Dolar 32,5945
Euro 34,7759
Altın 2.408,59
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 30°C
Az Bulutlu
Samsun
30°C
Az Bulutlu
Çar 31°C
Per 21°C
Cum 18°C
Cts 18°C

Çin Ordusu Yüksek Alarm Verdi

Çin Ordusu Yüksek Alarm Verdi
28 Şubat 2023 00:16
147

Çin ordusu sözcüsü, ABD’nin Tayvan Boğazı’ndaki barış ve istikrarı tehdit ettiğini söyledi…

China Daily’nin Pazartesi günü aktardığına göre, Çin ordusu sözcüsü, ABD savaş uçağının yakın zamanda Tayvan Boğazı’ndan geçmesinin bölgenin istikrarı için bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

P-8A Poseidon denizaltı karşıtı devriye ve keşif uçağı, Pazartesi günü anakara Çin ile özerk Tayvan adasını ayıran boğazdan geçti. Çinli Su-27 havalandı ve yolu boyunca Amerikan casus uçağını izledi. PLA (Halk Kurtuluş Ordusu) Doğu Tiyatro Komutanlığı sözcüsü Kıdemli Albay Shi Yi, bu manevranın bölgesel duruma kasıtlı olarak zarar verdiğini ve bölgede barış ve istikrarı tehlikeye attığını söyledi. Çin ordusunun ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü kararlı bir şekilde korumak için yüksek alarmda olduğunu da sözlerine ekledi.

Bölgedeki ABD güçleri manevrayı kabul etti. 7. Filo Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, “ABD, Tayvan Boğazı da dahil olmak üzere uluslararası hukukun izin verdiği her yerde uçmaya, yelken açmaya ve operasyon yapmaya devam edecek.” dedi.

Tayvan Milli Savunma Bakanlığı aynı gün yaptığı kısa resmi açıklamada P-8A’nın uçuşundan haberdar olduklarını doğrulayarak durumu normal olarak nitelendirdi.

Haziran 2022’de, Pekin’in Tayvan’ın kendi ilan ettiği hava savunma tanımlama bölgesine (ADIZ) 29 uçak konuşlandırmasının hemen ardından ABD, Tayvan boğazına bir P-8A gönderdi. O zamanlar Shi benzer şekilde ABD ve Tayvan’ı manevrayı abartmakla ve boğazlardan Amerikan savaş gemileri göndererek Çin’in kararlılığını test etmekle suçladı. Tayvan dışişleri bakanlığı sözcüsü Joanne Ou, su yolunun uluslararası suların bir parçası olduğunu savundu.

ABD casus uçağının geçişine yanıt olarak Pekin, Ağustos ayında kendi askeri tatbikatlarını yaptı.

Çin-ABD ilişkileri ‘casus balonu’ skandalı nedeniyle artan bir gerilim yaşıyor. Çin yüksek irtifa balonu, Ocak sonu ve Şubat başında kıta ABD’sinin üzerinden geçti. Pekin, rotasından sapan bir hava durumu uçağı olduğuna dair güvence verirken, Pentagon bunun casus hava gemilerinden oluşan geniş bir gözetleme ağının parçası olduğunu iddia ederek onu düşürdü. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çin’e planladığı geziyi iptal ederken, Pekin Washington’u isteri ve aşırı tepki ile suçladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.