Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
18°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C

Çin Balonunu Geri İstiyor

Çin Balonunu Geri İstiyor
8 Şubat 2023 20:25
137

Pekin, ABD’ye Atlantik üzerinde düşürüldüğü iddia edilen gözetleme uçağındaki enkazı iade etmesi çağrısında bulundu…

Çin Dışişleri Bakanlığı, Başkan Joe Biden yönetiminden ABD ordusunun Cumartesi günü Amerika’nın doğu kıyısı açıklarında düşürdüğü hava balonunun enkazını Çin’e ait diyerek iade etmesini istedi.

Salı günü bir basın toplantısında konuşan bakanlık sözcüsü Mao Ning’e Pekin’in balon enkazının iade edilmesini isteyip istemediği soruldu. “Zeplin ABD’ye ait değil, Çin’e ait.” dedi

Ning’in yorumları, bir ABD savaş uçağının Amerikalı yetkililer tarafından casusluk yapan bir zeplin olduğu iddia edilen Güney Carolina kıyılarında balonu düşürmesinden üç gün sonra geldi. Biden, balonu düşürmeden önce kıtayı geçmesine ve bir nükleer füze sahası ile diğer hassas askeri varlıkların üzerinden geçmesine izin verdiği için şiddetli eleştirilere maruz kaldı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Cuma günü balonun rotasından çıktıktan sonra istemeden ABD hava sahasına giren sivil bir meteorolojik araştırma zeplin olduğu konusunda ısrar etti. Ning, bazı ABD’li politikacıların ve medya kuruluşlarının olayı Çin’e saldırmak ve karalamak için aldattığını, ancak Salı günü zeplin hakkında daha fazla ayrıntı vermeyi reddettiğini söyledi.

Ning , Çin tarafı insansız zeplin hakkında birkaç kez bilgi verdi dedi. Şu anda ekleyecek bir şeyim yok. ABD hükümetinin hiçbir güvenlik tehdidi oluşturmayan ve hiçbir Amerikalıyı tehlikeye atmayan bir olaya aşırı tepki vermek yerine sakin ve profesyonel bir şekilde yanıt vermeyi başaramadığını da sözlerine ekledi.

Bir Montana Cumhuriyetçisi olan ABD Senatörü Steve Daines, Çinli yetkililerin Washington’un tepkisini araştırmak için balonu Kuzey Amerika’ya gönderdiklerini iddia etti. Daines Pazartesi günü Fox News’e “Bu gerçekten Çinliler tarafından yapılan bir deneme balonuydu” dedi. Biden’ın “kararsız” olduğunu ve zayıflık yansıttığını da sözlerine ekledi . “Çinlilerin tam olarak olmasını görmek istediği şey buydu.”

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.