Dolar 32,5646
Euro 34,8782
Altın 2.431,80
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 30°C
Az Bulutlu
Samsun
30°C
Az Bulutlu
Çar 32°C
Per 22°C
Cum 18°C
Cts 19°C

Çin, ABD’de Kovid’in Kaynağının Araştırılması İçin Baskı Yapıyor

Çin, ABD’de Kovid’in Kaynağının Araştırılması İçin Baskı Yapıyor
7 Mart 2023 21:37
235

Pekin, Washington’ın hem yurtiçinde hem de yurtdışındaki “biyo-askeri üsleri” ile ilgili endişeleri görmezden geldiğini söyledi.

Çin, Washington’un ölümcül patojenin Wuhan’daki yüksek güvenlikli bir viroloji laboratuvarından kaçtığı yönündeki suçlamalarını reddederek, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) ABD’deki Kovid-19’un kökenlerine ilişkin yeni bir soruşturma başlatması gerektiğini söyledi.

DSÖ başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus’un Çin’i ve diğer ulusları sağlık krizinin oluşumuyla ilgili “veri paylaşımında şeffaf” olmaya çağıran son yorumları sorulduğunda, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, Pekin’in “daha fazla veri ve araştırma bulgusu paylaştığında” ısrar etti. başka bir ülke ve kökenlerin izini sürmeye en çok katkıda bulunan ülke.

“Virüsün kökenlerinin izini sürmek bir bilim meselesidir. Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte , bu çalışma yalnızca dünyanın dört bir yanındaki bilim adamları tarafından ortaklaşa yürütülmeli ve yürütülebilir .”

DSÖ Sekreterliği’nin bilime dayalı, objektif ve adil bir pozisyon alarak, siyasallaştırmaya izin vermeyerek, köken-izleme çalışmasını diğer ülkelerle birlikte ABD’de de yürüterek bilim temelli çalışmalarda olumlu bir rol oynamasını temenni ediyoruz.

Mao’nun sözleri, FBI Direktörü Christopher Wray’in Fox News’e yaptığı açıklamalarda, kamuoyuna açıklanmayan bir büro değerlendirmesine atıfta bulunarak, virüsün “büyük olasılıkla” Çin’deki bir laboratuvardan sızan bir sızıntıdan kaynaklandığını iddia etmesinden günler sonra geldi. Enerji Bakanlığı’nın da konuyla ilgili duruşunu değiştirdiği ve son zamanlarda laboratuvar sızıntısı teorisini sadece “düşük bir güvenle” olsa da onayladığı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Washington’u “destekleyici kanıtlar ” olmaksızın “mitleri yaymakla” suçladı ve iddiaların yalnızca “bilime dayalı küresel köken takibi için atmosferi zehirlediğini” söyledi. DSÖ’nün konuyu araştırmak için iki kez Çin’i ziyaret ettiğini ve sızıntı hipotezinin “son derece olası olmadığı” sonucuna vardığını, ancak ABD’de benzer bir soruşturma yapılmadığını söyledi.

“Ancak ABD, bu bilime dayalı sonuçları ve tavsiyeleri görmezden geldi ve DSÖ’ye Çin’de kökenlerinin izlenmesini talep etmesi için defalarca baskı yapmaya devam etti. ABD’nin neyi başarmaya çalıştığı gayet açık,” diye devam etti Mao. “ABD, köken takibini ciddiye aldığını iddia ederken, DSÖ uzman gruplarını ortak çalışma için ABD’ye asla davet etmedi veya herhangi bir erken veri paylaşmadı. Bunun yerine, dünyanın Fort Detrick’teki ve dünyanın dört bir yanındaki ABD biyo-askeri üsleri hakkındaki endişelerine göz yumdu.”

Pekin, Pentagon’un birincil biyolojik silah araştırma programı olan Birleşik Devletler Ordusu Tıbbi Bulaşıcı Hastalık Araştırma Enstitüsü’ne (USAMRIID) ev sahipliği yapan Maryland’deki Fort Detrick de dahil olmak üzere askeri tesislerde defalarca alarm verdi . Üssün “yasa dışı, şeffaf olmayan ve güvensiz uygulamalar” yürüttüğünü iddia eden Çinli yetkililer, suçlamayı destekleyecek çok az kanıt ortaya çıkmış olsa da, Fort Detrick’in Covid-19 salgınıyla bir bağlantısı olabileceğini öne sürdüler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.