerji şirketine yatırım yaptığını söyledi.

Dabi , “Süper zenginlerin, gezegeni yok eden kirletici yatırımlardan uzak bir şekilde vergilendirilmesi ve düzenlenmesi gerekiyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.