Dolar 32,7525
Euro 35,0851
Altın 2.450,67
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 28°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
28°C
Hafif Yağmurlu
Paz 28°C
Pts 30°C
Sal 29°C
Çar 30°C

BM, Gazze’de Öldürülen Çalışanının Ardından Soruşturma Başlattı

BM, Gazze’de Öldürülen Çalışanının Ardından Soruşturma Başlattı
15 Mayıs 2024 21:51

Bu hafta eski bir Hint Ordusu subayı, örgüte ait bir araca yapılan kimliği belirsiz bir saldırı sonucu hayatını kaybetti…

Reuters’in haberine göre BM, bu hafta Gazze’nin güneyindeki Refah’ta bir araca düzenlenen ve İsrail-Hamas çatışmasında ilk uluslararası personelinin ölümüne neden olan saldırıyla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu.

Waibhav Anil Kale adlı emekli bir Hint Ordusu subayı olan personel, Pazartesi günü Refah’taki Avrupa Hastanesi’ne bir BM aracıyla seyahat ederken hayatını kaybetti ve meslektaşı yaralandı. Her ikisi de BM Güvenlik ve Emniyet Departmanı üyesiydi.

Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq’ın Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamaya göre BM, saldırının sorumluluğunu belirlemek üzere bir inceleme heyeti kurdu.

“Soruşturmanın henüz çok başındayız ve olayın ayrıntıları İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ile doğrulanmaya devam ediyor” diyen Haq, Gazze’de şu anda 71 uluslararası BM personeli bulunduğunu belirtti.

Washington Post’un aktardığı bir başka BM genel sekreter sözcüsüne göre, işçinin ölümüne neden olan atışlar Gazze’de sadece İsrail’in zırhlı araç kullandığı bir bölgede “bir tanktan geldi”. Aracın üzerinde BM bayrağı olduğu ve İsrailli yetkililerin aracın hareketleri konusunda bilgilendirildiği bildirildi.

BM Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA Pazartesi günü yaptığı ayrı bir açıklamada hafta sonu bir çalışanının daha öldürüldüğünü ve Gazze’de öldürülen toplam çalışan sayısının 188’e yükseldiğini bildirdi.

UNRWA’ya göre, İsrail güçlerinin bir milyondan fazla sivilin sığındığı kentin derinliklerine doğru ilerlemesi nedeniyle son günlerde yaklaşık 450.000 kişi Refah’tan kaçtı. İsrail ordusu Refah’ın Hamas’ın kalesi olduğu ve Hamas’ı ortadan kaldırmak için şehre saldırması gerektiği konusunda ısrar ediyor.

İsrail, militan grubun 7 Ekim’de 1,100’den fazla kişinin ölümüne ve yüzlerce İsraillinin rehin alınmasına neden olan ölümcül saldırısının ardından Gazze’de Hamas’a savaş ilan etti.

Bölgedeki sağlık yetkililerine göre İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sonucunda 35,000’den fazla Filistinli hayatını kaybetti ve 78,755 kişi de yaralandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.