Dolar 32,3679
Euro 35,1021
Altın 2.325,03
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
21°C
Hafif Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 25°C

Bu Gurur TÜRKİYE’nin

Bu Gurur TÜRKİYE’nin
29 Ekim 2022 23:24
112
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin vizyon projeleri arasında yer alan Togg’un seri üretiminin yapılacağı Togg Gemlik Kampüsü’nün açılışını yaptı. Erdoğan, seri üretim bandından inen kırmızı renkteki C SUV’u test etti. Togg Gemlik Kampüsü’nde, 2030 yılına kadar 1 milyon araç üretilmesi öngörülüyor. Türkiye’nin akıllı otomobili Togg, “Anadolu”, “Gemlik”, “Oltu”, “Kula”, “Kapadokya” ve “Pamukkale” isimlerini taşıyan “Türkiye’nin Renkleri” ile yollarda olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg’un Türkiye’nin ortak gururu olduğunu kaydederek, “Togg, ülkemizin güçlü yarınları için işte bu ortak hayali kurmanın tadını hepimize yaşatan projenin adıdır. Seri üretim bandından indirip sizlerin huzuruna çıkardığımız bu ilk araçla, 60 yıllık hayalin gerçeğe dönüşüne şahitlik ediyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törendeki konuşmasında, Togg’u seri üretim bandından indirmek için gecesini gündüzüne katan babayiğitleri, teknisyenleri, mühendisleri ve emekçileri kutlayarak, “Sizler, milletimizle birlikte Nuri Demirağ’ın, Nuri Killigil’in, Vecihi Hürkuş’un ve Şakir Zümre’nin mirasını da onurlandırdınız. Biliyorsunuz, dün Ankara’da Cumhuriyetimizin yeni asrına damga vuracak Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun müjdesini milletimizle paylaştık. Türkiye Yüzyılı’nın ilk fotoğrafı da işte burada hizmete açtığımız tesistir, önünde durduğumuz araçtır.” şeklinde konuştu.

85 MİLYONUN GURURU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg’un önemine vurgu yaparak, “Togg, ülkemizin güçlü yarınları için işte bu ortak hayali kurmanın tadını hepimize yaşatan projenin adıdır. Seri üretim bandından indirip sizlerin huzuruna çıkardığımız bu ilk araçla, 60 yıllık hayalin gerçeğe dönüşüne şahitlik ediyoruz. Bir tarafta kırmızı, bir tarafta beyaz. Ne anlama geldiğini herhalde anlıyorsunuz. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Bunun için ‘Togg, Türkiye’nin, 85 milyonun ortak gururudur.’ diyoruz.” ifadelerini kullandı.

1 MİLYON ADET ARAÇ

Erdoğan, TOGG Gemlik Kampüsü tam kapasiteye ulaştığında, burada her yıl 175 bin araç üretilirken 4 bin 300 kişiye doğrudan, 20 bin kişiye dolaylı istihdam sağlanacağını belirterek, “Burada 2030’a kadar üretilecek 1 milyon adet araçla milli gelirimize 50 milyar dolardan, cari açığın azaltılmasına 7 milyar dolardan fazla katkı sağlayacağız.” dedi.

BATARYA VE ŞARJ İSTASYONLARI

Vatandaşların Togg’la ilgili merak ettiği hususların olduğunu, bunlardan en önemlisi olan batarya ve şarj istasyonları konusuna açıklık getirmek istediğini anlatan Erdoğan, “Togg lityum-iyon bataryaların ülkemizde üretimi noktasında dünyanın önde gelen şirketlerinden biriyle anlaştık. Hemen Togg tesisinin yanındaki 609 bin metrekarelik arazide inşa edilecek batarya fabrikasının temelini yakında atıyoruz.” ifadelerini kullandı.

