Dolar 34,1623
Euro 38,1653
Altın 2.914,46
BİST 9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Açık
Samsun
26°C
Açık
Paz 26°C
Pts 22°C
Sal 22°C
Çar 23°C

Brüksel’den “Protesto” Kartı: Belçika-İsrail Maçı İptal!

Brüksel’den “Protesto” Kartı: Belçika-İsrail Maçı İptal!
21 Haziran 2024 12:17

Brüksel – Avrupa Birliği ve NATO’nun merkezi olarak bilinen Brüksel, Eylül ayında yapılacak olan Uluslar Ligi maçında İsrail ve Belçika’yı ağırlamayı reddetti. Brüksel şehir yetkilileri, Gazze’deki savaş nedeniyle kitlesel protestoların gerçekleşme riskine dikkat çekerek, bu kararı aldıklarını açıkladılar.

Belçika, UEFA Uluslar Ligi’nin A2 Grubu’nda Fransa, İtalya ve İsrail ile birlikte yer alıyor. Brüksel şehri, Belçika Kraliyet Futbol Federasyonu’ndan (KBVB) 6 Eylül’de Belçika ve İsrail arasındaki maçı King Baudouin Stadyumu’nda düzenleme talebi aldı.

Brüksel yetkilileri, aylar süren federal hükümet, polis güçleri ve KBVB ile yapılan görüşmelerin ardından, Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, “Orta Doğu’daki dramatik durum göz önüne alındığında, Brüksel Şehri Belediye Başkanı ve Meclis Üyeleri Kurulu, yüksek riskli bir maçı kendi topraklarında organize etmenin imkansız olduğunu düşünmektedir.” dedi.

Brüksel’in ilk belediye başkan yardımcısı Benoit Hellings, “Kırmızı Şeytanlar’ın maçları her zaman birlik ve beraberlik anları olmuştur. Gazze’deki insani ve güvenlik durumu ve bunun yansımaları, URBSFA’ya (Belçika Futbol Federasyonu) Stade Roi Baudouin’de bu maçı organize etmenin mümkün olmadığını bildirmek zorunda bırakıyor.” dedi.

Gazze’deki savaşın başlamasından bu yana, Belçika’nın başkenti Brüksel’de defalarca İsrail karşıtı ve Filistin yanlısı gösteriler düzenlendi.

URBSFA, King Baudouin Stadyumu’nda maçın seyircisiz oynanmasını kabul edeceğini ancak Brüksel’in maçı tamamen reddetmesinden derin üzüntü duyduğunu belirtti.

Federasyon, alternatif bir mekan bulmak için birkaç Belçika şehri ve güvenlik hizmetleri ile iletişim halinde olduğunu söyledi. Louvain şehri ise maçın burada da düzenlenmeyeceğini açıkladı.

İsrail futbol federasyonu sözcüsü Shlomi Barzel, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Bu, Belçika’yı ilgilendiren bir konu, bizim sorunumuz değil.” dedi.

Brüksel’in kararı, Pazartesi günü Polonya’nın Lodz şehri tarafından yapılan benzer bir açıklamanın ardından geldi. Lodz, güvenlik endişelerini öne sürerek İsrailli takım Maccabi Haifa’nın üçüncü düzey UEFA Avrupa Konferans Ligi maçlarına ev sahipliği yapmayacağını açıklamıştı.

Bu arada, dünyanın yönetici futbol organı FIFA, Filistin’in İsrail’i yarışmadan men etme önerisine yanıt vermekte zorlanıyor. FIFA, İsrail’in eylemlerinin yönetim organının düzenlemelerini ihlal edip etmediğine dair uzman bir analiz gerektiğini söyledi. Organizasyon, Ukrayna çatışması nedeniyle Rus takımlarını hızlı bir şekilde yarışmalardan men etmekle suçlanmıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.