Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C
Per 18°C

Çin Yeni Dışişleri Bakanını Açıkladı

Çin Yeni Dışişleri Bakanını Açıkladı
26 Temmuz 2023 21:56
1.230

Wang Yi, görevde sadece yedi ay geçiren Qin Gang’ın yerine geri döndü…

Çin, Dışişleri Bakanı Qin Gang’ın yerine, daha önce neredeyse on yıl boyunca bu görevde bulunan selefi Wang Yi’nin getirildiğini açıkladı.

Karar, Salı günü Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi toplantısında onaylandı. Qin’in yerini almanın yanı sıra, komite Çin Halk Bankası’nın yeni bir valisini atadı. Toplantı, vücut tipik olarak ayın sonunda toplandığı için hızlandırılmış gibi görünüyordu.

Ne komite ne de Çin Dışişleri Bakanlığı, değişiklik için herhangi bir açıklama yapmadı.

Hareket, Qin’in Çin’in en kısa süre görev yapan dışişleri bakanı haline geldiği ve görev süresinin yedi aydan az sürdüğü anlamına geliyor. Yaklaşık bir aydır kamuoyunun gözünden uzak tutulmuştu ve Temmuz ayının başlarında Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’nden (ASEAN) önde gelen diplomatların bir toplantısını “sağlık nedenleri” olarak tanımlanan bir toplantıyı atladı.

Qin’in kısa ömürlü görev süresinin tartışmasız en dikkat çekici olayı, Haziran ayında, Başkan Joe Biden’ın 2021’de göreve başlamasından bu yana Pekin’i ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yetkili olan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yapılan görüşmelerdi. Bununla birlikte, iki taraf tartışmaların bir sonucu olarak herhangi bir büyük atılım bildirmedi.

Blinken’ın ziyareti, kısa süre sonra, ABD’li diplomatın geziden dönmesinden sadece birkaç gün sonra Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’i bir “diktatör” olarak damgalayan Biden’ın yorumlarıyla baltalandı. Çin, Biden’ın sözleri üzerine “güçlü memnuniyetsizlik ve muhalefet” ifade etti ve bunları “bariz bir siyasi provokasyon” olarak nitelendirdi.

Qin, yaklaşık 30 ay boyunca Çin’in Washington büyükelçisi olarak görev yaptıktan sonra 2022 Aralık 18’de dışişleri bakanlığı görevine yükseltildi. 2013’ten beri Çin Dışişleri Bakanlığı’nı yöneten kıdemli diplomat Wang’ın yerini aldı.

O sırada Wang, Komünist Parti Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi direktörü olarak başka bir üst düzey diplomatik rol üstlendi. Şimdiye kadar, Wang’ın dışişleri bakanı olarak görevinin yanı sıra bu görevi sürdürüp sürdürmeyeceği belirsizliğini koruyor.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.