ÜRETİM ÜSSÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yola çıkarken “Türkiye elektrikli araçların üretim üssü olacak” dediklerini anımsatarak, “Togg, işte bu hedefe giden yolda lokomotiflik yapıyor. Kardeşlerim, lokomotif nereye giderse, unutmayın vagonlar da oraya gider. Elektrikli araç yatırımları konusunda global firmaların ülkemize yoğun bir ilgisi var. Şarj altyapısının yaygınlaştırılması amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın desteğiyle 81 ilin tamamında 1500’ün üzerinde hızlı şarj ünitesi kuracak bir projeyi hayata geçiriyoruz. Bu çerçevede 54 şirkete elektrikli araç şarj istasyonu işletme lisansı verdik. Togg da kendi markası Trugo’yla 81 ilimizdeki 600’den fazla noktada 1000 adet hızlı şarj cihazını hizmete sunuyor.” dedi.

2023’ÜN İLK ÇEYREĞİNİN SONUNDA YOLLARDA

Togg’un ne zaman yollarda olacağını da açıklayan Erdoğan, “Bunu da merak ediyorsunuz. Bugün seri üretim bandından çıkan araçların test ve sertifikasyon süreçleri hemen başlıyor. Togg Avrupa yollarının da tozunu attıracağı için o pazarlarda aranan teknik, yeterlilik belgesine sahip olacak. Dolayısıyla Togg’u inşallah 2023’ün ilk çeyreğinin sonunda yollarımızda göreceğiz.” dedi.

ŞUBAT’TA ÖN SATIŞ

Erdoğan, diğer bir konunun da vatandaşların Togg’a nasıl sahip olabilecekleri olduğunu belirterek, “Vatandaşlarımız Togg siparişlerini şubatta başlayacak ön satışla birlikte verebilecekler. Ön satış ve sipariş şartları vakti geldiğinde şirket tarafından açıklanacaktır. En çok merak edilen konulardan biri de aracın fiyatı ne olacak? Togg’un fiyatının piyasa şartlarında rekabetçiliğini sağlayacak şekilde tespit edileceğine babayiğitlerle beraber karar vereceğiz. Önümüzdeki senenin mart ayı sonunda pazara çıkacak bir ürünün fiyatının bugünden ilanı zaten hem doğru hem de mümkün değildir. Sanıyorum ön satışın başlayacağı şubat ayında Togg’un fiyatı da açıklanacaktır.” şeklinde konuştu.

BAKAN VARANK: “BİR FABRİKADAN DAHA FAZLASI”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Togg’un otomotiv endüstrisinin geleceğine yön verecek bir proje olduğunu belirterek, “Kısaca Togg, kullanıcısına göre dönüşen ve kullanıcısını dönüştüren bir teknoloji. Nasıl ki Togg’a ‘bir otomobilden fazlası’ diyorsak Togg’u üreteceğimiz tesisimize de ‘bir fabrikadan daha fazlası’ diyoruz.” dedi.

GÜRCAN KARAKAŞ, YENİ MODELLERE DEĞİNDİ

TOGG Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş, yeni modeller hakkında bilgi vererek, “Artık bir hatchback yapmaktan vazgeçtik. Çünkü günümüzde Cross-Coupe diye tabir ettiğimiz, daha dinamik, daha heyecanlı ve hedef kitlemizin de beğenisini daha fazla kazanacak bir Cross-Coupe hazırlayacağız. 2025’in ilk yarısında sedanımız, 2026’da Cross-Coupe geliyor.” ifadelerini kullandı.

HİSARCIKLIOĞLU: “TOGG BİR MEYDAN OKUMADIR”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ezberleri bozmak kolay değil ama Türk girişimcileri olarak bizler ezber bozmak için buradayız ve ezberleri bozuyoruz ve bozmaya devam edeceğiz. İşte bu yüzden Türkiye’nin Otomobili sadece yerli ve milli otomobil yapmak değildir. Togg bir otomobilden daha fazlasıdır, Togg bir meydan okumadır.” dedi.

Törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Başkanvekili Celal Adan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, kuvvet komutanları, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, eski Başbakanlardan Prof. Dr. Tansu Çiller, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, ticaret odası başkanları, milletvekilleri, belediye başkanları, iş ve siyaset dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

Törene, yerli ve yabancı çok sayıda medya mensubu ve yabancı davetli de yoğun ilgi gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hitabından önce final filmi gösterimi ve montaj tesisindeki seri üretim bandına canlı bağlantı gerçekleştirildi.

