Dolar 32,3276
Euro 35,0275
Altın 2.284,06
BİST 8.970,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Az Bulutlu
Samsun
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 21°C
Paz 20°C
Pts 25°C

Çin, Casus Balon İddialarına Yanıt Verdi

Çin, Casus Balon İddialarına Yanıt Verdi
4 Şubat 2023 20:09
218

Pekin spekülasyonlara ve hikayeyi abartma çabalarına karşı uyardı

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, Çin’in sorumlu bir ülke olduğunu ve diğer ülkelerin hava sahasını ihlal etmediğini söyledi.

Mao Cuma günü verdiği bir brifingde, Çinli yetkililerin Amerikan topraklarında bir gözetleme balonunun keşfedildiğine dair raporların farkında olduklarını ve şu anda bunları doğrulamak için çalıştıklarını söyledi.

Çinli yayın kuruluşu CGTN tarafından aktarıldığı üzere sözcü , “Gerçekler netleşene kadar spekülasyon ve yutturmaca elverişli değildir” dedi. İlgili tarafların sorunu “soğukkanlılıkla” çözebileceklerini umduğunu ifade etti.

“Çin sorumlu bir ülke. Uluslararası hukuka uygun hareket ederiz. Diğer ülkelerin hava sahasını ihlal etmeye niyetimiz yok” dedi.

Perşembe günü, Pentagon önceki gün kuzey ABD üzerinde bir casus balonu keşfettiğini iddia etti. Nesnenin en son teyit edilen görüşü Montana, Billings’deydi, ancak şu anki konumu açıklanmadı.

ABD medyasının aktardığı yorumlarda, adı açıklanmayan üst düzey bir ABD savunma yetkilisi, benzer olayların son yıllarda meydana gelmesi nedeniyle Washington’un balonun Çin’e ait olduğundan “emin” olduğunu söyledi.

Aynı yetkili, balonun uçuş yolunun “bir dizi hassas bölgeden” geçtiğini iddia etti, ancak istihbarat toplama açısından uçağın “sınırlı katma değere” sahip olduğunu ekledi.

Kaynak, ABD yetkililerinin balonu düşürmeyi düşündüklerini, ancak yerdeki insanların düşen enkaz nedeniyle yaralanabileceği endişesiyle aleyhte karar verdiklerini de sözlerine ekledi.

Raporlara göre balon, Kanada topraklarından ABD’ye ulaştı. Kanada savunma bakanlığı, “potansiyel bir ikinci olayı” izlemek de dahil olmak üzere hava sahasının güvenliğini sağlamak için adımlar attığını söyledi.

Balon istilası, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından planlanan Pekin gezisinden sadece birkaç gün önce gerçekleşti. Mao, gelişmenin ziyareti herhangi bir şekilde etkileyip etkilemeyeceği sorulduğunda yorum yapmaktan kaçındı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.