Dolar 32,5842
Euro 35,0317
Altın 2.460,71
BİST 9.890,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Çin’de tecrit karşıtı protestolar patlak verdi

Çin’de tecrit karşıtı protestolar patlak verdi
28 Kasım 2022 22:04
151

Görüntüler, Şangay, Wuhan ve diğer şehirlerdeki göstericilerin katı sıfır Kovid politikalarına son verilmesini talep ettiğini gösteriyor…

Bu hafta sonu Çin’de protestolar patlak verdi ve göstericiler Şangay, Wuhan, Pekin ve diğer yerlerde hükümetin katı Kovid kısıtlamalarına son verilmesini talep etti. Sosyal medyada paylaşılan videoların, bazı protestocuların Çin Komünist Partisi’nin devrilmesi için çağrıda bulunduğunu gösterdiği iddia ediliyor.

Şanghay’daki kalabalık, Pazar günü arka arkaya ikinci gün öfkelerini dile getirdi ve maskeli polis sıraları izlerken hükümet karşıtı sloganlar attı. Protestoları takip eden bir Twitter hesabına göre, kalabalık “Komünist Parti istifa, Xi Jinping istifa!”

Şangay şehri yetkilileri, Mart ayında iki aylık bir tecrit uygulayarak 20 milyondan fazla insanı koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle evlerine kapattı. Şehrin bazı bölümleri, Ekim ayı sonlarında yeniden kilitlendi ve sakinlere, negatif bir Covid-19 testi sonucu gösterene kadar evde kalmaları emredildi.

Tecritler vatandaşlar ve polis arasında çatışmalara yol açarken, Çin’de nadiren kitlesel gösteriler gözlemleniyor. Batı medyasında çıkan haberlere göre son protestoların Urumçi’de bir apartmanın yanarak en az 10 kişiyi öldürmesinin ardından başladığına inanılıyor. Şehir, Ağustos ayından bu yana tecrit altında ve protestocular, kurtarma çabalarını engellemekle Covid kısıtlamalarını suçladılar. Şehir yetkilileri Cumartesi günü kısıtlamaların bir kısmını geri alacaklarını söylediler.

Pekin ve Nanjing’deki öğrencilerin Pazar günü nöbet ve gösteriler düzenlediği bildirilirken, video görüntülerinin virüsün orijinal merkez üssü olan Wuhan’da gösteri yapan binlerce insanı gösterdiği bildirildi. Şanghay gibi, Ekim ayı sonlarında da tecrit durumuna geri döndü.

Pazar günü Wuhan’da çekildiği iddia edilen bir video, göstericilerin sosyal mesafeyi korumak için dikilen bariyerleri tekmelediğini gösteriyor.

Akşam karanlığında, video Şangay polisinin protestocuları tutukladığını gösterdi. Kaç kişinin gözaltına alındığı veya başka şehirlerde benzer tutuklamaların yapılıp yapılmadığı bilinmiyor.

Xi hükümeti, koronavirüs ilk olarak 2019’un sonlarında Wuhan’da ortaya çıktığından beri katı bir sıfır Kovid politikası izliyor, ancak yerel makamlara testler ve okulların kapatılması gibi katı önlemlerin nasıl uygulanacağı konusunda biraz serbestlik tanındı. Bu politikalara rağmen Çin, Çarşamba günü 31.444 yeni vaka kaydederek şimdiye kadarki en yüksek günlük Covid-19 enfeksiyonunu kaydetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.