Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 27°C
Çar 24°C

Çin, Covid Kısıtlamalarında Büyük Değişiklikler Duyurdu

Çin, Covid Kısıtlamalarında Büyük Değişiklikler Duyurdu
7 Aralık 2022 23:47
148

Pekin, tüm konut bloklarının haftalarca kapatıldığı tartışmalı önlemleri kaldırdı

Çin hükümeti yeni Covid politikalarını açıkladı ve daha tartışmalı kısıtlamalardan bazılarını hafifletti. Karar, göstericilerin kapsamlı tecrit ve karantinalara son verilmesini talep ettiği geçen hafta ülke çapında düzenlenen bir dizi kitlesel protestodan kısa bir süre sonra geldi.

Çarşamba günü, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, “asemptomatik enfekte kişiler ve hafif vakaların” artık özel karantina merkezleri yerine bir hafta boyunca evde izole edileceğini öngören yeni yönergeler yayınladı. Bunun da ötesinde, yetkililer “nükleik asit testinin kapsamını daha da daraltma ve test sıklığını azaltma” taahhüdünde bulundular.

Danıştay Önleme ve Kontrol Mekanizması’ndan yapılan açıklamada, “İnsanların sağlığını ve güvenliğini azami ölçüde koruyacağız, sosyal ve ekonomik kalkınma üzerindeki etkiyi minimumda tutacağız.”

Ek olarak, yeni yaklaşım, sağlık görevlilerinin, bazen haftalarca tüm yerleşim alanlarını kapatmaya yönelik önceki uygulamanın belirgin bir şekilde aksine, bina seviyesinde yüksek riskli alanlar belirlemesini gerektiriyor.

Hastane, okul ve huzurevine gitmek isteyenler dışında toplu taşıma araçlarına veya mekanlara girerken negatif PCR testi yaptırma zorunluluğu da kaldırıldı.

Covid-19 vakası olmayan okullar, süpermarketler, kafeler, spor salonları ve kütüphanelerin de açılmasıyla birlikte derslere normal şekilde devam edebilecek.

South China Morning Post’a göre, Pekin ve Guangzhou gibi bazı büyük şehirlerdeki yetkililer, Çarşamba günkü duyurudan önce bazı yeni önlemleri yerel düzeyde uygulamıştı.

Hareket, ilk olarak Kasım ayı sonlarında Batı Sincan bölgesinde alevlenen Covid-19 kısıtlamalarına yönelik kitlesel protestoları takip ediyor. Urumçi’de bir apartmanda çıkan yangında 10 kişi öldükten sonra yerel halk sokaklara döküldü. Göstericiler, konut binalarının yakınındaki barikatlar da dahil olmak üzere kilitleme kısıtlamalarının itfaiyecilerin çalışmalarını ciddi şekilde engellediğini iddia etti. Yetkililer herhangi bir bağlantı olduğunu yalanladı.

Gösteriler kısa sürede diğer şehirlere sıçradı ve insanlar sıfır Kovid politikalarına son verilmesini talep etti. Protestocular Guangzhou ve Şangay’da polisle çatıştı ve çok sayıda tutuklama yapıldı – bu, Çin anakarasında son on yılda görülmemiş bir şey.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.