Tören sonunda Bakan Varank, Hisarcıklıoğlu ve Togg paydaşları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilk siparişine ilişkin NFT ve Togg’un bütün renklerinin yer aldığı minyatürlerini hediye etti. Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sergilenmek üzere banttan ilk inen Togg’un anahtarını Erdoğan’a takdim etti. Erdoğan, “Türkiye’nin Renkleri” ile yollarda olacak Togg’un yedinci renginin yeşil olmasını istedi.

ALKIŞLARLA SERİ ÜRETİM BANDINDAN İNDİ

Togg’un ilk akıllı cihazı C-SUV, bin 300 Togg çalışanının alkışlarıyla seri üretim bandından indi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seri üretim bandından inen kırmızı renkteki C SUV ile tören alanına geldi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Erdoğan’ın verdiği ilk Togg siparişinin belgesini takdim etti.

TOGG’U TEST ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg’un seri üretiminin yapılacağı Gemlik Kampüsü’nü ziyaretinde “5 Babayiğit” ve bin 500 fabrika işçisiyle fotoğraf çektirdi. Hatıra fotoğrafı çekimi, “Yaşasın Cumhuriyet” yazılı zemin önünde gerçekleştirilirken, alanda farklı renklerde 6 Togg aracı da yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, fabrika turunda, gövde ve montaj bölümünü ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, sonrasında Togg aracını test etti.

BİREBİR SÜRÜŞ DENEYİMİ

Togg’un seri üretiminin yapılacağı Gemlik Kampüsü’nün açılışı için heyecan doruktaydı. Davetliler, alandaki simülasyona binerek Togg’un birebir sürüş deneyimini yaşadı. Togg araçlarının gövde ve batarya bölümlerinin sergilendiği fuaye alanında akıllı şarj istasyonlarının da tanıtımı gerçekleştirildi. Togg’un üretim aşamasının videoları da alandaki ekranlara yansıtıldı.

“DEVRİM” DE AÇILIŞTA

Togg Gemlik Kampüsü’nde, Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in talimatıyla 1961 yılında üretilerek Türkiye’nin yerli otomobil macerasını başlatan “Devrim” otomobili ile Togg araçları sergilendi. Fuaye alanında Togg’un C-SUV ve sedan modeli ile sergilenen Devrim otomobili davetlilerden yoğun ilgi gördü.

“TÜRKİYE’NİN RENKLERİ” İLE YOLLARDA

Açılıştan sonra seri üretim sürecine geçmesi öngörülen Türkiye’nin akıllı otomobili Togg, “Anadolu”, “Gemlik”, “Oltu”, “Kula”, “Kapadokya” ve “Pamukkale” isimlerini taşıyan “Türkiye’nin Renkleri” ile yollarda olacak.

TOGG AMBLEMLİ PEYZAJ

Bursa-Yalova kara yolundan tesise ulaşım sağlanan kavşaklara Karayolları Genel Müdürlüğü ekiplerince “Togg” yazılı yön tabelaları yerleştirildi. Kara yolundan 5 kilometre uzaklıktaki tesisin yolları ve kavşaklarında Togg’un amblemini yansıtan peyzaj çalışmaları yapıldı.

TEMİZ ENERJİ

Togg, mobilite alanında küresel marka olmanın yanı sıra, “daha temiz ve yeşil bir gelecek” için önemli bir adım niteliğini taşıyor. Togg, temiz enerjinin yaygınlaştırılmasına, karbon emisyonlarının azaltılmasına, dolayısıyla sürdürülebilir dünyaya önemli katkılarda bulunmayı amaçlıyor.

KARBON AYAK İZİ DÜŞÜRÜLECEK

Mühendislik, tasarım ve üretim tesislerinin yanı sıra, test pistlerinin de yer aldığı Togg’un seri üretiminin gerçekleştirileceği Gemlik Kampüsü’nde, karbon ayak izinin düşürülmesi de ön planda tutuluyor. Montaj hattında akıllı robotların kullanılacağı tesis, Avrupa’nın temiz boyahanesine ev sahipliği yapacak. Uçucu organik bileşenlerin seviyesi Avrupa normlarının 7’de, Türkiye normlarının 9’da biri kadar olacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.