Dolar 32,5241
Euro 34,8052
Altın 2.423,36
BİST 9.735,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 31°C
Az Bulutlu
Samsun
31°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 18°C

Çin, İngiltere’yi Uluslararası Ticaret Kurallarını İhlal Etmekle Suçluyor…

Çin, İngiltere’yi Uluslararası Ticaret Kurallarını İhlal Etmekle Suçluyor…
19 Kasım 2022 22:45
145

Londra, teknoloji sektöründeki büyük bir anlaşmanın geri alınması emrini verdi

Çin, İngiltere’nin ülkenin en büyük mikroçip üreticisinin bir Çinli şirkete satışını “ulusal güvenlik” gerekçesiyle geri çevirmek için müdahale etmesinden sonra İngiliz hükümetini uluslararası ticaret kurallarını ihlal etmekle suçladı . Sipariş, anlaşma tamamlandıktan bir yıldan fazla bir süre sonra gelir.

Cuma günü düzenlediği basın toplantısında Londra’nın işlemi yasaklama kararı sorulduğunda, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning , İngiltere’nin “Çinli şirketlerin meşru haklarına ve çıkarlarına saygı göstermesi” ve “adil, adil ve ayrımcı olmayan bir iş” sağlaması gerektiğinde ısrar ederek hareketi kınadı . çevre.”

Mao gazetecilere verdiği demeçte , “Birleşik Krallık, ulusal güvenlik kavramını abarttı ve bir Çinli şirketin Britanya’daki normal yatırım işbirliğine doğrudan müdahale etmek için devlet gücünü kötüye kullandı .” “Bu, ilgili şirketin yasal hak ve çıkarlarını ve İngiltere’nin uzun süredir savunucusu olduğunu iddia ettiği piyasa ekonomisi ilkelerini ve uluslararası ticaret kurallarını ihlal ediyor.”

Bu haftanın başlarında, Birleşik Krallık İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanlığı, Çin’e ait bir teknoloji firması olan Wingtech Technology’ye, Newport, Galler merkezli İngiltere’nin en büyük mikroçip üreticisi Newport Wafer Fab’daki %86 hissesini elden çıkarmasını emretti . Wingtech’in satın alma anlaşması Temmuz 2021’de tamamlandı ve 75 milyon dolarlık bir fiyat etiketi taşıyordu.

Bakanlık , satışın geriye dönük olarak geri alınması emrinin “ulusal güvenlik riskini azaltmak için gerekli ve orantılı” olduğunu iddia ederek, anlaşmanın Çinli firmaya ” İngiltere’nin yeteneklerini baltalayabilecek ” “teknoloji ve teknik bilgi” sağlayabileceğini söyledi.

Hollanda yan kuruluşu Nexperia Holding aracılığıyla yaptığı açıklamada Wingtech, söz konusu işlemin “önceki iki güvenlik incelemesi tarafından onaylandığı” için hareket karşısında “şoke olduğunu” söyledi ve karara itiraz etme sözü verdi.

“Karar yanlış ve Newport’taki 500’den fazla işi korumak için bu tasfiye emrini bozmak için temyize gideceğiz. Şirketin İngiltere yöneticisi Toni Versluijs , “Bu karar, İngiltere’nin ticarete kapalı olduğuna dair açık bir sinyal gönderiyor” dedi.

Londra’nın kararı, Ocak ayında yürürlüğe giren yeni Ulusal Güvenlik ve Yatırım Yasası uyarınca yetkilendirildi ve İngiliz hükümetinin Çinli bir şirketle yapılan bir anlaşmayı engellemek için ikinci kez müdahale etmesi oldu. Ağustos ayında, ticaret yetkilileri , İngiliz firması tarafından üretilen yazılımın “savunma veya teknolojik” yetenekler oluşturmak için kullanılabileceğini iddia ederek, bir İngiliz teknoloji firmasının Hong Kong merkezli bir şirket olan Super Orange HK Holding Ltd’ye satışını da önleyici olarak reddetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.