Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C
Çar 17°C

Çin, ABD’nin Tayvan Ziyaretine Tepki Gösterdi

Çin, ABD’nin Tayvan Ziyaretine Tepki Gösterdi
24 Şubat 2024 00:13
6.345

Pekin’in önde gelen eleştirmenlerinden birinin başkanlığındaki bir Amerikan heyeti ABD’nin desteğini yinelemek üzere adaya gitti…

Çin, bir grup ABD’li milletvekilinin yerel lider Tsai Ing-wen ile görüşmesinin ardından ABD’yi Tayvan’ın içişlerine “müdahaleyi” durdurmaya çağırdı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, beş Amerikalı temsilcinin Perşembe günü gerçekleştirdiği ziyaretle ilgili olarak Washington’u “Tayvan sorununun aşırı karmaşıklığını ve hassasiyetini” göz önünde bulundurmaya çağırdı.

“Çin, ABD ve Tayvan yetkilileri arasındaki her türlü resmi etkileşime karşıdır ve ABD’nin Tayvan işlerine her ne şekilde ya da her ne bahaneyle olursa olsun müdahalesini reddetmektedir” diyen sözcü, Amerikalı yetkililere ve yasa koyuculara “Tayvan ile resmi temasları durdurmaları ve ‘Tayvan’ın bağımsızlığı’ için ayrılıkçı güçlere yanlış sinyal göndermekten vazgeçmeleri” çağrısında bulundu.

Pekin’in önde gelen şahinlerinden ve Temsilciler Meclisi’nin Çin’le ilgili seçkin komitesinin başkanı olan Cumhuriyetçi Kongre üyesi Mike Gallagher başkanlığındaki heyet Perşembe günü Tsai ve diğer üst düzey yetkililerle bir araya geldi ve hafta sonu boyunca başka görüşmeler de planlandı.

Gallagher düzenlediği basın toplantısında “Demokratlar ve Cumhuriyetçiler olarak ABD, sizin ve bizim özgürlüğümüz için Tayvan’ın yanındadır” dedi. Tsai ise Taipei’nin “uluslararası ortaklıklarımızı ilerletmeye ve dünya ile ilişki kurmaya devam edeceğini” söyledi.

Milletvekillerinin ziyareti ada ile Pekin arasındaki gerilimin arttığı bir döneme denk geldi. Geçtiğimiz hafta bir Tayvan sahil güvenlik gemisi, anakaraya izinsiz giriş yapmakla suçlanan bir çift balıkçıya ait bir sürat teknesini takip etti. Küçük tekne kovalamaca sırasında alabora oldu ve her iki adam da boğularak öldü; Çinli yetkililer Tayvan’ın “şiddetli ve tehlikeli yöntemler” kullandığını söyledi.

Pekin, kendi kendini yöneten Tayvan’ı Çin’in egemenlik alanının bir parçası olarak görüyor ve resmi olarak bağımsızlık ilan etme girişimlerine karşı defalarca uyarıda bulundu. Ada 1949’dan beri kendi kendini yönetiyor olsa da, ABD de dahil olmak üzere ülkelerin büyük çoğunluğu adayı bağımsız bir devlet olarak tanımıyor.

Ancak Washington Taipei ile gayrı resmi diplomatik ve güvenlik ilişkilerini sürdürdü ve son yıllarda milyarlarca dolarlık askeri satışları onaylayarak Çin’in tepkisini çekti. Bu haftanın başlarında ABD Dışişleri Bakanlığı 75 milyon dolarlık gelişmiş iletişim ve lojistik teçhizatı anlaşmasını onayladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.