Dolar 32,3881
Euro 34,7827
Altın 2.433,74
BİST 10.068,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 18°C

Çok Sayıda ABD Üssüne Füze ve İHA Saldırısı

Çok Sayıda ABD Üssüne  Füze ve İHA Saldırısı
30 Ekim 2023 22:53
1.354

Irak ve Suriye’deki milisler ABD’nin uyarılarına meydan okudu ve saldırıları sürdürme sözü verdi…

Al-Mayadeen’in Pazar günkü haberine göre İran destekli milisler 24 saat içinde Irak ve Suriye’deki dört ABD üssüne saldırdı. Saldırılar, ABD güçlerinin her iki ülkedeki İran hedeflerine karşı hava saldırıları başlatmasının ardından geldi.

Lübnan merkezli haber kanalı Al-Mayadeen’in bildirdiğine göre Irak İslami Direnişi Pazar günü yaptığı açıklamada Cumartesi günü Suriye’nin doğusundaki al-Shaddadi üssünü iki insansız hava aracıyla hedef aldığını ve Deyr ez-Zor yakınlarındaki al-Omar petrol sahasındaki bir başka Amerikan üssüne roket fırlattığını duyurdu.

Al-Mayadeen’in kaynakları El Ömer üssüne yapılan saldırının tesis içinde ikincil patlamalara yol açtığını söyledi. Kanalın kaynakları ayrıca Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kharab al-Jir’de bulunan bir Amerikan üssüne de füze atıldığını söyledi.

Irak’ta İslami Direniş, savaşçılarının Suriye ve Ürdün sınırı yakınlarındaki El Tanf’taki ABD üssüne saldırdığını açıkladı.

Irak’taki İslami Direniş, ülkede faaliyet gösteren İran ve Hizbullah bağlantılı milisler için kullanılan bir şemsiye terimdir. Bu gruplardan biri olan Irak Hizbullah Tugayları, Al-Mayadeen’e yaptığı açıklamada saldırıların ABD’nin İsrail’in Gazze’ye karşı sürdürdüğü hava ve kara harekatına verdiği desteğe bir yanıt olduğunu söyledi.

Milisler, Hamas savaşçılarının 7 Ekim’de İsrail’e sürpriz bir saldırı başlatmasından bu yana Irak ve Suriye’deki ABD üslerine neredeyse her gün saldırılar düzenliyor. Cuma ve Cumartesi günü vurulan üslerin tamamı bir önceki hafta da defalarca vurulmuş, ABD Başkanı Joe Biden’ın Perşembe günü Suriye’nin doğusunda İran Devrim Muhafızları ve “bağlantılı gruplar” tarafından kullanıldığını iddia ettiği üslere hava saldırısı düzenlemesine yol açmıştı.

Hava saldırılarının ardından ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Amerikan karakollarının saldırıya uğramaya devam etmesi halinde ABD kuvvetlerinin “kendi meşru müdafaamız için daha ileri adımlar atmakta tereddüt etmeyeceği” uyarısında bulundu.

Al-Mayadeen’in daha önceki bir haberine göre, Irak Hizbullah Tugayları Washington’un uyarısını dikkate almak yerine Perşembe günü “düşmana karşı yıllarca sürecek bir yıpratma savaşı” vermeye hazır olduğunu duyurdu.

Cumartesi günü Al Jazeera’ye konuşan İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi, ABD’nin Orta Doğu’da faaliyet gösteren ABD ve İsrail karşıtı çeşitli milislere mesaj göndererek geri çekilmeleri konusunda uyardığını açıkladı. Raisi, Washington’un “sahada pratik ve aleni bir cevap aldığını” da sözlerine ekledi.

İran, Amerikan üslerine saldırı emri verdiğini reddederken Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Cuma günü yaptığı açıklamada milislerin kendi inisiyatifleriyle hareket ettiklerini söyledi. Ancak, “ABD şimdiye kadar yaptıklarına devam ederse, ABD’ye karşı yeni cepheler açılacağı” uyarısında bulundu.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.