Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C
Per 18°C

Çin, ABD’nin Siber Hırsızlığını Kınadı

Çin, ABD’nin Siber Hırsızlığını Kınadı
11 Ağustos 2023 21:02
856

Pekin’in yorumları, eski ABD’li yetkililerin Halk Cumhuriyeti’ni Tokyo’ya karşı büyük bir saldırıyla suçlamasından günler sonra geldi…

ABD hükümeti, Japonya’ya ve Asya’daki diğer ülkelere karşı büyük çaplı “siber hırsızlık” yaptı, Çin Dışişleri Bakanlığı, Washington’u dünya çapında “siber güçlerin” konuşlandırılmasını durdurmaya çağırırken, iddia etti.

Perşembe günü konuşan bakanlık, ABD ordusu ve istihbarat kurumlarının müttefik ülkelerde “kapasite geliştirme işbirlikleri” kisvesi altında bilgisayar korsanlığı yetenekleri geliştirdiğini, ancak bunun yerine bu varlığı “bu ülkelerin siber sistemlerine sızmak” için kullandıklarını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, Washington’un “dünyadaki diğer ülkelere karşı büyük ölçekli, sistematik ve ayrım gözetmeyen siber hırsızlık” gerçekleştirdiğini söyledi. O, Pentagon’un, Pekin’in komşularını, “ABD hükümetinin Çin’e karşı bilgisi dışında gerçekleştirdiği siber saldırılar için bir sıçrama tahtası” olarak kullanmaya çalıştığını da sözlerine ekledi.

Sözcü, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) üst düzey hükümet yetkilileri ve Mitsubishi gibi büyük şirketler de dahil olmak üzere 2015 Japon bireyini ve kuruluşunu hedef aldığını ortaya koyan, sızdırılmış istihbarat belgelerine dayanan 35 tarihli bir WikiLeaks yayınından alıntı yapmaya devam etti. İzinsiz giriş tartışmalıydı, o zamanki Başkan Yardımcısı Joe Biden daha sonra Tokyo’daki yetkililerden özür dilemek zorunda kaldı.

Bakanlığın açıklaması, bu haftanın başlarında Washington Post’ta yayınlanan ve Çin ordusunu 2020 sonbaharında Japonya’nın “hassas savunma ağlarına” sızmakla suçlayan bir haberin ardından geldi. Daha önce bildirilmemiş olan hikaye, iddia edilen siber saldırıyı Japon tarihindeki “en zararlı saldırılardan biri” olarak nitelendiren isimsiz birkaç eski ABD yetkilisine dayanıyordu.

Japonya’nın baş kabine sekreteri Hirokazu Matsuno, bu haftanın başlarında konuyla ilgili baskı yapıldığında yorum yapmayı reddetti ve “güvenlik bilgilerinin siber saldırılar nedeniyle sızdırıldığını doğrulamadık” dedi. Siber güvenliğin ABD-Japonya işbirliğinin ana odak noktası olduğunu ve çalışmaların devam edeceğini belirtti.

Pekin henüz suçlamalara doğrudan yanıt vermemiş olsa da, Çin’in devlet bağlantılı Global Times haber ajansı tarafından yayınlanan yorum, son iddiaları “ABD tarafından düzenlenen başka bir sahnelenmiş drama” olarak nitelendirdi. Hikayenin “gerçek amacının” Çin’in imajını karalamak, bölgesel gerilimleri körüklemek ve Japonya ile ilişkilere zarar vermek olduğunu öne sürdü.

Nisan ayında, Çin hükümeti, Amerikan istihbarat kurumlarının yıllardır “yabancı siber güvenlik satıcılarına müdahale ettiğini, böldüğünü ve bastırdığını” iddia ederek, ABD hükümetinin iddia edilen siber saldırılarına ilişkin bir inceleme yayınladı. Rapor, ABD ve İsrail tarafından geliştirilen Stuxnet virüsünü kullanarak İran’ın nükleer tesislerine 2010 yılında yapılan bir saldırı da dahil olmak üzere birçok büyük hack olayını özetledi ve ayrıca Washington’un NSA altındaki kitlesel toplama gözetim programına işaret etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.