Dolar 32,5921
Euro 34,8652
Altın 2.502,81
BİST 9.684,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Az Bulutlu
Samsun
20°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 21°C
Pts 19°C
Sal 30°C

Brezilya GDO’lu Buğdaya Yeşil Işık Yaktı

Brezilya GDO’lu Buğdaya Yeşil Işık Yaktı
5 Mart 2023 14:14
114

Arjantinli Bioceres, Brezilya’nın HB4 buğday türünün yetiştirilmesi için onayladığını söyledi

Brezilya Ulusal Biyogüvenlik Komisyonu, Arjantinli tarım şirketi Bioceres tarafından üretilen kuraklığa dayanıklı genetiği değiştirilmiş bir tür olan HB4 buğdayının yetiştirilmesini, üretilmesini ve pazarlanmasını onayladı.

Bioceres Cuma günü yaptığı açıklamada Brezilyalı CTNBio’yu “Brezilya pazarını teknolojiye açtığı” için övdü. Türün, sözde hedeflenen ortamlarda verimi %43 oranında artırdığı iddia ediliyor.

Birkaç ülke kuraklığa dayanıklı buğdayın ithalatını şimdiden kabul ederken, Brezilya değiştirilmiş türün ekimine izin veren yalnızca ikinci ülke. Dünyanın büyük bir kısmı için temel gıda olan bir mahsulle ilgili potansiyel uzun vadeli sorunlarla ilgili endişeler, çoğu ülkenin genetik kodunu değiştirmekten vazgeçmesine neden oldu. 2021’de Brezilya, GDO’lu buğdaydan yapılan un ithalatını onayladı ve o sırada bunu yapan tek ülke oldu.

Ürüne yönelik şüphelere rağmen, kamuoyuna göre endüstri oyuncuları GDO kavramına ısınıyor gibi görünüyor. Brezilya’daki fırıncıları, makarna üreticilerini ve diğer tahıl ürünü üreticilerini temsil eden bir ticaret birliği olan Abimapi , başlangıçta GDO’lu buğdaya karşı çıkarken, yakın zamanda bir kamuoyu araştırması yaptırdıktan sonra ters düştü. Ankete göre Brezilyalıların %70’i genetiği değiştirilmiş buğday içeren gıdaları tüketmekten çekinmeyeceklerini söyledi.

Brezilya’nın un değirmencileri endüstri grubu Abitrigo, onayın “farklı piyasa aktörlerine gönül rahatlığı” getirdiğini ancak “son sözün tüketicilere ait olacağını” söyledi.

Brezilya’nın, henüz pek çok düzenleyici engeli aşmamış olan GDO’lu buğday yetiştirmeye hemen başlamayı planladığına dair bir gösterge yok, ancak şirket, GDO’lu ürüne olan ilginin, Brasilia’nın güven oylamasının ardından önemli ölçüde artacağını umuyor. Küresel olarak nispeten küçük bir oyuncu olan Brezilya ve komşusu Arjantin, Güney Amerika buğdayının aslan payını üretiyor ve kuraklığa rağmen bu sezon 20 milyon tonun üzerinde biçecekleri tahmin ediliyor.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.