Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
18°C
Hafif Yağmurlu
Pts 17°C
Sal 18°C
Çar 17°C
Per 18°C

BM Gazze’de Acil Ateşkes Çağrısında Bulundu

BM Gazze’de Acil Ateşkes Çağrısında Bulundu
25 Mart 2024 21:33
1.091

ABD oylamada çekimser kalırken, Güvenlik Konseyi’nin diğer 14 üyesi kararı destekledi…

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Pazartesi günü, Gazze’de İsrail ve Hamas arasında 9 Nisan’da sona erecek olan Ramazan ayı boyunca derhal ateşkes yapılmasını talep eden bir karar tasarısını kabul etti.

Pazartesi günü yapılan oylamada BMGK’nın 14 üyesi kararı desteklerken ABD çekimser kaldı.

Kararda ayrıca tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması ve Gazze’ye yardım akışının “acilen genişletilmesi” talep ediliyor.

Oylamanın ardından konuşan ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield ateşkes kararının geçmesindeki gecikmeden Hamas’ı sorumlu tuttu.

ABD’nin çekimser kalmasının ardındaki gerekçeyi açıklarken “Kararın her şeyine katılmadık” dedi.

Thomas-Greenfield, “Hamas’ın kınanması talebimiz de dahil olmak üzere bazı önemli düzenlemeler göz ardı edildi” dedi. Rehinelerin serbest bırakılmasının insani yardımların artmasına yol açacağını vurguladı.

ABD daha önce Gazze ile ilgili üç BMGK karar tasarısını veto etmiş ve iki oylamada da çekimser kalmıştı.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da ABD’nin Gazze’de ateşkes çağrısı yapan bir öneriyi veto etmemesi halinde Washington’a yapmayı planladığı ziyareti iptal etmekle tehdit etmişti.

Oylamanın hemen ardından tepki gösteren BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada uzun süredir beklenen kararın uygulanması gerektiğini ve bunun yapılmamasının “affedilemez” olacağını söyledi.

Rusya, metni “kalıcı” ateşkes çağrısı yapan daha önceki bir taslağa geri döndürerek değiştirmeye çalıştı, ancak bu teklif başarısız oldu.

Rus Büyükelçi Vassily Nebenzia birinci paragrafta yer alan “kalıcı” kelimesinin daha zayıf bir dille değiştirilmesinin “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

“Hepimiz ‘kalıcı’ kelimesini içeren metnin oylanması talimatını aldık” diyen Nebenzia, aksi bir durumun İsrail’in saldırılarına devam etmesine izin verilmesi olarak görülebileceğine işaret etti.

BMGK oylaması, aylardır süren çatışmanın sona erdirilmesine yönelik uluslararası çağrıların arttığı bir ortamda gerçekleşti.

İsrail, militanların sınır ötesi bir baskın düzenleyerek 1.100’den fazla kişiyi öldürmesi ve en az 250 kişiyi rehin almasının ardından 7 Ekim’de Hamas’a savaş ilan etti. Bölgenin sağlık servisine göre o tarihten bu yana İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanlarında ve kara operasyonlarında 30,000’den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sırasında yapılan bir dizi takasla onlarca İsrailli esir serbest bırakıldı. Ancak İsrailli yetkililere göre yaklaşık 130 rehine hala Gazze’de tutuluyor.

Basında çıkan son haberlere göre İsrail, Hamas’ın elindeki 40 rehineye karşılık 800 kadar Filistinli mahkûmu serbest bırakmayı kabul etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.