Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 17°C

Brüksel’de Polise Traktörle Gübre Püskürttü – video

Brüksel’de Polise Traktörle Gübre Püskürttü – video
27 Mart 2024 21:32
1.033

Yerel basına göre çiftçiler, bloğun tarım politikalarını protesto etmek için AB merkezinin önündeki sokakları kapattı…

AB tarım bakanlarının toplantısı öncesinde Salı günü yüzlerce traktör Brüksel sokaklarına dökülürken Belçikalı çiftçiler polise gübre püskürttü, mermi fırlattı ve samanları ateşe verdi.

Düzinelerce traktör barikatları yıkarak AB merkezine yakın sokakları kapattı. Traktörler aşırı idari engelleri, artan çevresel tedbirleri ve Ukrayna’dan yapılan gümrüksüz ithalatı protesto ediyor.

Patates, yumurta, gübre ve samanla dolu bir ana yolu kapatan bir traktörün üzerindeki reklam panosunda “Mesleğimizden geçimimizi sağlayalım” yazıyordu.

Gösteri, tarım sektöründeki krize verilecek yanıtları görüşmek üzere Brüksel’e gelen Avrupalı tarım bakanlarının toplantısına denk geldi.

Çiftçiler, tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullanarak karşılık veren polise gübre püskürttü. Bir videoda polisin tazyikli su sıktığı bir traktörün kahverengi bir madde püskürttüğü görülüyor. Diğer görüntülerde ise protestocuların polislere mermi fırlattığı görülüyor.

Kampanyacıların merkezi Rue de la Loi’ye ilerlemesi ve burada traktörlerin polis ablukası önünde pancar kökleri ve tahta paletler boşaltması ve memurları saman, yumurta, gübre ve havai fişek bombardımanına tutmasıyla gerginliğin arttığı bildirildi. Brussels Times’ın haberine göre protestocularla çıkan çatışmalarda iki polis memuru yaralandı.

Avrupa’nın dört bir yanındaki çiftçiler, sübvansiyonlardaki kesintiler de dahil olmak üzere katı AB politikaları ve çevre düzenlemelerine tepki olarak birkaç aydır protesto gösterileri düzenliyor. Brüksel’in planlarının kendilerini potansiyel olarak işsiz bırakacağını savunuyorlar.

Göstericiler, bloğun Yeşil Anlaşma olarak adlandırdığı kısıtlamalarda değişiklik yapılmasını ve başta Ukrayna olmak üzere blok dışından AB pazarlarını dolduran ucuz tarım ithalatının durdurulmasını talep ediyor.

AP’ye göre Finlandiya’dan Yunanistan, Polonya ve İrlanda’ya kadar uzanan protesto gösterilerinde çiftçiler, çiftlikler üzerindeki kontrollerin gevşetilmesi ve pestisit ve çevre kurallarının zayıflatılması da dahil olmak üzere bazı tavizler elde etti.

Bu ayın başlarında AB milletvekilleri, Ukrayna’nın bloğa yaptığı tarımsal gıda ithalatına uygulanan vergi ve kotaları Haziran 2025’e kadar askıya almayı kabul etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.