Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
18°C
Hafif Yağmurlu
Pts 17°C
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 18°C

Çin İhtilaflı Sularda Filipin Askeri İkmal Gemisini Engelledi

Çin İhtilaflı Sularda Filipin Askeri İkmal Gemisini Engelledi
25 Mart 2024 09:06
1.581

Manilla ve Pekin, Spratly Adaları yakınlarında meydana gelen bir deniz olayı nedeniyle karşılıklı suçlamalarda bulundu…

Çin devriye botları Cumartesi günü Filipin ordusunun Güney Çin Denizi’nin tartışmalı bir bölgesinde yer alan ve Filipin Donanması’nın yirmi yıl önce bir tank çıkarma gemisini kasıtlı olarak karaya oturttuğu bir kayalığa malzeme götürme girişimini engellemek için tazyikli su kullandı.
Olay, Çin ve Filipinler de dâhil olmak üzere birçok ülkenin hak iddia ettiği Spratly Adaları takımadalarının bir parçası olan Second Thomas Shoal yakınlarında meydana geldi. Manila 1999 yılında, İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD Donanması için inşa edilen BRP Sierra Madre adlı askeri gemiyi kalıcı olarak bölgeye yerleştirerek ve burayı bir deniz üssüne dönüştürerek teklifini güçlendirmek için harekete geçti.
Filipinler’in Unaizah 4 Mayıs ikmal gemisi, Çin güçleriyle karşı karşıya geldikten sonra “ağır hasara uğradı”. Ordu, çatışmanın havadan çekilmiş görüntülerini yayınlayarak bunu Çin’in bir “saldırısı” olarak nitelendirdi. Açıklamada, bir Filipin sahil güvenlik gemisinin daha sonra “yardım sağlamak için” tekneye ulaştığı belirtildi.

Pekin bu eylemi, Çin sularını ihlal eden yabancı gemilere yönelik yasal bir müdahale olarak nitelendirdi. Savunma Bakanlığı sözcüsü Wu Qia Pazar günü yaptığı açıklamada çatışmanın “tamamen Filipinler tarafından kışkırtıldığını” belirterek Manila’nın “kötü niyetle” hareket ettiğini iddia etti. Sözcü, başka “provokasyonlar” olması halinde “Çin’in kararlı tedbirler almaya devam edeceği” uyarısında bulundu.

Geçtiğimiz Ekim ayında Filipinler, karakolda görev yapan askeri personelin yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla BRP Sierra Madre’yi yenilemeye başladı. Askeri yönetim, askerlerin iyi uyku ve yemek koşullarına ve internet erişimine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

İnşaat malzemelerinin deniz yoluyla taşınması Pekin’in tepkisine yol açmış ve Manila böyle bir izne gerek olmadığını söylerken, Pekin bu işlemin kendi izni olmadan yapıldığını belirtmiştir.

Güney Çin Denizi’ndeki toprak anlaşmazlıkları Vietnam, Malezya, Endonezya ve Brunei’nin yanı sıra Çin’in kendi kendini yönettiği Tayvan adasının da birbiriyle örtüşen hak iddialarını içeriyor. Bölge, Güney Asya ülkelerinin dış ticaretinin büyük ölçüde bağlı olduğu yoğun bir ticari trafiğe sahiptir.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.