Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
18°C
Hafif Yağmurlu
Pts 17°C
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 18°C

Blöf Yapmıyoruz Kuruluş Ayarlarımıza Dönüyoruz

Blöf Yapmıyoruz Kuruluş Ayarlarımıza Dönüyoruz
22 Eylül 2023 22:16
3.624

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 2024 yılında yapılacak yerel seçimler için Ankara ve İstanbul adaylarıyla ilgili çalışma başlattıklarını söyledi. 81 ilde seçime kendi adaylarını belirleyerek gireceklerini belirten Akşener, “Blöf yapmıyoruz, kuruluş ayarlarımıza dönüyoruz.” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bir TV kanalında katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Millet İttifakı bileşenlerinin ortak hedefinin 2023 seçimlerini kazanmak olduğunu ancak bunu başaramadıklarını belirten Akşener, “Maalesef ‘kazanacak aday’ dediğim ama bunun üzerinden büyük bir linç yediğim bir sistemi başaramadık. Yani kazanacak aday meselesini başaramadık. Kutuplaşma sisteminin insanları getirdiği noktada iğrenç bir durum ortaya çıktı. Bütün propaganda değerler üzerinden yapılıyor. Merkezci olmak üzerinden yapılıyor. Milletimizin sorunlarını nasıl çözeceğimize dair hiçbir plan, proje konuşulmuyor ve ‘partili cumhurbaşkanlığı sistemini değiştireceğiz’ diye bir yol alınmıyor… Elbette bunda İYİ Parti olarak bizim de sorumluluğumuz var.

Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı’nı kıyaslayan Akşener şunları söyledi: “Cumhur İttifakı’na bakarsanız, sisteme bakarsanız etle tırnak gibiler ve birbirlerini masanın altından tekmelemiyorlar. Biz ise işbirliği içinde rekabet dediğim bir kavram üzerinden yol bulmak istedik ve bunu başaramadık” dedi.

2023 seçim sonuçlarını yorumlayan Akşener, “İçim sızlıyor. Bizim kazanmamız gerekiyordu. Yani bunlar belliydi, böyle olacağı belliydi. Bu sistemle alakalı bir şey” dedi.

Yerel seçimlere kendi adaylarıyla girecekleri açıklamasının bir blöf olup olmadığı sorulan Akşener, “Blöf yapmıyoruz çünkü her seçimden sonra, 2023 seçimlerinden sonra oturduk hem halkımızla hem partililerimizle konuştuk. Aldığımız tepkiler ışığında genel kurulumuz 81 ilde ve ilçelerde kendi adaylarımızla seçime girme kararı aldı” dedi.

Partisinin 2018 seçimlerine katılmasıyla ilgili tartışmalar sırasında 15 CHP milletvekilinin İYİ Parti’ye geçmesiyle ilgili kullandığı “En büyük üzüntüm” sözleri sorulan Akşener, şunları söyledi

“Biz geldiğimiz zaman seçimlere birlikte girdik çünkü bizi seçimlere dahil etmeme kararı vardı. YSK tarafından açıklanmıştı, dolayısıyla liderlikle zaten garip bir anlayış vardı. Ben gittim Sayın (Kemal) Kılıçdaroğlu’ndan 15 milletvekili istedim, 15 milletvekili geçici olarak bize geldi ki seçimlere girebilelim. Daha sonra biz örgütlenmelerimizi tamamlayıp bir grup oluşturunca YSK seçimlere katılma kararı aldı. Normal şartlar altında bu çok güzel bir şeydi, demokrasi adına çok önemli bir tavırdı. Bu önemli tavır aynı zamanda bizim kurucu tavrımızdan, kuruluş nedenimizden, kuruluş amacımızdan uzaklaşmamıza neden oldu. Biz 2018 seçimlerine tek başımıza girmek istiyorduk ama bu 15 milletvekili üzerinden bir ittifaka girdik.

