Dolar 32,3296
Euro 35,0275
Altın 2.282,64
BİST 8.974,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 21°C
Paz 20°C
Pts 25°C

Çiğ Sütte Üreticimizin Eline Destekleme Primi İle Litre Başına En Az 9 Lira Geçecek

Çiğ Sütte Üreticimizin Eline Destekleme Primi İle Litre Başına En Az 9 Lira Geçecek
11 Ekim 2022 21:23
105

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliğinde yürütülen “Tarım-Gıda Değer Zinciri Bağlamında Küçük Ölçekli Çiftçilerin Risk Yönetimine Yönelik Seçeneklerinin Geliştirilmesi” projesi Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin katılımıyla tanıtıldı.

Toplantıda yaptığı konuşmada, bitkisel ve hayvansal üretim alanında çiftçileri ve üreticileri desteklediklerine işaret eden Bakan Kirişci, Ulusal Süt Konseyi’nin bugün toplandığını hatırlatarak Konseyin, 14 Ekim’den geçerli olmak üzere yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütünün tavsiye fiyatını, çiğ süt destek primi hariç, üreticinin eline net 8,5 lira olarak belirlediğini anlattı.

Bakanlıkça, 15 Mayıs-30 Eylül döneminde olduğu gibi süt üreticilerinin ekim, kasım ve aralık dönemi için litre başına 20 kuruş ödenmesi planlanan çiğ süt destek primini 2,5 katına çıkararak 50 kuruşa yükselttiklerini bildiren Bakan Kirişci, “Böylece üreticimizin eline Bakanlığımızca ödenecek olan çiğ süt destekleme primi ile beraber litre başına en az 9 lira geçecektir. Hayırlı, uğurlu olsun. Biz üreticimizin yanında olmaya, çiftçimizi var gücümüzle desteklemeye devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Tahıl Koridoru

Kirişci, Rusya-Ukrayna Savaşı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu doğru politika ile bugün Türkiye’nin arabulucu ülke haline geldiğini söyledi.

Bu konuda ilk işlerinin tahıl koridorunun devreye girmesi olduğunun altını çizen Bakan Kirişci, böylece yaklaşık 7 milyon ton hububatın söz konusu koridordan geçişinin sağlandığını, 310 civarında geminin buradan geçtiğini belirtti.

Bakan Kirişci, bu adımın psikolojik etkisinin, fiziki etkisinden daha fazla olduğuna dikkati çekerek, “Dünyanın gıda krizini konuştuğu bir dönemde bir rahatlama gerçekleşti. Bu, fiyatlara da yansıdı.” diye konuştu.

Tarımdaki Yenilikler

Mevzuatların önemine de işaret eden Kirişci, Tarım Kanunu, lisanslı depoculuk ve tarım sigortaları gibi alanlarda yapılan çalışmaları anlattı.

Bakan Kirişci, tarım sigortacılığında 16 yılda 20 milyon poliçe kesildiğini ve 12,8 milyar lira kamu desteği sağladıklarını dile getirdi.

Bunların yanı sıra buğday, arpa, fındık, çay, üzüm gibi ürünlerde müdahale fiyatlarını yerinde açıkladıklarını vurgulayan Kirişci, böylece ürünlerinin hak ettiği şekilde değerlendirilmesi konusunda Anadolu insanına yardımcı olduklarını ve buna devam edeceklerini söyledi.

Üreticinin hayatını ve konforunu kolaylaştırmak adına çalışmalar da yürüttüklerine değinen Kirişci, artık üreticilerin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne e-Devlet üzerinden kayıt olabileceklerini, “Tarım Cepte” uygulamasını devreye aldıklarında da üreticilerin diğer iş ve işlemlerini buradan yapabileceklerini ifade etti.

Bakan Kirişci, verdikleri desteklerin de sektör dışına çıkmasını istemediklerini belirterek, üreticilerin bu kaynakları en iyi şekilde kullanmasını istediklerini kaydetti.

Ziraat Bankası aracılığıyla üreticilere verilen kredinin limitini de 100 bin liradan 200 bin liraya çıkartacaklarını belirten Kirişci, “Bunun karta yüklenip sadece mazot ve gübre alımında üreticinin kullanmasını sağlayacağız.” dedi.

Aile işletmeleri olmazsa tarımsal faaliyetin de olmayacağını vurgulayan Kirişci, tarımın, aile işletmelerinin hayat tarzı olduğunu söyledi.

Tarımda eğitim konusunun da önemine işaret eden Kirişci, “Tarım il ve ilçe müdürlüklerindeki teknik eleman artık sahaya çıkacak ve çiftçilerimizi eğitecekler. Olmaları gereken yerde olacaklar. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı ile müştereken yürüttüğümüz çalışma çerçevesinde köylerde kapanan okulları tekrar açıyoruz.” dedi.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.