Dolar 32,3573
Euro 34,7827
Altın 2.401,47
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 21°C

ChatGPT’nin Yaratıcısı OpenAI CEO’su Olarak Geri Dönüyor

ChatGPT’nin Yaratıcısı OpenAI CEO’su Olarak Geri Dönüyor
22 Kasım 2023 22:19
1.200

Sam Altman geçtiğimiz hafta, medyanın şirketin yönetim kurulu üyeleri tarafından gerçekleştirilen bir “darbe” girişimi olarak nitelendirdiği bir şekilde kovuldu…

ChatGPT geliştiricisi tarafından Salı günü yapılan açıklamaya göre, OpenAI’nin icra kurulu başkanı Sam Altman geçen hafta şirketten kovulduktan sonra görevine iade ediliyor. Altman’ın kovulmasını protesto etmek için OpenAI’den ayrılan eski başkan Greg Brockman’ın da geri döneceği söyleniyor.

OpenAI’yi 2015 yılında Elon Musk ile birlikte kuran Altman, geçtiğimiz Cuma günü beklenmedik bir şekilde görevden alınmış ve yönetim kurulu üyeleri Altman’ın kendileriyle “iletişiminde tutarlı bir şekilde samimi olmadığını” ve şirketi denetleme kabiliyetlerini engellediğini belirtmişlerdi.

Ancak Altman’ın görevden alınması şirket çalışanları arasında pek hoş karşılanmadı ve neredeyse tüm çalışanlar açık bir mektup imzalayarak Altman’ın görevine iade edilmemesi ve yönetim kurulunun istifa etmemesi halinde işten ayrılmakla tehdit etti.

San Francisco merkezli şirket Salı günü X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada Altman’ın geri dönüşü için “prensipte anlaşmaya varıldığını” belirtirken, şirketin yönetim kurulunun da elden geçirileceğini ve sadece bir eski üyenin kalacağını ekledi.

“Ayrıntıları belirlemek için işbirliği yapıyoruz. Bu süreçte gösterdiğiniz sabır için çok teşekkür ederiz,” diye yazdı.

Bu duyurudan önce Altman’ın Brockman ile birlikte rakip teknoloji devi Microsoft’a geçeceğine inanılıyordu. Hatta şirketin CEO’su Satya Nadella Pazar günü X’te yaptığı açıklamada Microsoft’un bu ikiliyi işe aldığını duyurmaktan “son derece heyecanlı” olduğunu ve ikilinin Microsoft’un “yeni gelişmiş yapay zeka araştırma ekibine” liderlik edeceğini belirtmişti.

Daha önce de Microsoft’a geçme kararını doğrulayan Altman, Salı günü yaptığı açıklamada “OpenAI’yi seviyorum” dedi ve şirkete geri dönmeyi “dört gözle beklediğini” belirterek Microsoft ile güçlü bir ortaklık kurma sözü verdi.

Bu arada, Verge’e göre, hem OpenAI hem de şirkette 13 milyar dolarlık hisseye sahip olan Microsoft, Altman’ın kovulmasıyla ilgili bağımsız bir soruşturma başlatmayı kabul etti.

Altman’ın sürpriz bir şekilde görevden alınmasının kesin koşulları belirsizliğini korurken, Brockman da dahil olmak üzere bazıları bunun Altman ile şirketin baş bilim adamı Ilya Sutskever arasındaki bir anlaşmazlıkla bağlantılı olabileceğini öne sürdü.

Wall Street Journal ve New York Times’ın aktardığı kaynaklara göre, ikili arasında yapay zeka güvenliği konusunda görüş ayrılığı vardı ve Sutskever’in Altman’ın OpenAI teknolojisinin yarattığı risklere yeterince dikkat etmediğine inandığı iddia ediliyor.

Ancak Sutksever Pazartesi günü X’te yaptığı bir paylaşımda, yönetim kurulunun eylemlerine katılımından “derin pişmanlık” duyduğunu, “OpenAI’ye asla zarar vermeyi amaçlamadığını” ve şirketin başardığı her şeyle gurur duyduğunu yazdı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.