Dolar 32,3302
Euro 34,8513
Altın 2.386,04
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 20°C

Çin yapay zeka patentlerinde ABD’yi giderek geride bırakıyor

Çin yapay zeka patentlerinde ABD’yi giderek geride bırakıyor
25 Ekim 2023 19:30
2.418

Pekin kritik teknoloji sektörlerinde kendine yeterlilik peşinde…

Bloomberg’in Salı günü Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından takip edilen verilere dayandırdığı haberine göre Çin, yapay zeka patent başvurularında ABD’ye karşı liderliğini önemli ölçüde artırdı.

Çinli şirketler ve kurumlar, bir önceki yıl 29.000 olan YZ ile ilgili patent başvurusunu 2022 yılında 29.853’e çıkardı. Bu rakam, aynı dönemde 16.805 olan ABD başvurularından yaklaşık %80 daha fazla olup, ülkenin başvurularında bir önceki yıla göre %5,5’lik bir düşüş yaşandı.

Japonya ve Güney Kore sırasıyla 8.870 ve 7.899 YZ patenti için başvuruda bulunarak 2022 liderlerini tamamladı.

Verilere göre, Çin geçtiğimiz yıl küresel YZ başvurularının %40’ından fazlasını oluşturdu.

Çinli şirketler, Başkan Xi Jinping’in ülkeyi temel bilimsel araştırmaları hızlandırmaya çağırmasının ardından yapay zeka ve kuantum bilişim yatırımlarını önemli ölçüde artırdı. Pekin, çip üretimi, uzay araştırmaları ve askeri bilimler de dahil olmak üzere önemli alanlarda kendine yeterliliği arttırmayı hedefliyor.

Söz konusu tedbirler Washington’un Çin’in ileri teknolojilere erişimini kısıtlamaya yönelik son çabalarının ortasında alındı.

Çinli çok uluslu teknoloji şirketi Baidu şu anda Alibaba Group ve Tencent gibi teknoloji devlerinin yanı sıra Baichuan ve Zhipu gibi küçük startup’larla ABD’li rakibi OpenAI’nin çığır açan jeneratif yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’ye yerel bir yanıt oluşturmak için yarışıyor.

Huawei Technologies gibi Çin’deki teknoloji firmaları ağ, süper bilgisayar ve görüntü tanıma sektörlerinde öncü yenilikler konusunda şimdiden bir geçmişe sahip.

Asya ülkesi, Çinli şirketlerin çevrimiçi alışverişten araç çağırmaya kadar çok çeşitli işletmelerde algoritmalar kullandığı 2017’den bu yana yapay zeka başvurularının sayısında ABD’yi geride bıraktı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.