Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 17°C

Çin’den Birleşik Krallık’ın Siber Yaptırımlarına Tepki

Çin’den Birleşik Krallık’ın Siber Yaptırımlarına Tepki
26 Mart 2024 23:26
2.514

Pekin, Londra’nın suçlamalarının temelsiz ve kötü niyetli olduğunu söyledi…

Çin hükümeti Salı günü yaptığı açıklamada, iki vatandaşına ve Wuhan’daki bir işletmeye yönelik yaptırımların duyurulmasına cevaben, İngiltere Seçim Komisyonu’nun hacklendiği iddialarının yanlış ve asılsız olduğunu söyledi.

Londra, Zhao Guangzong ve Ni Gaobin ile Wuhan Xiaoruizhi Bilim ve Teknoloji Şirketi Ltd’ye yönelik yaptırımları Pazartesi günü açıkladı. İngiliz hükümetine göre bu kişiler, İngiliz oylamalarına yönelik iki siber saldırıdan sorumlu tutulan ve devlete bağlı bir hacker grubu olduğu iddia edilen Advanced Persistent Threat Group 31 (APT31) ile bağlantılı.

Çin’in Londra Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, “Birleşik Krallık’ın sözde Çin siber saldırılarını temelsiz bir şekilde abartması ve yaptırım ilan etmesi düpedüz siyasi manipülasyon ve kötü niyetli bir iftiradır” denildi. “Birleşik Krallık’ın içişlerine karışmak gibi bir niyetimiz ya da ihtiyacımız yok.”

Büyükelçilik İngiltere’den Çin hakkında “yanlış bilgi yaymayı derhal durdurmasını” talep etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Jian Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, APT31 hakkında Pekin’e sunulan İngiliz kanıtlarının “yetersiz” olduğunu ve “ilgili sonuçların profesyonellikten yoksun” olduğunu belirterek, Çin’in “yasal haklarımızı ve çıkarlarımızı korumak için gerekli önlemleri alacağını” sözlerine ekledi.

Pazartesi akşamı yaptırımları açıklayan İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Çin’i “demokrasimize saldırmakla” suçladı ve bu tür eylemlere “müsamaha gösterilmeyeceği” sözünü verdi.

Londra, Ağustos 2021 ve Ekim 2022 tarihleri arasında Birleşik Krallık Seçim Komisyonu’na yapılan ve seçmen veri tabanlarının yanı sıra “kontrol sistemleri” ve altı ara seçimde yer alan yetkililerin hassas e-postalarına erişen siber saldırıların arkasında APT31’in olduğunu iddia etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ABD’yi Pentagon ağındaki müttefikleri Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve İngiltere’yi kullanarak “Çinli hacker’ların yarattığı tehditler hakkında her türlü dezenformasyonu derlemek ve yaymak” için çalışmakla suçladı.

Yeni Zelanda da Pazartesi günü farklı bir Çinli hacker grubu tarafından hedef alındığını iddia ederken, ABD Adalet Bakanlığı, aralarında İngiltere’nin adını verdiği iki kişinin de bulunduğu yedi Çin vatandaşı hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Grubun 14 yıllık bir süre zarfında İngiliz ve Amerikan vatandaşlarını “kötü niyetli e-postalar” yoluyla hacklemeye çalıştığı iddia ediliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.