Evet, böyle bir çerçevede yola çıktık ama bütün süreç, ‘ne güzel iş yaptık’ diye anlatmak yerine, ‘biz olmasaydık iyi parti olmazdı’ diline dönüştü. O kadar baş ağrıttı ki televizyona çıkan her arkadaş, her röportajcı zaman zaman bize kızdı ve Ömer Seyfettin’in ‘Diyet’ hikayesine dönüştü ve o noktada demokrasiye olan tavır gitti. Bunu CHP’nin bazı yöneticileri de dahil olmak üzere üyeleri yaptı. Sonuç olarak biz bunu bir demokrasi eylemi olarak sunamadık. Sonuç olarak benim ve arkadaşlarımın bakış açısı şudur: Bu demokrasi eyleminin sonucunda ne oldu, herkes kazandı. Seçimlere katıldığımız doğrudur. Belki bizi içeri almak istemediler, bu doğru. Bana göre mücadele etmeliydik, bu da doğru ama biz bu yolu tercih ettik”.
“Anayasayı değiştirecek bir sonuç alma şansları vardı”
Millet İttifakı’nın 2018 seçimleri sonucunda fazladan milletvekiline sahip olduğunu söyleyen Akşener, “Biz seçimlere giremeseydik Saadet Partisi o aşamada, o sistemde olur muydu? CHP nasıl bir sistemin içinde olurdu? AK Parti ve Cumhur İttifakı seçimlerde ne elde edecekti? Bütün hesaplamalara göre 400 alacaklar. Yani anayasayı değiştirecek bir sonuç alma şansları vardı. Yani bu Türkiye’ye karşılıklı bir iyiliktir. Türkiye’ye iyilik olarak değil de İYİ Parti’ye iyilik olarak konuşulduğu için bu iyi tavır vatandaş nezdinde karşılık bulmadı. Bundan da üzüntü duyuyorum” dedi.
“Kazanacak aday dediğiniz Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nun karşısına aday çıkaracak mısınız yoksa bu bir blöf mü?” sorusu üzerine Akşener şunları söyledi “Çok ayıp şeyler söyleniyor ama biz alıştık. Bakın biz bu linçle aydınlandık. Ben Milli İttifak’ı en çok savunan liderlerden biriyim. Bu millet ittifakı içerisinde kişisel ve partisel talepleri en düşük olan liderlerden biriyim. Şunu açıkça söyleyeyim, benim ve partililerimin tek bir hedefi vardı: 2023’te tek adam sistemini değiştirmek ve hukukun üstünlüğünü, adaleti, demokrasiyi, ekonomide eşitliği, sosyal adaleti, refah devletini yeniden inşa etmek ve kayırmacılığı ortadan kaldırmak. Bunu başaramamamızın nedenlerinden biri de seçimlere girme konusundaki durumumuzdur. Her şeyden önce şunu söyleyeyim ki blöf yapmıyoruz. Açık konuşayım. Biz kurucu pozisyonlarımıza geri dönüyoruz.

Partisinin yerel seçimlerde başarılı olacağına inandığını söyleyen Akşener şöyle konuştu: “Diyelim ki olmadı çünkü milletimize anlatacağız ve milletimiz bunu tasvip etmedi. Bunu asla tartışmayacağız ama başarısızlık durumunda bütün sorumluluk bana aittir. Gereği neyse onu yapacağım” dedi.
CHP Genel Başkanlığına adaylığını açıklayan CHP Grup Başkanı Özgür Özel’in sözleri hatırlatıldığında “Ne biz, ne İYİ Parti, ne de diğer demokratlar İzmir’in, İstanbul’un, Ankara’nın, Adana’nın, Mersin’in, Antalya’nın ve diğer metropollerin Millet İttifakı’nın elinden alınmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Akşener şunları söyledi: “Şu anda Millet İttifakı diye bir kavram yok. Ben 2023 seçimlerinden sonra yaptığımız çalışmalarda, işbirliği kavramı içerisinde kurulan bu sistemlerin bir parti tarafından himaye edilmesi psikolojisini gördüm. Sayın Özel’in açıklamasında da Manisa 2019’da bize verildi diye günlerce sabahlara kadar ağladı. Keşke beni arasaydı ve söyleseydi. O yüzden bu arkadaşlar ağlayarak İYİ Parti ile işbirliği yaptılar. Asıl sorun bu. Zaten ağlayarak mecburiyetten yaptılar. Bu zorunluluğa gerek yok. Yerel seçimlerde kim iyi hizmet ederse o kazanacak” dedi.
Partisinin 2024 yerel seçimleri için Ankara ve İstanbul adayları üzerinde çalışmaya başladığını söyleyen Akşener, “Kahramanmaraş ve İzmir’i açıkladık. Ankara ve İstanbul ile ilgili görüşmeler devam ediyor ve sonuna kadar bırakmayacağız. Daha 6 ay var ve biz şimdiden adaylarımızı açıklıyoruz. Düzce ve Eskişehir adaylarımızı açıklayacağız, Aydın ve Balıkesir’de de bir noktaya geldik” dedi.
Şarkıcı Mustafa Sandal’ın adının İstanbul Beşiktaş ile anılmasıyla ilgili soruya Akşener, “Sayın Mustafa Sandal ile zaman içerisinde bir dostluğumuz gelişti. Zaman zaman görüşüyoruz. Ben kendisinden rica ettim ama henüz bir şey yapmadık. Bir anlaşma ya da resmi bir şey konuşmadık. Partiyi ziyaret ettiğinde de böyle konuşmadık çünkü başka bir nedenle gelmişti. Bir telefon görüşmesinde nabız yoklamak için söyledim. Çok hoş, zarif bir arkadaşımız, keşke bir adım atsa, henüz üzerine çökmedik. Kendisi gerçek bir Beşiktaşlı. Çok isterdim ama resmi bir teklif yapamadık.” dedi

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.