Dolar 32,5978
Euro 34,8331
Altın 2.497,37
BİST 9.457,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Az Bulutlu
Samsun
20°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 18°C
Sal 29°C

BM Genel Sekreteri Rusya’nın İlhak Planını Kınadı

BM Genel Sekreteri Rusya’nın İlhak Planını Kınadı
2 Ekim 2022 17:20
155

BM Genel Sekreteri António Guterres Perşembe günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’da işgal altındaki dört bölgeyi ilhak etme planının yasadışı bir hareket, uluslararası hukukun ihlali olacağını ve kınanması gerektiğini söyledi ve yedi aylık savaşta “tehlikeli bir tırmanış” uyarısında bulundu.

Barış ve Güvenlik
New York’ta gazetecilere verdiği demeçte , “Bu tehlike anında, Genel Sekreter olarak Birleşmiş Milletler Sözleşmesini koruma görevimin altını çizmeliyim” dedi .

“Tüzük açıktır. Bir Devletin topraklarının başka bir Devlet tarafından tehdit veya güç kullanımı sonucu ilhakı BM Şartı İlkelerinin ve uluslararası hukukun ihlalidir .”

Saygı Duyma Sorumluluğu
BM başkanı, Kremlin’in Cuma günü Moskova’da Donetsk, Luhansk, Kherson ve Zaporizhzhia bölgelerini resmi olarak ilhak etme sürecini başlatmak için bir tören düzenleneceğini açıklamasının ardından konuştu.

Gelişme, bu bölgelerin sakinlerinin Rusya Federasyonu’nun bir parçası olmak isteyip istemedikleri konusunda Salı günü BM siyasi işler şefinin yasal olarak kabul edilemeyeceğini söylediği bir oylama sürecine katıldığı son sözde referandumları takip ediyor.

Genel Sekreter, Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinden biri olarak Rusya’nın BM Şartı’na saygı gösterme konusunda “belirli bir sorumluluğu paylaştığını” vurguladı .

“Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Kherson ve Zaporizhzhia bölgelerinin ilhakına yönelik herhangi bir kararın yasal bir değeri olmayacak ve kınanmayı hak ediyor ” dedi.

Uluslararası Düzene Karşı
Hareket “uluslararası yasal çerçeveyle uzlaştırılamaz” ve “uluslararası toplumun savunduğu her şeye karşı duruyor” diye ekledi.

“Birleşmiş Milletler’in Amaç ve İlkelerini hiçe sayıyor. Tehlikeli bir tırmanış. Modern dünyada yeri yoktur.   Kabul edilmemesi gerekir .”

Bay Guterres, BM’nin Ukrayna’nın egemenliğine, birliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne açık bir şekilde bağlılığının altını çizdi. 

Barış Tehlikede
Aktif silahlı çatışmalar sırasında, işgal altındaki bölgelerde ve Ukrayna’nın yasal ve anayasal çerçevesinin dışında gerçekleştirilen “sözde ‘referandum” halk iradesinin gerçek bir ifadesi olarak adlandırılamayacağını söyledi. 

“Rusya’nın ilerlemeye yönelik herhangi bir kararı, barış umutlarını daha da tehlikeye atacaktır . Özellikle gelişmekte olan ülkeler olmak üzere küresel ekonomi üzerindeki dramatik etkileri uzatacak ve Ukrayna ve ötesinde hayat kurtaran yardım sağlama yeteneğimizi engelleyecektir” dedi.

 “Eşiğinden geri adım atmanın tam zamanı. Şimdi, bu yıkıcı ve anlamsız savaşı sona erdirmek ve BM Sözleşmesini ve uluslararası hukuku korumak için her zamankinden daha fazla birlikte çalışmalıyız .”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.