Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 18°C

Çin’in Rusya’dan Altın İthalatı Artıyor

Çin’in Rusya’dan Altın İthalatı Artıyor
27 Kasım 2022 16:42
136

Rusya’nın Çin’e değerli metal ihracatı nispeten küçük kalıyor

RBK’nın Çin Genel Gümrük İdaresi’nden alınan verilere dayandırdığı haberine göre, Ekim ayında Çin’e Rus altını ithalatı yedi yılın en yüksek seviyesi olan 2,16 tona ulaştı.

Parasal olarak, Rusya’nın Çin’e ham ve yarı mamul formdaki altın ihracatının ikiye katlanarak 124.6 milyon $’a ulaştığı bildirildi.

Ekim ayına kadar olan on aylık dönemde Çin’in Rusya’dan yaptığı altın ithalatı, 2021’in aynı dönemine göre 1,9 kat artarak 5,72 ton oldu. Parasal açıdan bakıldığında, Ocak-Ekim döneminde teslimatlar 1,8 kat artarak 330 milyon dolara ulaştı.

Önemli artışa rağmen, Rus altın üreticileri Çin’in en büyük tedarikçileri listesinde hala çok gerilerde. İsviçre, bu yılın ilk on ayında Çin’e 26,5 milyar dolarlık altın sevk ederken, Kanada’nın ihracatı 9,7 milyar doları buldu. Güney Afrika’nın Çin’e kıymetli metal satışı toplam 7,7 milyar doları bulurken, Avustralya ve Almanya sırasıyla 7,2 milyar dolar ve 775 milyon dolar ihraç etti.

Ülkenin Gümrük Servisi’nin bu yılın başlarında bildirdiğine göre, Rusya’nın toplam altın ihracatı 2021’de 302,17 ton olarak gerçekleşti. Çin gümrüğünden alınan verilere göre, o zamanlar Çin’e sadece 3,98 ton sevk edilmişti.

Altın Üreticileri Birliği Başkanı Sergey Kashuba medyaya verdiği demeçte, Rus altınlarının Çin’e sevkiyatının, büyük ölçüde Covid ile ilgili kısıtlamalarla bağlantılı önceki teslimatlardaki düşüş nedeniyle bu yıl rekor seviyeye ulaştığını belirterek, Rus üreticilerin çok fazla stok yaptığını da sözlerine ekledi.

Uzman, Çin’e yapılan arzın Batı pazarlarından yönlendirilmediğinin altını çizerek, oradaki alıcıların Çinli ithalatçılar için tipik olmayan külçe şeklinde altın satın aldıklarını açıkladı.

Mart ayında Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA), bir sonraki duyuruya kadar Londra Külçe Piyasası tarafından İyi Teslimat olarak kabul edilmeyeceklerini söyleyerek altı Rus değerli metal rafinerisinin üyeliğini askıya aldı. Adım, Moskova’ya Ukrayna’daki askeri operasyonu nedeniyle uygulanan yaptırımların ortasında geldi.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.