Dolar 32,3865
Euro 35,0590
Altın 2.326,65
BİST 9.096,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 25°C
Sal 21°C

Çin, Ay’ın Bazı Kısımlarını Kendisi İçin Talep Edebilir

Çin, Ay’ın Bazı Kısımlarını Kendisi İçin Talep Edebilir
2 Ocak 2023 19:35
115

Ajans başkanı Bill Nelson, Pekin’in uzay programının son on yılda “muazzam bir başarı” elde ettiğini kabul ediyor…

NASA yöneticisi Bill Nelson, Çin’in ABD’ye karşı Dünya’nın tek gezegen kütlesi için yaptığı rekabeti kazanması durumunda Ay’daki en zengin kaynak bölgelerinin kontrolünü ele geçirmeye çalışabileceğini söyledi.

Pazar günü Politico ile yaptığı röportajda Nelson , “Bu bir gerçek: bir uzay yarışındayız” dedi.

“Ve [Çin]’in bilimsel araştırma kisvesi altında ayda bir yere gitmemelerine dikkat etsek iyi olur. Ve ‘Uzak durun, biz uzak durun’ demeleri de ihtimal dışı değil. ‘Burası bizim bölgemiz” uyarısında bulundu.

ABD uzay ajansı başkanı, sorun şu ki, “Ayın güney kutbunda, bu noktada su toplamak ve benzeri şeyler için yeterli olduğunu düşündüğümüz pek çok yer var” diye ekledi.

İddiasının bir gerekçesi olarak, Pekin’in Dünya’daki davranışını gösterdi. Nelson, “Bundan şüpheniz varsa, diğer ülkelerin itiraz ettiği ancak Çin ordusunun üsler kurduğu Güney Çin Denizi takımadaları olan Spratly Adaları’na ne yaptıklarına bakın” dedi.

2019’da Çin, Chang’e 4 robotik görevinin bir parçası olarak Ay’ın uzak tarafına yumuşak iniş gerçekleştiren ilk ülke oldu. Daha sonra ay örneklerini Dünya’ya geri teslim edebildi. Pekin, 2030’dan önce aya bir insan göndermeyi ve daha sonra orada bir bilimsel araştırma istasyonu kurmayı beklediğini söylüyor.

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) de başarıyla Mars’a bir yörünge aracı ve gezici gönderdi ve ulusal uzay istasyonunu Dünya yörüngesine fırlattı.

Nelson, “Çin’in son on yılda uzay programında muazzam bir başarı ve ilerleme kaydettiğini” kabul etti. Ancak yine de NASA’nın yarışı tekrar kazanmak ve 2025’te Ay’a mürettebatlı bir görev gönderme hedefini gerçekleştirmek için gerekenlere sahip olduğuna olan güvenini dile getirdi.

Pekin, ABD’nin uzay programının arkasında sinsi bir ajanda olduğu yönündeki suçlamalarını birçok kez reddetti. Ağustos ayında Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, “uzay bir güreş sahası değil, kazan kazan işbirliği için önemli bir alandır” dedi. Evrenin keşfinin “insanlığın ortak çabası olduğunu ve herkesin yararına olması gerektiğini” söyleyen Zhao, Çin’in uzayın barışçıl kullanımına ve diğer ülkelerle işbirliğine bağlı olduğunu da sözlerine ekledi.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.