Dolar 34,2890
Euro 37,2177
Altın 2.989,60
BİST 8.965,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 14°C
Yağmurlu
Samsun
14°C
Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Blinken: İsrail, Gazze’den Askerlerini Çekecek

Blinken: İsrail, Gazze’den Askerlerini Çekecek
22 Ağustos 2024 22:30

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’ın Filistin bölgesi Gazze’de uzun süreli bir işgali kabul etmeyeceğini belirtti. Blinken, İsrail’in, Hamas ile sürdürülen ateşkes görüşmelerinin bir parçası olarak, Gazze’deki bazı bölgelerden askerlerini çekmeyi kabul ettiğini duyurdu.

Katar’da gazetecilere konuşan Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Washington’ı Mısır ile Gazze arasındaki Filadelfi Koridoru’nda İsrail askerlerinin kalması için ikna ettiğine dair önceki haberlerle ilgili soruları yanıtladı. Blinken, devam eden müzakereler hakkında belirli ayrıntıları paylaşmamakla birlikte, “ABD, Gazze’nin İsrail tarafından uzun süreli işgalini kabul etmiyor” dedi ve mevcut anlaşmanın “İsrail Savunma Kuvvetleri’nin Gazze’den çekilme takvimi ve yerleri konusunda net olduğunu, İsrail’in de bunu kabul ettiğini” ifade etti.

Blinken, mevcut teklifin, on aylık çatışmada ateşkes anlaşmasına varmak için “muhtemelen en iyi, belki de son fırsat” olduğunu belirterek, Washington’un anlaşmayı tamamlamak için “elinden gelen her şeyi yapacağını” söyledi.

Bu açıklamalar, Netanyahu’nun, Gazze ile Mısır arasındaki Filadelfi Koridoru ve Gazze’nin kuzey ve güney kısımlarını birbirine bağlayan Netzarim Koridoru’ndan kesinlikle çekilmeyeceklerini söylediği haberlerinin ardından geldi. Başbakanın bu bölgelerin silah kaçakçılığını önlemek için kontrol altında tutulması gerektiğini savunduğu bildirildi. İsrail müzakerecilerinin, Netanyahu’ya bu tutumunun bir anlaşmaya varma şansını tehlikeye attığını söylemesine rağmen, başbakanın bu konuda geri adım atmadığı belirtiliyor.

Blinken ayrıca, ateşkes anlaşmasına ulaşmak için hem İsrail hem de Hamas’a “maksimum esneklik” göstermeleri çağrısında bulundu.

Netanyahu’nun bu iki koridorda kalma ısrarı sonrasında, Hamas Pazar günü yaptığı açıklamada, geçen hafta tartışılan rehine-ateşkes anlaşmasının son şartlarını reddetti ve görüşmelere yeni engeller koymakla İsrail başbakanını suçladı.

Geçen yıl 7 Ekim’de Hamas’ın Gazze’den İsrail’in güneyine düzenlediği sürpriz saldırı sonucu yaklaşık 1.100 kişi hayatını kaybetmiş, 200 kişi ise rehin alınmıştı. İsrail’in verdiği büyük askeri yanıt ise Filistinli yetkililere göre 40.000’den fazla kişinin ölümüne, 92.000’den fazla kişinin yaralanmasına neden oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.